用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 自己教個仔彈琴
樓主: ohmygosh
go

自己教個仔彈琴 [複製鏈接]

原帖由 靖嵐 於 10-6-25 02:51 AM 發表
我自己以前都有兼職教過琴, 不過我就冇教我女... 教得佢, 就會有要求, 越有要求就越易傷感情...
我自己教我女游水, 每次去游水只係執十幾廿分鐘, 人o地覺得佢泳式靚, 但佢唔享受, 唔鍾意我叫佢點做... 不過游水係求生本能唔係只為興趣, 所以我話我要教佢...

依家我女跟私人老師學琴, 有時練琴我覺得佢彈得未夠好, 我話點點點, 佢唔開心, 練到冇黎神氣... 開心o既歌都彈到死人咁, d眼淚...... 佢本身又係唔會偷懶o既人, 叫佢練又喊, 唔好練又喊...
不過自己識彈琴有個好處, 真係錯會知, 同佢講可以即時改, 唔駛等老師下一堂執完又執, 所以學o左一年, 老師叫佢考三級... 老師問我, 其實我要求係唔係好高, 都有d嚴...
老師都睇得出, 所以我覺得我當日決定比人教係o岩o架, 你有壓力時我有壓力...
我仔都係比人教, 我既方法係我做醜人, 老師做好人讚佢, 基本上佢會聽我話, 因為佢覺得我教完老師會讚, 佢會覺得自己好勁, 堂堂老師都話佢well done.
咁既情形下其實都係我教多, 老師定個範圍比佢練, 我幫佢執. 今年7歲考4級, 唔算好標青但so far so good咁law, 咁既進度我都收貨了

原帖由 ohmygosh 於 10-6-30 03:39 AM 發表
謝謝你的分享。

你是鋼琴老師嗎?你兒子幾歲開始跟外面的老師學琴?在此以前﹐你有教過他嗎? 那麼﹐你請了一個怎麼樣(什麼資歷和收費)的老師去教他?

可否再分享一下嗎?謝謝。
...
我教小提琴, 我仔4歲開始學, 一開始就比人教, 玩左一年, 跟住我開始教, (太細的小朋友我唔識教的), 我只係係普通琴行搵個同小朋友相處得好既老師比佢, 我覺得係琴行佢見到唔同既小朋友彈, 同埋老師同佢關係好, 佢鍾意個老師. 2級後再換一個老師, 而家佢鋼琴老師係中大音樂系畢業既, major piano.

原帖由 ohmygosh 於 10-6-30 12:05 PM 發表
KnN﹐謝謝分享﹗

你的意思是﹕個仔五歲之後就跟番你學小提琴﹐直到現在(七歲)? 鋼琴就一直跟外面老師學? 兩樣樂器﹐你長遠也打算這樣做嗎?

有時我會想﹐如果有一天﹐我真的需要找外面的老師教個仔﹐我可能仲煩惱過而家﹐因為我怕自己暗地裡對老師的專業及教法﹐進度的控制等等有懷疑﹐但我自己作為老師﹐我總不能影響老師在他心目中的形象﹐我一向教他要專敬老師﹐服從老師(而孩子一直都是各位老師眼中的好學生)。
我仔未開始學小提琴, 只有piano. 我唔敢自己教個仔小提琴至, 驚住有沖突. 同埋呀仔有perfect pitch(piano上所有音都認到), 試過拉琴成日都話自己唔岩音, 佢好困擾時我都幫佢唔到, 慢練佢又悶, 我未諗到點教佢小提琴.  

你對老師既懷疑我都有, 所以唔敢搵d 名師黎教, 而家呢個老師好好, 進度上我地有相量, 大家都開心既, 我只想仔開開心心既彈琴, 而家都okay喇.

btw, 我細囡拉小提琴, 4歲, 佢就無問題.
個仔唔得.

原帖由 ohmygosh 於 10-7-2 12:50 AM 發表
我都係有perfect pitch﹐也明白當中的困擾。不過先讓他專注於鋼琴也無不妥。
我violin 只差fellowship, 亦自知無望, 私心上梗想佢做到喇, 個女音樂天份唔及個仔, 不過佢地開心就算了
‹ 上一主題|下一主題