用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家教會的角色和權力
go

家教會的角色和權力 [複製鏈接]

其實家教會裏的委員,應該都係義務性質...只係主席可能會接觸較多行政上的義務責任...
每個人做義工的心態都唔同...
或者佢以為佢好大壓力,
想讓其他家長分擔校內的義務工作...
至於主席的配偶咁講,坦白講,當其他義工係低人一等...呢d心態完全唔要得呀...唔出席活動,我們可以唔埋,但都唔以這樣看人lo~

我真唔知點安慰你好...
我囡囡學校的家教會沒有發生咁的事,
所以難以解答您的疑問...
因為我佢地每兩年選委員一次,
我們按會章做事,每個委員不得連任超過一次...
即只可以做四年...有任何大事要議決,都要開會來決定,
我們義工之間都會相處融洽的,尤其是恆常做的義工...

係...最大問題係冇人肯做委員...連掛名都唔肯...
呢樣就係普遍學校家教會有的問題...
只要參與多d家校會的活動/義工...就會了解多d...
其實我都有少許了解那些肯訓身做義工
但又唔肯做的家長的心態...
有人怕要講野,怕要開會....等等...

有冇人接力做...好睇老師委員和家長委員能否動員加入做委員...今次我們至少有一半人要讓位...沒人做就大件事啦...

原帖由 謙仔媽咪 於 10-6-24 18:41 發表
呢d都係義務工作, 無論佢做左乜或乜都冇做過都好, 最大問題是冇人肯做(就算掛名都冇人肯). 問問自己: 如果佢不做, 自己會做嗎? 如果會, 是否有信心會做得好呢?

多d參與就會知多d, 便不用問"到底家教會有幾大權力,  ...
‹ 上一主題|下一主題