用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 路得會梁鉅鏐家長請進
樓主: fa_fa
go

路得會梁鉅鏐家長請進 [複製鏈接]

Hi , 我都住愉翠苑. 但阿女今年先K3. 我都有D想選梁小.
其實梁小係咪叩門都好易入呢? 好似唔係好多人填佢頭3名咁!

原帖由 ckyc403 於 10-6-23 14:57 發表
哈哈,街坊...我都係愉翠友...嘻嘻.
我哋揀一呂第一,梁小第二. 第二則是梁小與沙主比較,都是較喜愛梁小.
以我所知,係七月十日會有普通話口試,睇吓入唔入到1c班(以普教中). 其他的就應該冇編班試,3年班至行"精英班".
...
:weapon:

就係諗緊梁小應放第二or第三. 第一就想選一胡.
其實又怕胡會多功課辛苦. 怕阿女適認唔到.

原帖由 pineapple0983 於 10-6-24 12:33 發表

你住愉翠就梗諗一城嗰兩間小學先啦!

愉翠搭咩車可以去到呀??

原帖由 ckyc403 於 10-6-27 01:27 發表
我估,如果我哋住愉翠咁近,應該係近尾站啦掛...0715上車左右吧...7/10家長會可以詳細問問學校...

我都係全職媽咪,打算送佢返學然後返工(多點親子時間同定時親身一起見見學校/老師--雖然只係門口...); 放學至坐校巴.
...

謝謝! 仲以為無車到添. 如方便. 咁都諗得過選佢.
我而家諗緊選梁小為第一OR第二好.

原帖由 ckyc403 於 10-6-28 14:10 發表
82x呀,到總站,好方便!

fa fa : 多謝你的意見,
但始終要想到盡量不須搭校車會比較好. 又想到參加課外活動無得搭校車.要靠家人去接放學會麻煩些. 但我自己亦好怕要接受徬徨心情. 暫時想第一胡素貞. 第二梁小.

原帖由 fa_fa 於 10-6-28 21:50 發表

如果你要求唔係好高,
一定要博一呂, 沙呂, 培基等學校,
其實你將佢放响第一輪自選已經可以入倒,
就唔駛好似我之前咁徬徨,
因為果啲學校俾你入倒都未必好,
里個係我里個月搵學校既感受. ...

學校網搵唔到果3日D相. 請問响邊個位置??

原帖由 nat2004 於 10-7-26 17:17 發表
我仲以為果日返去樂學大課堂時, 貼在板上的名已是分班了, 這個不是嗎??  這個只是這三天的分班??

IT 都放咗暑假. 我諗要開咗學等d家長問先得.

原帖由 fa_fa 於 10-7-26 23:03 發表

我都未搵倒,
不過知道佢間學校既IT效率低,
所以可能要等吓先有啦!
‹ 上一主題|下一主題