用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有歧視智障人士之嫌!!!
go

有歧視智障人士之嫌!!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

"小朋友, 不用怕, 我們每個人也是幫你的"=妄下判決的言詞??

我也報過警, 警員來時我也會向呀sir 打招呼,但我5識佢地喎,更冇2個口!!打招呼係禮貌的表示, 識5識我都會打

原帖由 salpaut 於 10-6-21 11:11 發表
這件事件, 在我臨離開酒樓前仍未解決, 在我離開酒樓的那一刻, 我見到有多名警務人員已經到場, 兩個小朋友的事件, 也要動員五六個警員, 有便衣和軍裝, 其中我見有一名警員在安慰這個正在哭的小朋友, 還說:「小朋友, 不用怕, 我們每個人也是幫你的。」我明白他有責任要安慰苦主, 但也不應說這些妄下判決的言詞? 但我卻不見有人安慰智障小朋友或他的家人, 叫他不用怕, 我們會了解這事件及會作出適當的處理, 還有我見到在哭的小朋友爸爸和其中一名警員打招呼, 希望不會官字兩個口啦! 其實本來是小事一樁, 但現在便變得小題大做了!!!!!

醒目開學勳章

在我離開酒樓的那一刻, 我見到有多名警務人員已經到場, 兩個小朋友的事件, 也要動員五六個警員

你都識講, 你離開酒樓個一刻d警員先到場, 你又可以睇得幾清楚呀

反而我覺得你對警察有偏見之嫌, 幾多個人手來處理案件都可以令你不滿! 1陣得1個警員去處理時, 又有人會話咩係米岐視佢地, 兩個小朋友的事唔米事牙? 派得1個警員  來................

原帖由 salpaut 於 10-6-22 12:18 發表
我當然係睇清楚佢地真你認識定係打招呼啦!

醒目開學勳章

agree  可能因為褸主細佬既關係令佢過份敏感左.

原帖由 pollybell 於 10-6-22 15:39 發表
你都幾好笑架0咼,即係要亞媽陪去厠所先叫唔正常????大把正常小朋友都會同媽咪一齊去,兩個大大個女人都會,有幾出奇呀???果個媽咪既意思即係你知道自己小朋友有問題就跟緊D,等同如果有老人家有老人癡呆,入到厠所可能唔 ...

醒目開學勳章

pollybell,
可能人地認為"我會你架"字, 就係...."我會企係你個邊ga, 我實撐你ga, 你岩晒呀"
呢個世界, 有d人睇野好怪, 某d字詞得1個解釋ga咋

原帖由 pollybell 於 10-6-23 17:46 發表
做朋友或者社工老師見倒有學生或者人喊晒講唔倒或者唔想講都會話你講出黎我地/我會幫你架啦,唔通果個人話我殺左人呀你幫我走路,都幫????警察責任係了解事件既經過,錯覺係你姐.
ANYWAY 其實係呢版講野真係唔能夠唱所欲言,太感敏既話題,可能會觸及某些人既神經,既然如此再沒有討論既空間.免得傷害某些人既脆弱心靈.不會再就呢個POST回應
‹ 上一主題|下一主題