用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇小朋友2歳唔鍾意返學架?
go

有冇小朋友2歳唔鍾意返學架? [複製鏈接]

我個仔番佐2歲班後,整個人都不太開心。番佐幾個月後,佢直情同我講:「我唔返xx幼稚園,裏面有big bad wolf !」

我頭都癢啦!Big bad wolf, 真吹咩! 因我個仔是細B,年紀太少,我也不知他指什麼?
但見他每天回家後也沒精打采,無心機,有時會發裨四,掉東西等等。
因我媽媽(婆婆)照顧他的,她告訴我他返學校後變得不開心,我們又不知他在校的情況。
個人覺得讀了幾個月都唔開心,一定有D野。但學校又無打電話比我講亞仔D野。後其,亞仔有K1九月收他,所以我在2月就退校,不讀這所幼稚園,然後幫他報讀其它課程,普通話、數學及音樂班。

點知,他變得好開心,學習更好。而奇怪的是,亞仔到現在,當綠van經過這所幼稚園,他一看見就會跟我說:「xx幼稚園裏面有Big Bad wolf!」到現在我覺得亞仔很抗拒這校。

所以我們做working mami 都要留意自已小朋友, 有其它選擇的話,讓他開心,愉快學習。

Miu

原帖由 RUVSY 於 10-6-24 13:25 發表
我還記得阿b第一日返2歲班時, 老師一手搶阿b走, 我連望他一眼和講句拜拜也趕不及, 老師話我們越不捨得, 小朋友會哭得越厲害, 你可以放學買野食或玩具氹他. 阿仔第一日出來無哭還拖個女同學出來, 之後好奇感過後就哭 ...

MIU公主 :sm:

佢之前返tutortxxx 又無野,返學很開心,但後來轉了這所xx幼稚園,問題就發生了。
不過現在佢一個星期返三天課程,比較輕鬆,不想給他想像學校是一種壓力,因為九月返K1。

原帖由 RUVSY 於 10-6-24 16:36 發表
有big bad wolf, 會不會有狼公仔貼在學校嚇親佢, 但小朋友時常將幻想和真實分不開.

阿仔每次都用很慘的聲線講唔鐘意返學, 但我問點解, 他又講不出, 有時話學校黑(但我問老師學校無黑房), 又話不鐘意同學老師. 我湊 ...

我都好同意,讓他離開一陣子。
喊兩個月好可僯。
始終他們是年紀少,不太董表達。

原帖由 RUVSY 於 10-6-24 17:07 發表

其實我覺得不同學校也不需要返, 他又要適應多一次好辛苦, 可能你能不能夠在現在返開的pg中離開一陣, 等他在熟習的環境適應自己一個會容易些.
‹ 上一主題|下一主題