用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網叩門成功的分享區
go

48網叩門成功的分享區 [複製鏈接]

原帖由 BebeeYY 於 10-6-25 23:27 發表
我吾係住油塘...不過都好近...我住茶果嶺某屋苑...

琴日in左聖若翰...應該好大機會收...我自己比較喜歡聖若翰, 天主教學校好似比較嚴, 校風好d, 琴日見d學生都好似幾乖, 呢間學校原來仲耐過牛基...

不過就係吾知昇 ...

我地尋日都in左. 想問下你, 點解好似咁有信心咁, 唔通校長比左hint你?

校長/主任/學生 比重又唔知點比呢? 你點睇?

呀, 重有, 你選呢間第幾呀? 我地就選第三.

原帖由 泳媽 於 10-6-25 17:54 發表
你咁問,係唔係呢間唔好啊?

因為要預備尋日面試, 一直冇上來......

1. 你通知左其它學校放棄學位未? 如果通知左, 就一切都唔須要再講, 即管試下喇, 唔得就下年試轉校.
2. 你自問係思想比較開放(鍾意醒), 定係比較傳統的人(鍾意乖同叻)? 思想開放就容易接受呢間學校.
3. 我去過佢地所謂的入學簡介會, 我都幾欣賞佢地的辦學方法(唔係好記得了, 只記得寫字的功課裏有隻手, 係隻手各處寫字). 只不過我個人係思想開放行為保守, 所以接受唔到個仔係呢間讀.
4. 可能因為教學法的原因, D小朋友一定玩, 所以D小朋友唔會好乖, 不過可能好醒.
5. 派位唔知, 佢地當時搵左個家長話小朋友派左去邊(係一間好好的學校, 但我已忘了.), 但問題係, 任何學校都有人派得好好的, 實際 %唔知. 而且以考試成積派位, 唔谷的學校派位一定是一般般的.

原帖由 BebeeYY 於 10-6-26 07:58 發表
校長/主任/學生 比重又唔知點比呢?  
我琴日好認真地睇晒佢地學校個網頁...學校發展放向, 師生...好似幾吾錯~
校長問我地有無野想知, 想了解多d...琴日吾記得問佢昇中派位點...吾知佢會吾會答我呢? 哈~

我放佢係第 ...

邊有兩個時段咁少? 記得Enson.ma也有入表嗎? 他是2:30p, 但有冇去in我就唔知.

我個時段都係差不多, 好似都有好一D人冇到, 應該有其他心儀學校收了.

劃得靚有着數, 佢地會係P1/P2選人出去參加一個國際性的比賽定係考試, 你上網慢慢睇下D校務報告/計劃等就會搵到(我都唔記得exact係邊一份搵到).

Deleted......

Deleted......

原帖由 wkwok01 於 10-6-27 00:44 發表
我本身住得好近聖若翰(宜安街),知道好多街坊都讀呢間,COMMENTS都幾好,不過升中派位應該一般.

Comments 都幾好, 不過升中派位應該一般.......咁請問comment 佢乜野好呢? 又係邊度可以知佢升中派位成積呢?

原帖由 HIN2003 於 10-7-2 14:44 發表

梗係油塘基顯啦!
你出咁多次post我都無見過有人答聖愛德華.

哈, 咁都比你留意到......係啦, 官秀/聖愛德華我都話選官秀, 油基就更唔駛諗, 油基啦.

咦, 油基今日應該有人注册, 幾時收通知架 ?

原帖由 泳媽 於 10-7-3 18:30 發表
我係2/7下午收到電話通知,叫我星期一去註冊.

個人意見, 你星期一真的要去注册啊. 記得我以前在這答過一位朋友, 他有父母的畢業生分, 這是必選的了. 在這裏, 包括我們, 最少也有三個油基位放了出來, 兩位既然得到了, 希望可好好珍惜呢. 相信她是很不錯的.

原帖由 HIN2003 於 10-7-3 10:40 發表

hi,
咁你依家註冊邊間?
有冇叩門好消息?

經過一個很難的決擇.....聖若翰天主教.

原帖由 HIN2003 於 10-7-4 19:17 發表

油基有offer? 你放棄油基?

所以說是很難的決擇嘛. 唔同人有唔同的考慮點, 我都係賭一局, 希望冇揀錯.

原帖由 enson.ma 於 10-7-4 14:42 發表

點解唔留係柏德呢?

其實我們最初對柏德也是一無所知 (因我們屬48區的), 或者說, 只知她是一所不錯的學校. 派到後, 照原定計劃報了數所區內最心儀的學校, 一邊等消息一邊搜集柏德的資料, 最後的結論是:-柏德應是一所好學校. 若論派位成積, 網上看到柏德應是46區首二名的, 唯一可能比她好的是九龍灣聖若翰天主教. 而九龍灣聖若翰天主教的派位成積是可比美李兆強的. 但究竟兩者現時差距多大, 我就不得而知.

我們對是否放棄柏德也考慮了好一段時間, 最後就以下原因, 還是決定放棄了.

一來聖若翰近D, 大人行路都到, 中午送飯都好D. 近D咁校車都應該係區內上落站位多D.

二來對柏德認識太少 (其實聖若翰也少, 不過網上資料多D).

三來好似聖若翰有的課外活動較多, 可以多D選擇.

成積兩間學校無從比較, 我只能估計聖若翰不會差(真的是估, 我找不到資料, 只憑一些蛛絲馬跡去估), 但校舍, 空氣等就柏德優勝.

如果你到現在還是只有柏德, 放心吧, 個人估計她也是很好的學校. 我們都只是上個月尾才有其它的offer, 之前是準備入讀柏德的了, 而且也覺得可很安心的入讀呢.

另有一點我覺得值得一提, 柏德注册時只須交$60元雜費 (做証件和其它), 我們取回注册証時只要把當時她給我們的東西交回, $60也退了給我們. 一間有這樣氣度的學校, 我想一切也是很正面的.
‹ 上一主題|下一主題