用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

分班試 [複製鏈接]

醒目開學勳章

考中英數,會考普通話,因為會有兩班係普通話班.
分班試唔駛緊張,因為學校冇精英班,不過如果分班試考得唔好,學校就會通知你暑假要好好同個女預備
原帖由 Hellobaba 於 10-6-18 11:14 發表
請問考什麽,會考普通話嗎?

醒目開學勳章

其實唔駛太在意考咩,我個時都冇同個女準備,因為如果佢係唔得,你免強過左關比佢讀普通話班咁佢又辛苦,默書佢又未必聽得明,因為始終上堂係用普通話(當然有適應期),如果你個女普通話係OK,就更加唔駛理老師考咩,因為都係好普通對答,我個女唔係普通話班,不過平時上堂都有普通話堂,老師都教得好好.
放鬆心情,都考左入學校,個D分班試唔駛太緊張,又係唔計分考試,比個女女輕鬆面對啦.
原帖由 Hellobaba 於 10-6-18 12:15 發表
請問普通話考什麼呢?

醒目開學勳章

咁你就唔好tick普通話班,米佢上堂就會好辛苦,因為我個女雖然唔係普通話班,但個個星期都會有普通話堂,老師教得好好,佢今年都識左好多普通話,大有進步.
原帖由 Hellobaba 於 10-6-18 14:20 發表
唔該晒你呀!我個囡D普通話唔得架,平時無出去學,只靠上堂學,好有限;聽完你講我無咁緊張嘞。

醒目開學勳章

係,而且只會係班中名次,唔會有全級.
原帖由 MiuMiu2004 於 10-6-24 00:32 發表
聽人講只會排1-10名, 之後就無名次, 唔知係咪真呢?

醒目開學勳章

記我上年好似係,不過你放心,因為到時老師會講多一次家長幾點可以湊返女女
原帖由 Hellobaba 於 10-7-7 11:56 發表
請問之前考過分班試的家長,今年由2:00-4:30,喺咪要到4:30先走得?

醒目開學勳章

其實唔駛太在意入唔入到普通話班,我上年都係同個女揀入普通話班,不過最後入唔到,開學幾個月我好慶幸入唔到,因為第一個女冇咩普通話底子,自問响屋企都唔可以好準確教佢讀音,而上中文堂如果用全普通話教佢分分鐘唔明老師講咩,而且中默重會有課外讀默,如果佢聽唔明就煩(當然我知道好似都會有個過渡期比佢地適應).
其實就算唔係普通話班,學校都有普通話堂,老師重教得好好,我個女以前唔鍾意學普通話,宜家佢好鍾意學,亦都識講好多字.我覺得好彩個時佢入唔到普通話班,因為要佢在不明白下學習佢可能會抗拒普通話.
所以大家隨緣啦,入到同入唔到普通話班都有佢好處同唔好處,唔需要太緊張
原帖由 princesshk2 於 10-7-19 11:55 發表
我都好心急, 應該e幾日會收到! mouth:" />

想阿女入到"普通話"班, 不過唔知會唔會好多家長都甘揀?

另外, 請問各位家長知唔知sfcs係咪按分班試成績分A,B,C & D班?  過往邊兩班係"普通話"班?  Thanks! ...
‹ 上一主題|下一主題