用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 純做英文文法練習能培養出怎樣的小學畢業生? ...
樓主: eviepa
go

純做英文文法練習能培養出怎樣的小學畢業生? [複製鏈接]

原帖由 stjoboldboy 於 10-6-28 10:09 發表
嘩, 今朝睇晒csy_ma 既”分析一本書”幾篇文章, 一本中二reader都可以化腐朽為神奇去學習, 境界真係好高呀, 我都係想都未想過, 想到都無能力教個女做!

Stjoboldby:

Eviepa就話當局者迷啫,您無理由咁神化呢D基本野?

係唔係我為咗遷就Eviepa既語言,講得玄咗D呢?不如我將情況化返做正常既師奶如我既反應吧?

女:阿媽,今次考試,我唔想溫reader。
媽:吓,點解呀?

女:個老師出題好刁鑽,我可能要背晒個古仔先攞到高分!
媽:傻女,家陣係學野啫,又唔係叫妳第時做補習天王去學貼題,你咪苟其溫吓,盡咗力,咪算囉。

女:我之前都睇過本書一次嘞,本書好悶,唔想再睇。
媽:悶?學野又唔係玩,梗係悶架啦。不過本係故事書黎既,照計唔會比學歷史做數仲悶架?點解妳咁唔鍾意再睇呀?

女:本書講打打殺殺,主角古怪,情節又犯駁囉。
母:咁個主角係點樣架?點解你話佢古怪?情節又點犯駁?第幾頁講呢樣野?打打殺殺係唔好,但學校揀得俾妳地睇,當中一定有d正面既寓意既,妳認為響邊度呀。。。

就係咁,非常自然既對話,應該冇乜深既道理?
老實講,如果阿女講得好清楚話我知點解本古仔咁唔值得讀,我都收貨架。不過,佢唔攞本書出黎揭果出邊頁佢唔like,又會冇說服力,佢揭得黎,都溫咗啦。假如我都知道本書既內容,仲會駁吓佢,咁晚吓手都唔止半粒鐘。

學習,其實未必要坐定定溫書啫,互相討論,大概係一個更佳既過程。討論得,梗係經過自己既分析理解,再要整理出黎架啦,課堂學習應該日日如是,怎麼一下子上昇為境界了??

係喎!街坊都係出自聖公會既學校喎?

我響阿囡初小時一直唔係好鍾意佢間小學,因為功課多(其實班班唔同,撞啱我囡果班幾不幸),為緊密既學習節奏傷害咗母女感情。

不過我囡而家將升小五,我既睇法又唔係好同,但得找時間分享。

但我囡並不像Evie咁聽教聽話,我叫佢去東,佢多半去咗西,或者大喊N分鐘,意即N分鐘後才實行,然後N分鐘後再N分鐘。。。假如佢好似Evie咁和順,肯聽我講,我都唔駛同佢D同學組學習班攞苦黎辛。

所謂分析整理,唔好諗咁深,好多時,都係由閱讀感受起。不過,要小朋友對果書好有感受,只讀一次大概係唔夠既。呢個都唔係我囡既閱讀習慣。佢響P1,唔肯睇字書,不斷睇五十嵐優美子畫既《紅髮安妮》,會同我講佢估安妮係幾時愛上格魯吉亞既,咁咪算做佢自己既獨立評價囉?

又好似而家佢鍾意睇中英文既《小婦人》,響前言得知作者在該書的下集中講 女主角Jo唔係嫁咗俾男主角,有點不解,想知答案,咁算唔算分析整理?跟住佢睇埋作者生平,成日搞亂咗小說中女主角同作者真實生活既際遇,但至少佢清到真實中既作者最後冇結婚,但阿Jo有,又自己比較一番。。。
我唔係好覺佢呢d野層次有幾高?佢俾我熟故事既情節,通常都係有佢講冇我講,當然我都會睇,會同佢討論吓,但好少會逸出劇情講表達手法。同朋友間講吓劇集情節好似冇咩分別,有幾難?

同囝囝爸一樣,我更在乎既態度。不以事小而不為,係我屢屢提點女兒要做既。生活上,如果佢唔講唔該而要我地幫佢做野,我地會當聽唔到。我堅持要佢對人有禮,請佢常講唔該堅持咗成十年,但係都唔係成日成功,其他野就真係冇咁好氣 更遑論其他如誘其多看英文課外書。。。。

原帖由 csy_ma 於 10-6-28 15:26 發表

學習,其實未必要坐定定溫書啫,互相討論,大概係一個更佳既過程。討論得,梗係經過自己既分析理解,再要整理出黎架啦,課堂學習應該日日如是,怎麼一下子上昇為境界了??

以上呢段好正,學校唔鬧人都飲得杯落 la,真係唔好車望。所以責任都係我身上,討論好有用,好多真理都會傳遞開去。

女: “今次考試,我唔想溫reader, 因為要背誦晒個古仔先攞到高分, 我不屑浪費時間咁做”.
老實講, 如果我個女咁同我講, 我會好高興(公開考試除外), 因為佢已經明白求學既真正意義, 而且有獨立思想, 不隨眾!

Stjoboldboy,

衰在她很少會有這樣的神來之著。其實她絕大部分事情都是個conformer。在香港這個較為單一意識形態的地方,能夠有創見不易,就算有創見也不易找到可以實行理想的機會。

你看,我讀會考時的那個同學,為了要能實現理想,去大學盡情為學問而學習,在中四五時還不是那麼市儈。

eviepa

回覆 1# eviepa 的文章

想问多一句子,334下,中文好像变得跟以前会考大不一样,读了文章来分析,跟你现在的reader 考试有点像吗?

這個孩子, 上中一已完全不需要我理, 我不清楚什麼原因令他對自己的要求越來越高, 我只覺得他太辛苦了, 這是我在他小學 階段時所不能預計的.

如可以的話, 也想你分享一下你的所謂不同之處. 還有兩天放榜, 看得出他正承受巨大的壓力, 又沒本事能開解他一二, 既慚愧又擔憂.

Wunma,

當我囡囡讀小一,我按照幾年前的承諾,擔當女兒的主要管教者。當時的她是一個很平凡的孩子,大概只是繪畫較一般小朋友好外,毫無長處。因此女兒長大期間,所留意的只是怎樣將一個素質平凡的孩子,培養成為一個不錯的孩子,我的志向僅此而已。至於怎樣培育天才,或是鬥心甚強的孩子,真的沒有怎樣細想過。

介紹一本書給妳看:張五常的《五常談教育》。

張五常的情況跟妳有點相似,一個大兒子及一個小女兒。兩個都是天份極佳,兒子好學不倦,女兒的努力程度比哥哥差很遠。

引一個例子:「兒女在中、小學唸書時,我一直對他們的功課不聞不問。但我有一個比較硬性的規定,就是假日不准讀書。當然,到他們上了大學之後,這『規定』就廢除了。也是在中、小學時,發現兒女的成績特別好的話,我就對他們說,讀書是長途賽跑,那麼早就領先,會後勁不繼的,暫時倒不如成績差一點吧。

…………..

後來他進了大學,問道:『爸,在大學可以發勁了吧?』我答道:『可以發一點,但真正的衝刺,應該是從寫博士論文那時開始的』誰不知兒子聽到可以一發過癮之勁,就一發不可收拾。」

eviepa

原帖由 mattsmum 於 10-6-28 22:43 發表
想问多一句子,334下,中文好像变得跟以前会考大不一样,读了文章来分析,跟你现在的reader 考试有点像吗?

不懂。

原帖由 stjoboldboy 於 10-6-28 16:17 發表

我既理解係咁既:-
: “
今次考試,我唔想溫reader, 因為要背誦晒個古仔先攞到高分, 我不屑浪費時間咁做”.

Stjoboldboy:

首先為我成日打錯您個名致歉 !另亦為近日我表達能力的無能而哀嘆 我惟有換咗您啱聽既師奶語言再闡述一次:

Evie既說話,我既理解同您既似無二致,但係。。。

佢話唔溫既原因,完全冇提及個古仔好壞噃,只係話要攞高分,就要背個古仔,咁我唔屑去做囉

咁即係乜野呀?都話家陣係要你去學野,唔係貼題囉,乜學野只係為咗要攞分架咩?口口聲聲話唔重視分數,但係要去溫習,原來個目標只係得一個:攞高分?溫習既方式,仲要跟足晒預設既魔鬼老師果套:背晒佢,否則呢,就唔叫做有效既溫習。

咁假如唔計分係咪就唔駛理個先生?唔駛上堂呀?

我完全唔明點解呢D叫做"獨立思考"??正如您之前所講,佢既價值判斷,不過係一種應試策略,不過係反向而已。溫唔溫,聚焦既係會唔會攞到高分,而唔係我有冇學識點去有效率咁掌握一個古仔既概要同發展脈絡。

假如係我個女,我會同佢講,攞到幾多分唔係你而家要諗既問題,呢個係check point,妳要做既係試吓自己響呢本書度學咗幾多野?試吓你自己既閱讀同理解力,假如你認為呢本書好唔值得學既,咁你就要講俾我聽究竟邊度唔值得學。

個小朋友唔明白正常既reader課要佢地學D乜啫,大人都唔明?咪好似版主大人咁講,令佢地學分析理解同整理(遲D應有比較)囉。我睇唔到有乜理由因為個先生疑似教得白痴,可能扭曲咗reader課既學習結果而唔駛個小朋友學噃?

我認為學呢課只係為咗攞高分,我唔旨在,所以就唔學
--咁樣理解學習只係圍住分數轉既淺見,你地都唔糾正,仲讚佢"獨立思考"??

不禁質疑,學習只為求分數既觀念,係唔係已經高壓到深入至港人既意識深層??

簽名被屏蔽

原帖由 stccmc 於 10-6-29 00:15 發表
//
我認為學呢課只係為咗攞高分,我唔旨在,所以就唔學
--咁樣理解學習只係圍住分數轉既淺見,你地都唔糾正,仲讚佢"獨立思考"?
//

我想, Evie and her pa 不認同 reader 的考試要求背誦是一種有用的學習。  重點是「沒用的背誦」 ...

我既重點係:學習唔係為咗抗議老師既方法既,沒用既背誦唔啱,你咪唔背囉,有何大不了?但係,唔駛因為老師教得唔好/俾分方法差就唔去學應學既,咁同樣係本末倒置。

簽名被屏蔽

我既重點係:學習唔係為咗抗議老師 既方法既,沒用既背誦唔啱,你咪唔背囉,有何大不了?但係,唔駛因為老師 教得唔好/俾分方法差就唔去學應學既,咁同樣係本末倒置。

咁佢就唔背囉。Reader 叫 Mrs Doubtfire。她看過兩次電影,而且照佢讀了reader還記得的,努力去考,不過沒有背誦硬事實,就真的會不合格,正如她所料。

我想,她沒有一個同學會用妳所提供的辦法去學習,大概所有同學都是狂記當中事實而已。按照老師定的標準,狂記事實細節的都是好學生,Evie是懶學生;按照妳個人定的標準,統統都沒有「學應學既」。

妳所提供的,是一個很值得認真探索的方法。成效可能會很好,不過,如果妳要說服我,不跟這套辦法做,會極大的問題,妳還需補充很多資料。

eviepa

原帖由 stccmc 於 10-6-29 00:47 發表
//
唔駛因為老師教得唔好/俾分方法差就唔去學應學既
//

邊個因為老師教得唔好/俾分方法差就唔去學「應學」既?  何謂應學的?  有人認為背誦考英文不是應學的,是沒用的,這判斷有間題嗎? ...

應學既:reader課要學的(如有效率地概括分析理解)

背誦:目的只係為咗攞高分,沒有用,
這判斷我有說過有問題呢?

我講既係:學野,唔係攞分,目標放在學野的話,係唔需要跟住個老師既思維轉,花時間去背誦。不過,唔背誦唔等於唔去學,Evie認為學果科只有跟老師既方法去學(因為咁先可以攞高分),咁只係俾老師或者分數個五指山擋住吧了

//
為何考 reader 要 recite 書本內容?  你真的在另一境界,未受過長期訓練的家長不要試
//

Stccmc:

以上是你前的疑問.  我也想知道, 為什麼考 reader 要背一百多頁書, 考卷的內容問題如何?   

先不談時間善用和分數等值的利害計算, 考試溫習策略等精深學問.  以 Evie 超幾學年的能力, 也因難為之而不為之.  其他中二同學雖屬 band 1, 仍是中中生, 如何為之?

//
我也對本地一般學校(尤其小學)的英文測考方法不以為然,好左學校無要呀女背啫!
//

何謂一般學校, 是否指程度較差那些, 或傳統學校.  小兒小學背誦只有中默, 數量實少, 中英測考未覺得不妥, 其他學校未知, 可否舉例說明.

原帖由 eviepa 於 10-6-29 00:58 發表

咁佢就唔背囉。Reader 叫 Mrs Doubtfire。她看過兩次電影,而且照佢讀了reader還記得的,努力去考,不過沒有背誦硬事實,就真的會不合格,正如她所料。

我想,她沒有一個同學會用妳所提供的辦法去學習,大概所有同學都是狂記當 ...

用背D咁蠢既方法去學reader,梗係唔算係學咗啦,我講白到懷疑自己仲適唔適合響呢度出現時,終於同您有共同既語言了

睇過兩次電影,同略讀過一次,除非係過目不忘既天才,否則都唔算係分析整理噃?

分析整理,咪就係用個腦將資料放響腦入面個書架囉。
寫腦圖:人物時間地點橋段推進,可以係其一,我自己既經驗:係經過編輯過既野,就會食咗,印象深刻。

編輯過係乜?放在看一個古仔度,就係每一章節都起條自己既題(呢個一方面訓練捉point,亦係另一種鍛鍊概括能力既訓練),highlight表現人物特性既對話或者描寫。呢D,可以第一次看就做,第二次就睇highlight過既重點,睇吓搞唔搞到個簡單既事件/關係表。

老實講,我同我囡睇書都唔會齋睇一次,第一次係略讀,追情節(我個人既略讀速度大概係兩日睇一套四集既金庸,試過同阿囡一齊追同一本書,佢既速度竟然有時比我快,有點成謎),第二次係回味自己鍾意睇既,可能有第三次,亦可能冇--咁先完成了一次閱讀既過程。

而上述所說的"編輯",大概類似做筆記吧?目標係乜?我唔睇衛斯理,但係曾經(大概小五時)睇魏力(倪匡另一個筆名)既女黑俠木蘭花,通常,書未睇過半,就可以估到結局。咁你個囡中二,咁睇書時咪叫佢留意伏線,叫佢代入作者,估吓情節會點發展咯。

我初中時鍾意追日劇,有時都覺得自己既興趣幾浪費時間,就同自己訂咗個目標,盡快摸清人物派絡關係,估佢條橋點走同情節發展。咁既安慰辦法都幾有效,果時日劇情節又簡單,通常不出三集就估到。

您咪叫阿女玩D咁既遊戲咯,開動咗腦筋,就好似我之前嘗試搵方法令您地明白自己講乜咁,會有D欲罷不能,且唔會放過任何預示情節發展既蛛絲螞跡(咁梗係唔可以一口氣睇晒,揭晒謎底喇,要睇一節諗一節先好玩)。

至於我講互換文章,則其實係講另一樣野。語涉其他,只係想話:咪玩啦,邊個話只係經典先值得讀,值得去分析評價架?真正有效既學習,係先學識方法,咁,對付經典時,可以一看再看,對付碎料時,咪可以一眼睇出佢玩緊D乜咯(例如好似我咁講到咁一舊一舊,亦都可以好快咁捉到我既"潛在話語")。

閱讀能力,好似聆聽能力一樣,唔係識睇,睇得快就視為好既?

原帖由 eviepa 於 10-6-29 00:58 發表

妳所提供的,是一個很值得認真探索的方法。成效可能會很好,不過,如果妳要說服我,不跟這套辦法做,會極大的問題,妳還需補充很多資料。

個囡係您既,方法既探討似乎唔應該由我代勞?
每人有自己既學習方法,要係自家出品,先最有效?
我唔係好知您講既"不跟這套辦法做",這套辦法指的是什麼?當然不會判斷有到有什麼問題??

至於補充資料。。。對不起,我忍不住寫了那麼多,不過是感慨自己的表達能力為什麼會變得那樣低,忍不住發火繼續寫吧了。既然火已發過了,那就得回到自己的正業裡去。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題