用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 孩子有份參與的Portfolio
go

孩子有份參與的Portfolio [複製鏈接]

1    0    0    0

你好勁啊, 仔仔都好叻, 識畫咁多畫咁寫咁多字. 黎緊8月要報名, 都唔知點整好
籮仔不經不覺已6歲啦, 今年升小一啦!

回覆 17# k.kung 的文章

原來如此!

太花巧了.....似賣廣告多

I have the following thoughts:

The drawings selected are very colorful and make this portfolio very vivid.

But I think the whole thing is EXCESSIVE.  The binding is too professional to show school that the parents "pay" to do it.  To some principals, they prefer parents to do it rather than paying someone to do it.  

The cover is too thick and makes the book too heavy.  Somehow, I think the size is non standard.  A4 size is perhaps more appropriate.

樓主:
      多謝你的分享, 你仔仔好叻....

樓主,

仲有好多personal data (tel no. / home address and 小朋友既成績)係另外既album 度,你仲唔快d delete 佢,好快有人打比你問你攞製作資料架啦...

不過,份porfolio  真係好精美,當一本紀念冊送比老師都好呀...

家中有小孩是很難有自己時間和空間, 要待她入睡才可以繼續努力。希望妳的功課能盡早完成。

原帖由 BingJing 於 10-6-17 02:39 發表

mine, 之前同佢温書跟本冇時間睇自己 d 功課,佢依家考完試就係我耳邊尊登嘈嘈閉,冇本心。

開波喇噃

原帖由 Unclejt 於 10-6-17 02:44 發表
言歸正傳 .....。

好,做功課,咪心散。

言歸正傳。請留意有學校會限制portfolio的頁數,更有學校會逐頁檢查遞交的portfolio,並會要求家長抽起他們認為不適合的,例如孩子文章、圖畫等。

原帖由 k.kung 於 10-6-17 02:34 發表
趕緊小明友的功課還是自己的功課?

mine, 之前同佢温書跟本冇時間睇自己 d 功課,佢依家考完試就係我耳邊尊登嘈嘈閉,冇本心。

趕緊小明友的功課還是自己的功課?

原帖由 BingJing 於 10-6-17 02:22 發表

好想好想瞓架,但我趕緊功課,下星期又考試,最慘仲係.......心散,鍾意上嚟講兩嘴。

原帖由 BingJing 於 10-6-17 02:25 發表

係咪捧南非?
我捧巴西,不過大波(引)...

原帖由 Unclejt 於 10-6-17 02:23 發表
等緊睇波...

係咪捧南非?

原帖由 k.kung 於 10-6-17 02:15 發表
大家都是夜遊人。

等緊睇波...

原帖由 k.kung 於 10-6-17 02:15 發表
大家都是夜遊人。

好想好想瞓架,但我趕緊功課,下星期又考試,最慘仲係.......心散,鍾意上嚟講兩嘴。

大家都是夜遊人。

原帖由 BingJing 於 10-6-17 02:04 發表

哎吔,唔好咬住唔放啦,都咁夜囉。

大家都係成年人,佢「諗」吓又點會咁易令其他人誤會呢,呢度d家長質素咁高,唔會咁易道聽途說。

btw, 樓住你張大頭相係咪公司 logo 嚟架,小心比人移動喎,你知 bk 做嘢幾緊慎,警覺性幾高架 ...

原帖由 k.kung 於 10-6-17 01:20 發表
就算是"諗"都會令人誤會做了一份專業portfoliio會有好多學校收。

哎吔,唔好咬住唔放啦,都咁夜囉。

大家都係成年人,佢「諗」吓又點會咁易令其他人誤會呢,呢度d家長質素咁高,唔會咁易道聽途說。

btw, 樓住你張大頭相係咪公司 logo 嚟架,小心比人移動喎,你知 bk 做嘢幾緊慎,警覺性幾高架啦。

醒目開學勳章

首先多謝樓主無私奉獻.  另, 其實我幾贊同學校收生標準與PORTFOLIO做與不做OR靚與不靚是沒有直接大關係.  我想小朋友臨時表現才是最重要.

機會是可能年年有的, 有心的話, 今年考不到p1, 明年可以考p2插班。

把portfolio做得精美, 專業不等於盡了力, 這只佔考小一過程中的一個小部份, 也不是決定性因素。 要成功考到一間好學校(allocation除外), 相信是需家長每天用很多時間努力去培育孩子, 無論是學習或遊戲。

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-17 00:49 發表
我好認同你的講法. 機會唔係年年有, 比心機做好本portfolio, 唔理學校收唔收都好, 最緊要盡左力, 起碼話機會高一點!!!!!!!

‹ 上一主題|下一主題