用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教成功入讀名校的家長,你們呢幾年是如何栽培子女的呢? ...
go

請教成功入讀名校的家長,你們呢幾年是如何栽培子女的呢? [複製鏈接]

我個仔今年n1,但已經感受到難入好學校壓力,現在想跟你們學習,要什麼時候報course?你們覺得讀什麼course最有用?要考什麼certificate呢?還有什麼注意呢?謝謝

0    0    0    0

我個仔報kln tong 及 kln 中的n1全軍覆沒,因為佢8月出世,不喜歡so so. 不合群, 不喜歡跟人打招呼,我想同佢參加d面試班,不過好多人都說沒有用呢,真頭痛

我的小朋友是第一個仔,暫時都是獨子,我全職湊,以為會對佢好,點知佢而家真係幾萬千寵愛在一身,同慣左人就佢, 無請工人,無同祖父母一齊住,而家我至學緊點湊佢,因為佢快2歲,開始trouble two,小小事都大發脾氣,因我是全職,所以特別依賴我,不肯跟人

家教重要,我都好以身作則,不過呢d真係講就容易,so far 我見唔到有什麼成效,所以至開個topic問大家如何栽培子女

怕羞性格好蝕底,我都知道仔仔好多野都唔差,不過佢好慢熱,不是10分鐘的interview就可以見到佢的優點和個人之處,請問考什麼cert會有用呢?其實我覺得教仔仔學知識不難,反而教好佢的行為,好的性格更難(呢樣我反而至覺得係終生受用)

我都知返主日學幾好,不過我本身沒有信教,我都唔抗拒仔仔返有宗教的學校,因為從很多聖經故事中有很多做人的道理

"仔仔錫錫你",我想問你個大仔在什麼心儀的學校讀書呢?因為我是新手父母,只知名校質素比較有保證

咁有無面試班介紹?

原帖由 vet 於 10-6-20 23:38 發表
for your son's case, 面試 ...

‹ 上一主題|下一主題