用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 自己教個仔彈琴
go

自己教個仔彈琴 [複製鏈接]

我自己以前都有兼職教過琴, 不過我就冇教我女... 教得佢, 就會有要求, 越有要求就越易傷感情...
我自己教我女游水, 每次去游水只係執十幾廿分鐘, 人o地覺得佢泳式靚, 但佢唔享受, 唔鍾意我叫佢點做... 不過游水係求生本能唔係只為興趣, 所以我話我要教佢...

依家我女跟私人老師學琴, 有時練琴我覺得佢彈得未夠好, 我話點點點, 佢唔開心, 練到冇黎神氣... 開心o既歌都彈到死人咁, d眼淚...... 佢本身又係唔會偷懶o既人, 叫佢練又喊, 唔好練又喊...
不過自己識彈琴有個好處, 真係錯會知, 同佢講可以即時改, 唔駛等老師下一堂執完又執, 所以學o左一年, 老師叫佢考三級... 老師問我, 其實我要求係唔係好高, 都有d嚴...
老師都睇得出, 所以我覺得我當日決定比人教係o岩o架, 你有壓力時我有壓力...

原帖由 miss321 於 10-6-24 13:34 發表
即好似補習咁,父母都高學歷理應教到小朋友功課,但選擇了搵補習,原因唔想損害了親子關係。更何況你教琴的,對自己兒子要求仲會高過學生,到時又勞氣,建議俾人教。

...

我個女都有完成JMC, 我覺得對聽音好有幫助, 呀女鋼琴老師o既仔仔都有上... 因為一直都係我自己帶呀女一齊去上堂, 我覺得我對耳叻o左, 人o地拉/吹少少走音都聽到, 哈哈(以為自己好醒添)...

我女話比我知, 佢記do-re-mi轉CDE o既方法係... 先記F, fa=> F, 跟住就照數FGABC咁... 之後我話埋比佢知FACE, 佢就可以好快轉哂...

原帖由 ohmygosh 於 10-6-30 03:29 發表
SevenMa

From time to time, I receive phone calls/emails/PMs from parents of pre-schoolers making an enquiry about the best age to start playing the piano/violin. I always suggest enrolling their chil ...
‹ 上一主題|下一主題