用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 魚油邊一隻最好
go

魚油邊一隻最好 [複製鏈接]

不放心的話,找其他牌子好了,免得日夜擔憂...

原帖由 Cipo 於 10-8-11 13:16 發表
Hi,

我也打算買魚油然給兒子食,見過 omega3.6.9的咀嚼魚油丸 (Nordic Natuxxxx or VegxxPa),從其他資料上看到omega6 from月見草,是否不適合男孩呢??

你中了“人云亦云”降....

其實世間上並無『絕對』既事情...例如:毒藥某情況下可作治療作用、名校內也有家長主動幫仔女辦退學等等...

從表面看你case,你給兒子食日本魚油...咁響食緊果時,仔仔同未食時比較,有無咩唔同呀?!叻左?蠢左?活躍左?沉靜左?定無反應呢?你有無留意到呀?
須知道人人體質不同...A 仔也不是個個一樣程度/情況...就算你仔同其他 A仔食同一種魚油,反應也會個個不同...除體質呢 d比較抽象外,還涉及訓練、日常生活、作息等等,也可能因一些微不足道的改變,而影響到 A仔當時響食魚油期間既反應/進步/退步....

一般家長給子女食魚油當然想子女有好既轉變喇...但情況個個不同...有些是想專注力好點、有些想聰明點、有些想有活力點等等....咁你想你仔仔有咩改變呀?

至今自閉症都係一個不能根治之症...除一般正統/認可既治療或訓練外,坊間亦有不少提議....但一切一切,也是靠每個父母親身同其子女作不斷的試驗後,才能得出一個只對該子女有效的方法....

呢度只係一個平台提供信息...父母們要仔細過濾資料喎....沒有人能比你更清楚你自己的仔女了!

加油!

原帖由 仔女亞媽 於 10-9-8 21:48 發表
各位媽咪,關於魚油,我既a仔由一嵗到二嵗我都有比佢食 日本生X魚油,每日一粒,二嵗後就冇比佢食了,因為睇了本書話dha 對佢哋呢類a仔唔好,容易分散注意力,大腦會好hight,所以本書建議戒奶粉,因為奶粉有DHA,當時,我只戒了魚油,冇戒奶粉, ...
‹ 上一主題|下一主題