用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖心(下午)小學上聖心書院
go

聖心(下午)小學上聖心書院 [複製鏈接]

原帖由 llmom 於 10-6-24 18:57 發表
姪女在聖心final rank 89/159, 上聖心書院的機會大嗎?

簡單講吓,你姪女的家長知否舊年有幾多下午校生上聖心書院?假設有100人的話,並不表示呈分試總成績考第100名的學生都一定得,對嗎?咁考第89名得唔得?老師點講,話佢89屬於Band One 定 Band Two呢?如果係Band Two就要抽獎啦,Band One就十成把握。還有,你姪女點知佢個exact ranking,一般學校,老師唔係只肯講個range例如85-90嘅咩?
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

嘉諾撤聖心書院 2010 S1 自行=64學位   保留位=118學位

聖心小學私立(上午校)  2010小六全級約107人 (2009小六全級121人;89人升去聖心書院)
聖心小學津貼(下午校)  2010小六全級約159人 (2009小六全級149人;約100人升去聖心書院)

今屆2010 (你說下午校全級89是Band Two頭)所以可以推算
上午班全級名次1-70 (全級107人) 是 Band One;
下午班全級名次1-80 (全級159人) 是 Band One;

好簡單,如果上下午校加埋的Band One學生會參加在乙部保留學位抽獎時,總數不超過118(保留位),因為Band One生行先,即時話Band One生一定收晒,唔駛再抽,對嗎?
因為SHCC 自行的64個位只收自己小學及少量友好小學,推算仍會收番大約50自己小學生,其中起碼有40位係Band One生。

從以上推算,上下午校共有約(70+80)=150 Band One學生,減去自行約40 Band One學生,(150-40)=110人 這個數字巳經少於118,都未計有大批Top Band One學生流失去其他名校(起碼20-25人),即是話只要你係Band One就一定升到返去自己中學。

假如上午校有25位Band One生走咗去其他名校,下午校有20位Band One生走埋,即是參加乙部保留學位抽獎時的Band One生約有(110-25-20)=65人,保留位減去這些Band One生,餘下的位便是給Band Two學生,即是(118-65)=53個位。

而家再估吓上下午校加埋有幾多Band Two生參與乙部保留學位抽獎,肉眼睇我估都會超過53這個數字啦,咁你話Band Two係咪要抽,不過抽中的機會巳經比很多非直屬學校的Band One生為高,比人地Band One生更着數,如果抽中應該好好珍惜升上聖心書院的機會。

對唔住,我唔想潑冷水,假如81-130都屬於Band Two,抽獎時考81名同考130名的機會都是均等。

我覺得嘉諾撒聖心書院,其實巳經十分照顧兩間聖心小學的學生。嘉諾撒聖心書院的自行收生只供她的小學申請,並沒有全面開放給全港小六學生(只有少量位留給部份友校),自行收多幾十個自己小學嘅Band One,统一派位保留位才能夠賸出幾十個位俾佢小學嘅Band Two去抽獎,對自己小學的學生都真係算係咁啦!而且因為不能夠做到全Band One,對會考高考的成績當然打折扣。

反觀同一屬會會考高考成績最佳的嘉諾撒聖瑪利書院,雖然明年開始一條龍,但今年及之前自行收生都是Open收大部份其他小學唔想讀直資的好成績學生,令统一派位保留位只能夠分配給兩間自己小學的Band One生,結果佢地S1差不多是全Band One,佢地兩間feeder小學的Band Two生就幾惨,連抽獎都無得抽!明年一條龍後,如果要S1保持全Band One,必須兩間feeders天神和聖瑪利小學逐級汰弱留強,再加入成績好的插班生,家長和小朋友的壓力似乎比前更大。

純屬個人觀點,如果認為與實情不乎,願聞其詳,唔該唔好鬧我!

原帖由 overview 於 10-6-29 16:46 發表
嘉諾撒聖瑪利書院是一倏龍津校唔輕易叫學生退學, 就算成績好差, 最多係留班, 以30學生一班x4, 最多留班位得幾個, 而留下來既學生110位, 無可能全係band 1生, 一半都難啦, 咁樣, 到時中學部便會降grade, 會否被迫轉中中呢?

你咁講可能會嚇親啲家長!不過我都同意你的睇法,今時今日辦學能夠做到普及化,同時又要整體成績超卓,幾乎是無可能!

原帖由 llmom 於 10-7-7 23:06 發表

她派番入聖心 :)

恭喜佢!很多Band Two小學生都未發力,如果俾心機讀書,一樣可以優異生中學畢業、榮譽生大學畢業。
‹ 上一主題|下一主題