用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 囝囝囡囡入不到心儀小學的你有什麼打算 ...
樓主: 開心朗朗
go

囝囝囡囡入不到心儀小學的你有什麼打算 [複製鏈接]

請問是那一間?

原帖由 brian61950 於 10-6-26 21:59 發表
我有個friend兩年前又係咁,直資私校冇佢份,派間唔知乜,後來8月中有間私校收,買晒書同校服,突然一到九月頭好似轉運咁,3-4間都問佢來唔來讀.....最後入了一間好好津校.
希望在明天. ...

原帖由 Rattie 於 10-6-26 22:53 發表
Dont give up, keep writing to those schools that you have knocked, even though you were rejected.  Seats can turn up at any moment, you never know.  Schools prefer to pick students whose parents takin ...

Yea, don't give up.

聖家九龍塘.

原帖由 panbaby 於 10-6-27 14:52 發表
請問是那一間?

無知是福

咁就唔清楚,唔好意思問,通常都係佢講就聽.

係咪後補去到八月尾九月頭根本唔重要,反而誠意重要d.
我會建議八月三十曰再寄一封掛號信去,一號打去問下收唔收到及想問唔知有冇面試或見校長之機會.
已有好offer個d都未必會轉來轉去,去到個一刻,好多時都係邊個"即刻"(可能即日或2-3小時內到學校註冊)應承就邊個得米.

原帖由 sherin668 於 10-6-27 12:30 發表

我想問你朋友個幾間係咪都係在waiting list 的位置呢?
因為我無一間係waiting list噃,如果有位我諗人地會比左waiting list 先
無知是福

等待的心情真係唔好受,充滿不忐忑不安
又擔心miss咗電話,我女表現不好
又無私校直資在手,如果真係無就去讀派到的學校
寄望升p.2時去考插班

deleted

Still waiting for target school call. Luckily, my son succeed into one of the "knock" schools for back up.

原帖由 開心朗朗 於 10-6-26 10:22 發表
經過自行分配學位, 再大抽獎. 結果系失望的. 然後, 努力做精美的profile交比心儀的小學, 收到學校的面試通知, 開心了好幾日, 面試後又變得患得患失, 緊張的等待結果. 可惜, 最後都系無功而還.

這一刻, 我唯有無奈接 ...
你完全講出晒我嘅心情
[/url]

原帖由 maylaimama 於 10-6-26 11:55 發表
希望會發生係我身上.  但我相信機會都好微.  
me too
[/url]

原帖由 krislee0716 於 10-6-28 19:40 發表

我同你 case 一樣, 叩門又驚冇得 IN, 收到 Call 有得IN 開心一陣, 到 IN 完又好沮喪 (因小朋友表現不好), 但又希望收到 Call; 結果, 一次再一次全軍覆沒, 現在根本冇得簡, 讀番派位果間. ...
原來咁多人同我一樣;大家一起努力吧!
[/url]

王國會長

千萬唔好灰心。我個仔派左第十三,由派位個一刻,個心都好灰,係咁發癲去叩門,當然失敗居多。

之後,甚至跨區,有學校終於肯收。及後,無心插柳,個朋友個仔去一間學校插班,我叫佢順便拎張表格,其實個時都諗住冇,因我派位兩個星期先拎。點知,個仔出奇醒目,同校長對到題,之後咁就收左,個間學校只係需要填表格,中、英考試都唔洗。

而且間學校係沙田區都唔錯,所以你唔駛灰心,希望在人間。誠心祝福你。
‹ 上一主題|下一主題