用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 囝囝囡囡入不到心儀小學的你有什麼打算 ...
go

囝囝囡囡入不到心儀小學的你有什麼打算 [複製鏈接]

我嘅心情同你一樣, 不過我好你小小就係有一間私校做backup, 但我都會裝備好小朋友各樣學術上及心態上(有轉校準備), 等待機會, 再戰江湖, 但我都唔會放棄, 會計續不斷寫信去心儀嘅學校, 希望有一日, 有學校打電話比我, 問我宜家有位你讀唔讀呀? 噤就一天都光哂.

原帖由 開心朗朗 於 10-6-26 10:22 發表
經過自行分配學位, 再大抽獎. 結果系失望的. 然後, 努力做精美的profile交比心儀的小學, 收到學校的面試通知, 開心了好幾日, 面試後又變得患得患失, 緊張的等待結果. 可惜, 最後都系無功而還.

這一刻, 我唯有無奈接 ...

可能我諗得比較差, 我成日覺囡囡無咩長處, 又唔係特別叻, 叩咗噤多間門, 筆試又考過, 面試又考過, 都無一間收, 真係覺得超失望, 我現在只有不斷的等待, 不斷的期待, 不斷的失望...., 真係好唔開心, 就算等到8月或者9月都未必輪到自己個囡, 不過為咗個囡我一定要堅持落去, 我唔想再後悔.

大家叩門嘅家長, 加油呀!

原帖由 Derek_Mummy 於 10-6-26 19:32 發表
開心朗朗,文謙媽咪 :

好明白你的心情....再繼續寫信(esp.waiting list school)....加油呀..支持你哋 ~~到8月尾一定有人放番d位出嚟,等你哋好消息 !!!

...

Thank you so much!!!

原帖由 corliss_yu 於 10-6-27 10:04 發表
唔好咁唔開心啦~~你唔開心,小朋友知道自己考不到你心儀的學校,連小朋友都唔開心。到時若果真的要讀,就更唔鍾意學校,咁就麻煩了~~
你都有一間私校在手o麻~~ 你鍾唔鍾意呀?? 鍾意咪讀住先o羅~
我的個人意見是,覺得唔駛一定 ...
‹ 上一主題|下一主題