用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立小學 2010小一家長呢邊呀!!!!
樓主: 好命婆
go

2010小一家長呢邊呀!!!! [複製鏈接]

原帖由 RoyceMa 於 10-9-28 17:25 發表
我問佢識唔識同學仔的名, 佢次次都答我唔識, 好似"獨家村"咁

澤澤話佢識晴晴...佢之前又話有野講....之後, 又話上week少野講d...都唔知佢一時一様....今晚我再問下佢先...

原帖由 Sarah.hk 於 10-9-28 23:58 發表
囡囡通常1-2個鐘,視乎需吾需要寫中文字.一寫中文佢就嗌救命. 搞到我都好忟.

Sarah,
咁又真係好忟...慢慢會習慣...

但係我見通知有INTERNET 功課...阿仔晚晚都話想做...其實係無MUG 時間做...所以問下你地會點安排...

晚晚都想佢早D SLEEP...但次次快都要十點...

Roycema...

澤澤話晴晴比較静...可能大家新相識唔熟...大家熟d 晴晴會同你講同學仔d 野la...^_^

原帖由 RoyceMa 於 10-9-29 10:56 發表
我昨晚都無時間俾佢上網, 晚上的時間 好似過得特別快, 吃完飯就要練琴, 温吓默書, 做吓其他課外野, 就要睡覺

昨晚就抽時間同佢睇圖書, 每天都好full, 好忙

...

Roycema,
我估小朋友係知既...但係佢地有時未必講同學仔名...

係呀...有時又要練琴, 我又要開始跟下妹妹功課...同澤澤温書真係無mug 可能咁, 有時佢重要幫我教妹妹...我只係有時問澤澤温左未...佢又話佢自己得...見佢又好似OK 咁...就信佢...呢排D 圖書都係佢自己睇...我間唔中抽問下佢...真係好忙...都唔知點安排時間好...

原帖由 好命婆 於 10-9-29 11:31 發表
嘻嘻! 阿囡話有時候佢哋會一齊上教員室攞簿。澤澤就有時攞中文or數學, 容容就專負責攞英文簿。阿囡好在意呢份工作。

[quote]原帖由 lovebbmom 於 10-9-28 16:54 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/b ...

好命婆,
原來係咁...唔怪之佢成日提容容個名...有時, 真係比佢笑C...佢不停咁講搬功課, 但我唔明佢想講什麼...講講下又係到笑, 好似好開心咁...

澤澤都係...好在意...成日都話, "我搬功課搬得好開心...";"我要派好飯餐..."

最攪野, 就話佢'理想'係半年後做IP PREFECT...我問佢係什麼來...即係負責開電腦...

原帖由 好命婆 於 10-9-29 12:29 發表
阿囡都話過想做電腦班長, 我問點解, 佢話可以開電腦, 我話開電腦只需按個制咋喎! 佢都話係, 但覺得威啲喎!

好命婆,
...."mission possible" ma.....電腦特工對佢地來講係好"威"...

原帖由 好命婆 於 10-9-29 14:09 發表
我唔知係咪上網功課, 只見到好似响手冊度(10月1日)個欄貼咗password, but唔知洗唔洗做.mouth:" />mouth:" />mouth:" />

係呀..好似上似比$...internet 提升課程....有website...有login id...有password...阿仔話好似風紀姐姐stick 落去手冊到...

中文來架...今日無website 係手...你地check 下佢地手冊...

原帖由 Himby 於 10-9-29 13:51 發表
師妹
印象中我係大過妳嘛
其實我地係小學定中學校友呀
謙謙係1c班呀!

Himby,
小學校友呀...HAA...

中學你都無話我知你讀边間(好似無卦)....^_^
下次話我知....

ROYCEMA,
尋日妹妹整親腳係到哭, 澤澤即刻係學生証拿張貼纸出來...話, "哥哥有兩張貼紙, 我好同學送架...送張比你, 乖乖地你唔好喊..."之後, 我問佢边個送...佢話係晴晴...

其實晴晴可能只係少出聲...唔係"獨家村"呀!!所以, 你都唔洗擔心...佢應該係好nice 女仔來...

手冊...WEBSITE:
http://pchinese.learnmore.com.hk/OUP/PChinese/login.php

原帖由 fishkar 於 10-9-30 13:19 發表
看完條link, 個web屬於"牛津大學出版 (中國) 有限公司", 即係唔屬於學校. 那是否一定要做, 屬於學校功課之一? 老實講, 唔係唔想做, 而係要抽時間出來做. 若要晚晚都上去做, 真係冇乜可能.

...

Fishkar,
呢, 上次比錢買提升課程...唔做都OK ...

只係, 買左有時間就做...同上次話有REFUND ...無買唔好理佢...我家下番屋企都未有時間同佢做...

所以, 真係要睇下時間先知做唔做到...

原帖由 fishkar 於 10-9-30 13:58 發表
原來係要俾$364嗰個! 我仲以為係一個英文課程添.  唉, 我連俾咗錢學乜都唔知....

估係呢個架jar...好似無講過話有第2 個internet 功課....haa...靠估...

原帖由 lovebbmom 於 10-9-30 15:21 發表

估係呢個架jar...好似無講過話有第2 個internet 功課....haa...靠估...

FISHKAR,
原來比錢ICLASSROOM今日先派...真係懶醒...估錯左tim 咁之前個website 到底係MUG 東東...

今晚諗住明天不用上課...同佢login...點知又login 唔到..?!? 你地LOGIN 到?.....

原帖由 fionsung 於 10-10-2 21:19 發表

iclassroom10月11日下午4:00才開始

Thanks ar...

原帖由 RoyceMa 於 10-10-4 08:51 發表
I can't found the login details for iclassroom. Is it another label stuck on the handbook?

no, it's an colourful envelop with login details stuck on it and inside there is an introduction disc and i think some leaflet(no time to read...)

next year, may not buy...sounds too many stuff to finish...

原帖由 RoyceMa 於 10-10-6 13:31 發表
It's not suitable for P1, so I give up

其實, 無時間主要問題....睇都無時間睇....

尋日最少功課的一天...终於有時間比佢玩一陣電腦先SLEEP...

原帖由 fishkar 於 10-10-7 12:59 發表
係呀! 我同我個女都好開心, 不停傾計同玩, 好enjoy.

website 有d 放棄la...

不過, 就有睇完功課, 有番d 時間玩一陣, 尋日玩電腦都係玩普通話cd rom jar...不過, 仔仔話玩得好開心...

但係, 都要假期同少功課先得...

原帖由 MamiFlorence 於 10-10-7 23:24 發表
lovebbmom ,

請問學校有否派普通話cd rom?或是你個人購買的?
我都有同阿仔玩啟思個網,但最後好似我玩多過佢玩。

MamiFlorence,
中普班國語書有派CD ROM...有D GAME ...

其實, 我唔識玩(因為我真係打機白痴)...本來唔想同仔仔玩...點知, 佢自己坐係到睇下睇下都識玩....D 公仔幾得意...所以, 可能呢D 岩佢地玩多D...

同我想問我見手冊又多左WEBSITE LOGIN AND PASSWORD...你地知唔知係?  原來有咁多WEBSITE...真的沒有時間...

原帖由 fishkar 於 10-10-14 05:41 發表
女兒也沒有.  佢以為唔見咗.  謝謝妳!!

Fishkar
阿仔有...不過, 已經個個都一早返學...

點解你咁早起身...?

原帖由 fishkar 於 10-10-14 13:32 發表
咦?! 點解阿女冇??

咁早起身......用電腦. 晚上回家後, 根本冇時間上網. 阿女10時睡覺, 我又一齊瞓, 故此, 只好利用早上時間上一上網.
昨晚條問題係瞓瞓吓起身打, 打完又再瞓.

...

我好似記得係有...不過, 都應該無問題既...
HMM...早睡早起好呀...

原帖由 fionsung 於 10-10-14 21:12 發表

我都冇,點LOGIN?

hmm...阿仔話未派PASSWORD...

....佢SLEEP前話有5樣INTERNET 野做, ....講講下已經SLEEP 左...邊到做得咁多...?!?

想問下: 1E 係唔係派左下月餐紙...搵書包搵唔到...
‹ 上一主題|下一主題