用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才考啲乜?
go

優才考啲乜? [複製鏈接]

請問有無人知考乜, 有乜要準備?
謝謝!
   0    0    0    0

我女有考數學,但我冇選數學邏輯,唔是好明點樣揀數學邏輯.

原帖由 evacalbee 於 10-7-11 15:21 發表
想問大家有無選數學邏輯而考了數學?

想問大家有無選數學邏輯而考了數學?

一次過攪掂, 唔洗見校長, 結果响八月尾就知道。

原帖由 Sinman68 於 10-6-22 12:23 發表
面試只是見老師嗎? 甘那一part 才是跟校長面試?
是要在2nd interview 嗎?

個仔無講做左D咩...在衣著方面,我見大家都好CAUSAL,可能天氣熱,CAUSAL D 小朋友舒服D ..... 上個星期真係超熱....

我想大家交流一下, 當傾下, 識多個朋友啫...

而面試(家長或小朋友), 好講timing...仲要睇下接見的老師对我哋感覺.... 有咁多老師接見不同家庭... 仲有的主覌因素.... 睇下到是否有緣份讀到啦...

大家比心机 !!!!

totally agree
原帖由 happycj 於 10-6-20 23:26 發表
我好欣賞學校在程序上的安排,及校長很有技巧地把孩子們和父母分開。

小兒回來說??要考七巧板,英文生寫,圖形等等

面試只是見老師嗎? 甘那一part 才是跟校長面試?
是要在2nd interview 嗎?

同意你講法唔係考家長, 因為同我地面談的老師好新手, 連我個女個名都讀錯! (一般名字)
最好笑係當我丈夫反問佢基本問題時, 佢應對不到!

原帖由 most 於 10-6-22 00:08 發表
我贊成nov03bb的公平說法,始終仲有2日面試,有一半人未去面試,不要洩露面試內容是道德的,而且維護公平都算是是遊戲規則。

我哋已經喺19/6面試咗,我唔覺得interview家長係考家長喎。 ...

我贊成nov03bb的公平說法,始終仲有2日面試,有一半人未去面試,不要洩露面試內容是道德的,而且維護公平都算是是遊戲規則。

我哋已經喺19/6面試咗,我唔覺得interview家長係考家長喎。

絶對同意
因為優才都算係第一個面試的學校, 然後佢又唔洗報名費, 我相信真係有好多人會去practice下..
真係想入的梗係想公平d, 知道題目梗係比人有著數..
但我又覺得, 如果真係有心入的, 會做下功課, 睇多d bk都大概知道前幾年的小朋友考乜, 家長又考乜.. 今年題目都好似都係差不多呢~
我估今年多了兩天面試, 學校會有措施令題目有所不同, 有心人唔洗担心~
祝大家有心的都成功(包括我!) :)

原帖由 MaggieHei 於 10-6-18 15:48 發表
主要是考家長, 我認為

我去年也經歷過, 同意你的講法,
GT主要考家長寫Essay, 考家長臨場應對.

是否有幫助, 見仁見智, 即使只提供範圍, 對於有準備的家長來說 (因為有些人說是考家長...), 相信是有差別的. 而且, 你講一些範圍, 可能他講一些內容, 她亦講另一些, 併湊之下可形成不公平的競爭....

可能有些抱著玩票性質, 以作熱身, 不著重賽果; 亦可能有些小朋友屬於大囝大囡, 先天因素已經佔優, ...但亦有家長是真心想小朋友考入自己居住地區的心儀學校, 對任何可能影響賽果的機會都不想見到.

如果好像大陸考高考, 有很多人嘗試用高科技等出貓, 雖然有人會被揭發, 但難保有些會成功出貓, 如果你小朋友會參加, 會否認為出貓成功是他們本領高, 沒有被人識破...

對於我個人的見解, 在完成面試前討論題目, 唔多唔少有些少道德問題, 當然, 只是我個人的見解... 唔係想引起事端.

原帖由 ziyi 於 10-6-21 03:02 PM 發表
其實只是提供了範圍,就唔像會考雞精班同你預測準確題目,有多少幫助,而且5歲人仔,你可以教路多少

家長問這些都是安慰自己多過幫助小朋友啦

你話完全有晒Q&A的模範答案就話不公平

而且有些學校都會在簡介會講明考些 ...

醒目開學勳章

其實只是提供了範圍,就唔像會考雞精班同你預測準確題目,有多少幫助,而且5歲人仔,你可以教路多少

家長問這些都是安慰自己多過幫助小朋友啦

你話完全有晒Q&A的模範答案就話不公平

而且有些學校都會在簡介會講明考些什麼,那是否對參加唔到的家長唔公平?

原帖由 nov03bb 於 10-6-20 22:48 發表
我個人意見, 每家的小朋友都是一個起兩個止, 大家都想自己的小朋友考到好學校, 為什麼唔等到面試完了才討論面試的題目, 是否會對被安排在不同時間面試的小朋友公平一些? 可能有人認為講些少都無傷大雅, 不過, 有時就 ...

醒目開學勳章

一睇就知新手啦
K2升K3是直資/私小的面試/簡介會熱鬧時間
K3一開學都要填自行啦,唔早啦

原帖由 healtheworld 於 10-6-21 14:17 發表
唔好意思, 宜家6月份考既小朋友係讀緊k2定k3架?k2會咁早考小一試?

依家面視個D是K2小朋友,明年入讀小一.
行平衡木踢波是面視完比小朋友去玩,等佢地開心下,唔是面試既一部份.
為了公平起見,已刪除面視內容.

唔好意思, 宜家6月份考既小朋友係讀緊k2定k3架?k2會咁早考小一試?

考體能 行平行木踢波
‹ 上一主題|下一主題