用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才考啲乜?
go

優才考啲乜? [複製鏈接]

我個人意見, 每家的小朋友都是一個起兩個止, 大家都想自己的小朋友考到好學校, 為什麼唔等到面試完了才討論面試的題目, 是否會對被安排在不同時間面試的小朋友公平一些? 可能有人認為講些少都無傷大雅, 不過, 有時就是那些微分別可以影響大局.

分四天進行面試, 每天300多人, 還有兩天共600多人未見, 只得90多個位, 你們估計是否都有d影響, ...

是否有幫助, 見仁見智, 即使只提供範圍, 對於有準備的家長來說 (因為有些人說是考家長...), 相信是有差別的. 而且, 你講一些範圍, 可能他講一些內容, 她亦講另一些, 併湊之下可形成不公平的競爭....

可能有些抱著玩票性質, 以作熱身, 不著重賽果; 亦可能有些小朋友屬於大囝大囡, 先天因素已經佔優, ...但亦有家長是真心想小朋友考入自己居住地區的心儀學校, 對任何可能影響賽果的機會都不想見到.

如果好像大陸考高考, 有很多人嘗試用高科技等出貓, 雖然有人會被揭發, 但難保有些會成功出貓, 如果你小朋友會參加, 會否認為出貓成功是他們本領高, 沒有被人識破...

對於我個人的見解, 在完成面試前討論題目, 唔多唔少有些少道德問題, 當然, 只是我個人的見解... 唔係想引起事端.

原帖由 ziyi 於 10-6-21 03:02 PM 發表
其實只是提供了範圍,就唔像會考雞精班同你預測準確題目,有多少幫助,而且5歲人仔,你可以教路多少

家長問這些都是安慰自己多過幫助小朋友啦

你話完全有晒Q&A的模範答案就話不公平

而且有些學校都會在簡介會講明考些 ...
‹ 上一主題|下一主題