用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 芭蕾舞考試
go

芭蕾舞考試 [複製鏈接]

原帖由 小小茉莉花 於 10-6-25 11:38 發表
請問各位媽咪:
如果一星期只學一堂芭蕾舞課,是否就無法參加G3以上的英國皇家芭蕾舞考試?
有例外的 舞蹈學校 嗎?   請推薦 THANKS!

如果真係想繼續學ballet, 一星期2堂係好基本同必要的.

英國RAD係一個好有系統好有要求的訓練, 其實Primary已經要2堂/week. G3一定要0拉.
G2以上, 有好多動作的要求都係要有力量同技巧去support, 如果一星期只跳一堂, 可能只可以模仿到動作的型態而不能真正做好個動作. 例如, G3開始學轉圈, 如果個底打得唔好, G4G5點可以單腳轉圈 ? 還有ballet的精髓pointe work, 要on pointe, 一定對腳ankle位要好有力, 試諗一星期上一堂45min, 他日點可能on pointe.

我以前是教ballet的, 我諗冇一位老師/學校會比學生一星期跳一堂去考RAD試.

考完G5, 好多學校都會比學生prepare參加major exam, 一星期要上3堂.

原帖由 小小茉莉花 於 10-6-28 02:11 發表

好多謝你們的寶貴意見     

想再請問:  

跳到G3 就停學,半途而廢...會不會好可惜呢?

學校課業和課外活動...各位媽咪 又會如何取捨呢? ...

RAD 的課程係 :
Grade exam/assessment : pp -- primary -- G1--G2--G3--G4--G5--G6--G7--G8
Major exam : Inter-Foundation, Intermediate, Advance-Foundation, Advance I, Advance II, Solo Seal.

學到G3, 真係一半都未有. pointe shoes 都未著過.
其實現今小朋友真係好忙, 課外活動又有太多選擇, 如果真係興趣唔大 / 冇時間, ...........自己考慮0下0拉.  
如果要跳上去, 真係要好比心機同時間, 在家唔跳亦要壓腿, 否則點怎將條腿抬高過90度.

原帖由 ohmygosh 於 10-6-30 01:40 發表
小豆媽

不好意思﹐我想請教一下﹕我個仔現時三歲三個月﹐我打算長遠讓他學芭蕾舞﹐是很正統及嚴謹的那種。如果4﹐甚至5歲才開始學﹐跟三歲就開始學的分別大嗎?

謝謝
...

咁早就講得咁長遠...........
其實我覺得ballet 的 training 係好好的, 就算他日唔係跳舞, 對佢協調, 音樂感都好有幫助.
接近4歲學會好d, 因為4歲的小朋友對自己身體control會好d, 有d2歲幾3歲就學, 其實真係早.

男仔學到G2左右, 就唔到亞媽要佢學就學la, 佢會有自己的喜好.

原帖由 Era 於 10-7-6 14:43 發表
想請問RAD既課程,響pp階段,又係咪都分左級呀?
我見有d學校係寫住有1同2.而囡囡6月果時叫做考左,收到張野係寫住Demonstration Class.咁樣算唔算都係考左pp級呀?

...

PS1, PS2, 都係demonstration class. 只要肯入去, 跟住做動作, 唔發呆, 唔cry, 就有cert 了.
PP係presentation class, 都係只要有跟住做就會有cert. (足5歲可以考)
Primary 開始, 就分可以分開考presentation class 或 examination.  不過應該冇乜學校會P 以上仲考presentation. RAD Examination 係會要求嚴格好多, 最少一星期要上2堂先可以保持水平, 而且考試成績分grading-- distintion, merit, pass.
‹ 上一主題|下一主題