用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 有冇家長昨晚去了祟真幼稚園的講座
go

有冇家長昨晚去了祟真幼稚園的講座 [複製鏈接]

我想公去左聽, 聽完後就話校長的present好5掂, 大部份時間講 學校有咩設施, 好少講教育理念, 好似好hard sell....

你地有冇呢種感覺 ?
   1    0    0    0

Silvia_ng,

真係好啦...我正想問下一些有子女就讀的家長的意見,

1) 此校是傳統及活動教學一起進行, 但似乎傳統的比例多很多, 即會否很 "谷" 或好填鴨式教學嗎?  孩子讀得開心嗎?

2) 完成 K3後, 孩子的語言能力又如何 ?

3) 很開心學校提供很多課後活動, 那老師是否很忙很累(要做行政及教學),我也是打工仔, 也不想自己常常很忙, 弄至十分疲勞, 所以也希望老師們也不要太勞累, 她們心境愉快才會教得開心及有精神, 你觀察老師們的表現又是怎樣呢?

4) 之前有topic講校車的問題, 說孩子受傷了學校卻不知道, 其實學校如何監管校車隊呢?

謝謝.....

原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 00:59 發表
5年前校長個PRESENT都係咁, 5年後都係咁....又係成日掛住講小學, 反而幼稚園部既野冇咩講。

不過我最後都比小朋友讀呢間, 仲只考一間。大仔而家去左另一間直資讀書, 妹妹9月升K3。我地都係讀主流班, 之前未有學卷,  ...

謝你的詳細回答呀 ~~~~
我第一時間話左比老公聽啦

原帖由 silvia_ng 於 10-6-29 23:33 發表

Silvia_ng,

真係好啦...我正想問下一些有子女就讀的家長的意見,
---唔好客氣, 知幾多就盡答啦!

1) 此校是傳統及活動教學一起進行, 但似乎傳統的比例多很多, 即會否很 "谷" 或好填鴨式教學嗎?  孩子讀得開心嗎?
...
‹ 上一主題|下一主題