用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會思源學校 請問在思源讀的小朋友開心嗎?
樓主: Aurea
go

請問在思源讀的小朋友開心嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

呢間小學好唔好呢??多唔多功課做架,THX

醒目開學勳章

但係呢間學校比起仁立,邊間難入D呢??THX
原帖由 baba3506 於 10-7-9 11:19 發表
小兒9月升小四,他讀得頗開心,問他替他轉校好唔好,他非常不願意,可能唔捨得同學,或真係喜歡學校都唔奇。
來年精英班由一班改為兩班,小一沒有精英班。
功課多或少比較主觀,或許比其他學校多少少,但很視乎學生做功課的態度,平時 ...

醒目開學勳章

唔該晒你解釋得咁詳細呀,咁如果思源同海霸街官小呢??其實我地址係青衣,想問下報荃灣算唔算誇區呀?THX
原帖由 baba3506 於 10-7-10 16:07 發表
以我個人理解,仁立名氣一定好過思源,因此,要入仁立應較思源困難吧!但要留意區網不同,仁立屬葵青,而思源屬荃灣;另外,可入思源校網:www.sys.edu.hk 它出了叩門收生標准,可作參考。個人覺得,荃灣區小學平均,選擇多,而葵青好的小學比 ...

醒目開學勳章

同我一樣,我仲要誇區添..... 咁係咪無機會呀!!
原帖由 Aurea 於 10-7-11 02:37 發表
真詳細, 好多謝你的意見!
um... 我無宗教分, 又唔係舊生, 只係首名子女 (即15分), 想入思源, 第一輪的機會大嗎??

醒目開學勳章

其實我本身住屯門呀,不過我喺呢頭返工,所以諗住叫媽咪做監護人,用青衣地址囉,小朋友到時出去讀書會辛苦D,但無法啦,放學有人照顧到嘛,如果喺屯門就無人無物喇!所以依家就煩緊唔知幫囡囡報邊間小學囉,問幼稚園D老師,校長,都答唔到出邊學校D嘢啦,如果入青衣讀就仲麻煩喇,車程遠咗好多,所以首選都會係荃灣或葵青區嘅小學囉!!
原帖由 baba3506 於 10-7-11 00:03 發表
住青衣選荃灣屬誇區,妳可參考教育局的小學概覽http://chsc.edb.hkedcity.net/primary
妳也可等子女在今年9月讀高班時,幼稚園的校長會有選校的講座,到時可問老師。除非妳子女有額外分,例如妳是舊生,有兄姊就讀,第一階段10月 ...

醒目開學勳章

放學有屋企幫我手湊呀,諗住一係叫囡囡搭校車,一係叫屋企人去學校接放學,我放工返青衣接番囡囡囉!
原帖由 baba3506 於 10-7-11 11:56 發表
首先,葵涌和青衣同屬葵青區,抽籤有機會中青衣的學校或石蔭那邊,要三思。
有些不明白,母親住青衣,如果子女在荃灣就讀,3:10放學,不須要接回青衣嗎?還是交給附近的補習社,等妳放工接回? ...

醒目開學勳章

咁會唔會揀番葵青區仁立或仁紀,機會會高過誇區思源呢??THX
原帖由 baba3506 於 10-7-11 11:44 發表
思源係第一階段的一半學額往年都會用盡,即是供過於求,至於去到15分能否入到,很視乎當年15分以上的人數,我答唔到。
正如很多學校,在第二階段公佈後,會有叩門位,收與唔收,視乎家長在兩個階段的表格有否將該校置於首位。
例如下 ...

醒目開學勳章

唉...我係單親架,喺屯門無人幫到我,同埋社工話如果囡囡喺出面返學,睇下有無辦法可以幫我揾議員搞調遷!所以依家都唔知點算好呀,照你咁講,第一輪係咪都係揾誇區嘅學校,真係入唔到,到第二輪就排番葵青區小學呢??thx

醒目開學勳章

唉.....咁揀邊間好呢??除咗仁立或仁紀,我仲可以揀邊間呢??
原帖由 yan1209 於 10-7-13 09:29 發表
你女女係首名子女,係第一輪(不需計區域)只有五分,思源多數唔入,好多人都話第一輪唔收,第二輪再選,入的機會大D,但第二輪要計區域,你不能選思源,所以你會浪費了第一次的機會,最好第一次選葵青的學校... ...

醒目開學勳章

好多謝你解釋得咁詳盡呀,原來囡囡都有15分,我仲以為得5分添,其實我都唔知議員同社工可唔可以幫到我申請調遷架,因為社署嗰個社工話房署要有合理理由先會可以申請到,仲話無人湊小朋友唔係一個合理理由添,但係始終喺呢頭返學,屋企人可以接到放學,起碼有少少支援,唔似喺屯門入面,唔通要個小朋友自己返學,放學咩!囡囡喺校內成績就唔知(因為我成日問老師囡囡跟唔跟到進度,老師都話跟到,無問題!),但係操行各樣都應該唔差架,因為k1比咗個禮貌奬囡囡!
原帖由 baba3506 於 10-7-13 22:47 發表
如果區議員或社工體諒妳的處景,搬出荃灣或葵青的機會大,那當然報葵青小學,因利乘便,起碼有人照顧,小孩也舒服,如果真的心儀思源, 第一階段的自行收生可報思源,因(
適齡的兒童﹙即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲﹚

( ...

醒目開學勳章

回復 26# yc_bb 的帖子

我已經住緊公屋架喇,但係我想搬離呢個無人無物嘅地方!

醒目開學勳章

依家唔同以前,我細個都係自己返學放學,父母都要返工,媽咪會焗定D飯餸喺飯煲,放學返到屋企就攞嚟食,但係依家唔可以獨留小朋友喺屋企,會比人拉架!!
原帖由 yc_bb 於 10-12-15 21:19 發表

唔好甘唔開心啦, 想當年我媽都係甘無人幫但都堅持。當年我都係單親家庭長大, 我媽又係無人無物咩都係自己, 當時我又係剛升一年級所以我媽就係當時訓練我自己照顧自己, 你唔好唔開心啦, 我明白你既心情。 ...

醒目開學勳章

好多謝你呀,一個人照顧個囡真係好辛苦架,鬼叫自己條命唔好,識著個咁嘅人咩!!
原帖由 yc_bb 於 10-12-20 22:36 發表
係呀, 依加唔可以獨留小朋友係屋企但你唔好擔心, 一切都會順利架。加油!!
‹ 上一主題|下一主題