用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網叩門成功的分享區
go

48網叩門成功的分享區 [複製鏈接]

我本身住得好近聖若翰(宜安街),知道好多街坊都讀呢間,COMMENTS都幾好,不過升中派位應該一般.
原帖由 BebeeYY 於 10-6-25 18:10 發表
HIN2003,

係呢度見到你...吾好意思, 我想問下如果牛基同聖若翰(宜安街)...邊間好?

我問過d街坊,佢地好多都擺宜安街聖若翰第一志願,第一貪佢夠近,第二佢地話呢間係官塘區band 1.D學生都幾乖,功課量算多,老師好嚴,小班教學.
佢升中派位成績我係參考買反黎果本小一選校天書,佢話升Band 1中學率係30幾%.
佢同牛基程度應該差不多,不過d街坊話兩間比較佢地都會選擇宜安街聖若翰.
原帖由 MorriDad 於 10-6-27 21:44 發表

Comments 都幾好, 不過升中派位應該一般.......咁請問comment 佢乜野好呢? 又係邊度可以知佢升中派位成積呢?

你囡囡好醒呀!你PORTFOLIO度有否提到你囡囡拎左品學優異生獎,如果沒有,你再試下寫多幾封信比心儀ge學校,順便提埋你個囡囡剛攞到個奬,我諗一定會有人放棄學位.
努力呀!
原帖由ebeeYY 於 10-6-28 18:10 發表
我有去~

你地有無去?

哈~ 阿女係畢業禮拎左品學優異生獎...

之前未撰學校前都有問過老師, 不過始終吾係幼稚園個區, 藍田...老師吾熟啊~  只係話阿女適合讀傳統學校..

...

你真係有興趣入官秀,我幫你問下我朋友可以點做,佢係該校家教會主席.
原帖由 BebeeYY 於 10-6-29 10:58 發表
打電話去問有無位?

c啦..真係吾識玩呢個遊戲~

再send信去...就咁交去學校?

BebeeYY,

我朋友覆左我LA,詳情我已經PM給你.

原帖由 BebeeYY 於 10-6-29 11:04 發表
好呀~

真係吾該晒你呀~ 

你真係好好人~

係喎!你小朋友官秀有份in,咁即係重有機會,咁你快d準備馬上再入叩門信.請再看pm.
原帖由 BebeeYY 於 10-6-30 09:43 發表
吾該晒你幫我問呀~

明白了~

嘩~~ 阿女有份入圍in...我都已經覺得好好彩喇~

今日去左聖若翰註冊...或者讀住先..睇下點, 吾好先轉校~

我同老公都喜歡教會學校, 我唸呢間都應該吾會太差既~

...

Sorry.Pls call me again.
原帖由 BebeeYY 於 10-6-30 11:42 發表
CALLING~~

你未飛線呀~

德田兆強媽咪,你地今日會幾點去註冊呢?唔知有沒有機會相認?

哇!Congratulations!

你個囡好叻,好彩你行動快.不過佢係waiting list就已經好有希望.無論如何,再次恭喜你.

]原帖由 BebeeYY 於 10-7-2 09:10 發表
wkwok,

我寫多封叩門信, 加埋張獎狀 & 功課COPY...今朝叫老公交左去官秀...不過係校工代收, 轉個頭官秀就CALL我話有個位...叫我地星期一去註冊, 封野應該無咁快傳到校長手掛....真係上天自有安排..

ANYWAY, 真係好 ... [/quote]

我今日去油基攞番註冊証,覺得佢地d小朋友好開心好活潑,我當時有點質疑自己的選擇是否正確.
我相信油基應該係一所開心的學校.

原帖由 泳媽 於 10-7-2 14:16 發表
想問油塘基顯vs聖愛德華,大家會選擇邊一間呢?
thank you!
‹ 上一主題|下一主題