用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 自己教個仔彈琴
樓主: ohmygosh
go

自己教個仔彈琴 [複製鏈接]

原帖由 pamelaywy 於 10-6-23 14:36 發表

其實無話唔得, 你自己本身教琴, 應該最懂得自己個囝而因材施教. 沈神童 (彈琴o個個) 個媽媽都係文憑級鋼琴老師, 自己教個囝彈琴, 五六歲己經有六級. 坦白講, 如果媽媽本身唔係教琴o個, 一般無可能咁早起步學琴, 進 ...

wow原來沈神童個媽媽係文憑級, 唔怪知得佢個仔都咁勁, 話時話, 父母識音樂, 始終係啟發小朋友方面係著數好多

原帖由 ohmygosh 於 10-6-26 01:29 發表
想問問apa學費每月大概多少?

學費分兩個學期交, 兩萬幾到啦, 包跟老師學琴30小時,每星期係學院上musicanship, piano class, or choir or etc

原帖由 ohmygosh 於 10-7-2 00:50 發表
我都係有perfect pitch﹐也明白當中的困擾。不過先讓他專注於鋼琴也無不妥。

我諗我個女應該無 perfect pitch, 但我又覺得佢聽音好好

原帖由 KnN 於 10-7-2 17:58 發表
我violin 只差fellowship, 亦自知無望, 私心上梗想佢做到喇, 個女音樂天份唔及個仔, 不過佢地開心就算了

frsm實在太難考

原帖由 KloB 於 10-7-1 08:51 發表
其實去 APA 學琴的價錢同找一個好的私人老師冇乜分別, 我就比較喜歡找個好的私人老師了, 因為溝通起來比較容易! 而且學琴不一兩學期的事, 始終有個熟人跟住比較好!

...

其實有好多家長都有同你一個想法的, 都係寧願係出面揾d apa老師教
‹ 上一主題|下一主題