用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 決擇
go

決擇 [複製鏈接]

請問荃灣香港浸信會聯會小學及聖瑪加利男女英文中小學你會選揀那一間?
   0    0    0    0

原帖由 sampapa 於 10-6-28 13:04 發表
荃灣香港浸信會聯會小學 Free of charge
Chinese school, Heavy workload
P1 to P6, No Secondary School
Have TSA result for Sec. school
famouse school in Tsuen wan

聖瑪加利男女英文中小學 $30K+ per year
En ...

thank you for your sharing...

原帖由 好命婆 於 10-6-28 14:11 發表
聖瑪加利男女英文中小學if money not a problem.

請問除左英文好外,其他還有什麼比浸聯好的呢?

原帖由 好命婆 於 10-6-29 12:22 發表
英文好已經係非常好既優勢, 係好到可比美國際學校喎!謂一真係中文要落多啲功夫囉!咁針無兩頭利嘅!

請問你係咪有小朋友喺St. Margaret's讀緊呀??可否給多些資料好讓我作出最正確的決擇呢??

原帖由 kiu-mummy 於 10-6-29 13:57 發表
Hi deyond,

你是否自己去叩門而得浸聯學位呢? 因為我小朋友都係smc 收咗後而要取消統一派位的. 你嗰日有無去造校服呀?

係呀..我自己去叩門架..你係咪無參加統一派位呀?係咪會讀SMC呀?

原帖由 sampapa 於 10-6-29 13:29 發表
So far, SMC is good Pri Sch.
English standard as P5/6 for  P1/2.
Most kid complete Flyer in P1/2, some complete PET/FCE in P3/4.
Many kid can watch English program without chinese sub-tittle bar.
Chi ...

好詳細呀..唔該晒你.但因我係住荃灣,如果要返SMC好遠,無車直接到我屋企,每日都要搵人接返學放學,車程比起浸聯遠好多....真係難決擇...

原帖由 kiu-mummy 於 10-6-29 13:57 發表
Hi deyond,

你是否自己去叩門而得浸聯學位呢? 因為我小朋友都係smc 收咗後而要取消統一派位的. 你嗰日有無去造校服呀?

我果日有去聽升小一簡介呀.不過就未做校服..

原帖由 sampapa 於 10-6-29 17:06 發表
So many parent lived in Tsuen Wan.

If not use school bus, by MTR & walk,time is 30~35 min

From Tsuen Wan to Cheung Sha Wan 16~18 Min.
From Cheung Sha Wan Station to School by walk is 14~16 min.

I t ...

但係我唔近地鐵站.要坐小巴落MTR,再搭MTR,再行,小朋友會唔會太辛苦呢?
‹ 上一主題|下一主題