用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘嘉諾撒聖家學校叩門結果
go

九龍塘嘉諾撒聖家學校叩門結果 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 38243927 於 22-6-2010 23:47 發表
any suggestion for not yet receive call today, very worry, pls advise, thanks!

如你真是心儀這所學校, 應再次寫信俾校長, 告之妳對入此校的想要, 表現自己的誠意, 加深校長對你的記憶, 如有人不去註冊的話, 可能你囡囡就會成後備第一名. 如不怕煩的話, 2-3日一次信再加電話查詢有無人無去註冊, 如老師肯答的話, 知道有人無去註冊, 而自己許可下親自去學校求見.......

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 FloliMom 於 23-6-2010 00:33 發表
咁多人爭咁少位,假設應有不少人的筆試成績不相百仲,那學校還會有什麼其他考慮因素呢?宗教?學生 portfolio - 特異功能、 certificates﹝學校有冇收portfolio 呢﹞?學生是 大仔/細仔?家庭背境 ...... ?

各位家長不要灰心,希望你 ...

正如有家長說囡囡讀kv, 而且paper test比起kv的exam來說so easy都無收的話, 學校應該會睇小朋友是否天主教徒, 因有此學校好多時都會宗教行先的

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 smsss 於 22-6-2010 23:33 發表
我個女响KV攞honor, 兩間聖家都冇call, 好想死!!

妳囡囡攞honor, 點解要考聖家呀?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 smsss 於 23-6-2010 18:13 發表
每班1個honor student, maximum兩個, 如唔達標亦可0個.  上下學期各一次!

if possible, I also want to 敲Maryknoll, St. Mary's or 協恩, 但我冇宗教, 唔識人, 機會等於0.  其實都有敲, 不過個portfolio 應該已經 ...

唔好誤會, 只是覺得妳囡囡那麼出眾, 應該有更好選擇....

maryknoll都很喜歡表演出色的小朋友, 當然是天主教徒就更好

如妳真的是心儀聖家的話, 不妨再寫多一封信親自交去學校俾校長以表誠意, 如有人不去註冊的話, 校長也會對妳有印象多些.

祝好運

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 peggyyau 於 23-6-2010 19:04 發表

本人囡囡是天主教徒,也有神父信,都沒有收到通知。

如妳所言, 咁真係唔知佢地以什麼為收生準則了......

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 文謙媽咪 於 23-6-2010 19:19 發表
我都覺得好大壓力, 簡直成個人好似唔係自己噤, 日日都係樹等電話響, 希望打黎果個電話就係心儀學校叫你盡快去註冊, 當有朋友打黎報喜話自己個小朋友比茂學校收左, 我都燉佢地開心, 但好開心之餘, 自己又收唔到電話,  ...

sorry, 妳囡囡派左邊間呀, 如有需要可pm我傾傾
‹ 上一主題|下一主題