用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 純做英文文法練習能培養出怎樣的小學畢業生? ...
樓主: eviepa
go

純做英文文法練習能培養出怎樣的小學畢業生? [複製鏈接]

多看故事書一兩遍,成績一定會好。但女兒的想法是,多閱讀一兩遍不錯可以拿得好成績,但花時間記史實、記科學理論對學術會有進益,但將故事書記得滾瓜爛熟,對學術進益甚低,不如花時間在別的地方更好。

先別去討論咁嘅諗法對不對,但細細個己咁識計算利害得益,阿二真係差好遠。

阿二識諗咗,知道係時候要努力啦,所以,考試前花一、ニ天時間,設計了十多張標語,加插得意嘅圖案,貼到成屋都係,話要提醒自己努力加油。貼好了,又有信到,圖書館預定的書到咗,從圖書館回來,唔單只帶回預定的,仲借一堆區樂民的書,呢啲書佢己睇幾次啦。

話明唔準睇,點知考完試到圖書館,書,睇曬,全部還得。

中、英文小說,邊個小朋友唔鐘意睇,但肯睇那些對學術會有進益的書,那才難得。

wunma,

我家阿三最曳,所以我地都叫佢大曳。

你阿仔真得,功利點來說,我肯定背一本reader一定好過看10本厚厚的小說。

原帖由 samuel89 於 10-6-23 11:37 發表

你究竟系支持閱讀大法定文法練習架

吓?

學生因不屑理會考試分數,而不注重「温習」本身,是沒有「責任」感,是失德

讀書不是讀分數,讀書是為吸收智識。如果為些微分數,花大量時間,温了又温,浪費了求学的大好時光,忘掉了讀書的真正意義,這才是失德。

當然,適當測試是必須的,認真的温習也是應有的態度。

難就難在如何找到中庸。

stccmc,

自阿三出世後,真的少理阿大、阿二好多。所有學校之通告、回條、書信、支票都是他們寫好,我們簽名就是。我們理的,只是起居飲食,文娛運動。讀咩書,功課多少,真係少理。

阿二是享樂派,自小立志做公務員。佢看書好窄,唔主動。對呢個人仔,我是希望先生俾多啲練習功課佢嘅。

望佢早啲開竅。

這樣說, 我個大曳人是失德得緊要, 但不由得我管.

你是指会考、高考?一生人一次,努力温習係應該嘅。但平時,最好取得平衡,因每人每天只有24小時。

就放假,祝各位7.1快樂,聽支歌仔放鬆吓:

http://www.youtube.com/watch?v=1F0t0XrbvHk&feature=PlayList&p=D34A54C305A73139&playnext_from=PL&index=0&playnext=1
‹ 上一主題|下一主題