用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學,九龍塘官立,禮賢,宣道,陳守仁請排位 ...
go

九龍塘小學,九龍塘官立,禮賢,宣道,陳守仁請排位 [複製鏈接]

樓主其實你準備考, 定係已經有位在手? (雖然DSS同津校冇咩可能並存, 但都唔排除呢個機會)

如果係打算考的話, 不如抽果間津校, 再考果4間私校+直資, 睇佢地邊間收左你小朋友, 再作比較吧!

原帖由 goodboymama 於 10-6-20 21:30 發表
多謝大家意見,即宣小第一位,而九龍塘小學,禮賢第二及三,第四九龍塘官立,陳守仁最後

不是吧....陳守仁最後? 不敢苟同! 為何一定要將學校排名呢???? 太膚淺了吧!
每人都有唔同既要求, 為何硬要亂套人家帽子? 如果陳守仁是最後, 那為何上年全港最多人報考呢? (當然, 多人報又未必最好!)

樓主提及的四間小學升中派位名單, 如果派中學係你心中最重要的, 那便以此作比較吧。

禮賢小學
http://krs.school.hk/~pri/a_stat.html

九龍塘宣道小學
http://aps.solarcreation.com/index.php?option=com_content&view=article&id=161:2009-09-02-10-01-38&catid=65:2009-09-12-04-55-56&Itemid=49

保良局陳守仁小學
http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2007-2009.php

九龍塘小學
http://www2.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

原帖由 vet 於 10-6-20 22:38 發表
Who can tell you 排位&點解? Unless she/he has 5 kids all studied in different school. And everyone has their own preference. If you just base on 升中派位 result to  justify whether they are good or no ...

totally agree!!!!!
有d人鐘意校舍, 有d人鐘意多功課/小功課, 有d人鐘意全英文/母語....點解一定要比較????

原帖由 sylam28 於 10-6-20 23:16 發表
禮賢是傳統教學,都是谷的學校,否則說不會97%入英中,如果想活動教學,陳守仁較好!

別誤會! 陳守仁不是活動教學的! 只是他有一個特別的語言環境及一群非華語學生! p1英文唔洗考試, 冇textbook, that's it!

原帖由 goodboymama 於 10-6-20 23:50 發表

多請大家意見,是我自已選校的排位,並非將它們分高低,我相信D小學收生都有幼稚園排位,除非小朋友好smart啦,因為這是他們經驗及信心間題,而我自己都是集好多朋友,同學家長及這裡bk討論區,還有它們web升中上band one的人數比較, ...

其實你睇果d學校派幾多個入band 1, 你就要唸要谷小朋友上到全級幾多名次。如果好似SFA, 9X%入BAND 1, 但要讀高一級, 成日考試測驗默書, 勁辛苦6年, 你要計埋呢條數, 咁就知小朋友可唔可以入到BAND 1。每間小學都有小朋友入到BAND 1, 不過唔知會唔會係自己果個JE...

原帖由 vet 於 10-6-20 23:31 發表
I don't understand why people always raise up this kind of questions here?!

Parents should be able to make their own judgement base on their own preference. Go to their website, visit their campus,  ...

咁上BK都有好處既, 起碼聽下D用家講, D老師平時細唔細心, 願唔願意包容。再有D家長親身經歷聽下, 都唔錯架! 但必須要記住, 唔好人地講咩就信到十足十, 自己再去求証好緊要囉!
‹ 上一主題|下一主題