用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) P1 Knock door schedule
go

P1 Knock door schedule [複製鏈接]

我估要等8月頭交堂費時, 有人放棄學位, 先可收叩門生???

Good Luck !!

原帖由 yyf3341 於 10-7-7 16:07 發表
還沒有消息嗎? 朋友女兒以前都差不多是在這個時段開始叩門interview。若有家長已接到Interview通知, 可否分亨一下?  如果已開始約人interview, 而沒有自己份, 那可以放下這項目, 好好去按排其他事務好了!

請各位好 ...

升小二的學生是在9月交堂費

早排有通告話.. 請家長 如果新學年唔打算在MCS升讀P.2, 要在7月前通知學校...

原帖由 妍妍媽 於 10-7-8 12:19 發表
請問升小二的學生都是在8月交堂費呢?

yyf3341

我囡唔係叩門入, 雖然我都係MCS家長, 但關於P.1叩門真係咩都唔知??... 又如何分享呢??

以我所知學位唔多, 又唔會有人想放棄學位... 又何來叩門位呢??
我囡好多同學都有姊妹同校, 轉校機會就更少啦...

聽講有D家長會比較喜歡 DGJS or St paul, 會hold 住MCS 個位 等依兩間學校嘅位....
你可以留意吓 DGJS or St paul, 幾時公佈叩門位結果, 咁可能 MCS 就有位收叩門生 ......

隨緣吧!!

原帖由 yyf3341 於 10-7-8 09:59 發表
以我所知, 以往MSC會先在七月頭做Interview, 選定合適人選, 然後八月頭交堂費後, 如有空缺, 就會通知她們. 當然她只會選"合適"的人Interview啦!

不知為何其他學校在BK網的叩門消息比較多和家長反應也很快, 但不知為何MSC卻是很少, 是沒人肯分享, 還是有其他理由呢?

‹ 上一主題|下一主題