用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31網 vs 41網
go

31網 vs 41網 [複製鏈接]

想搬屋,女孩子點揀呢?
   1    0    0    0

私校一早由七、八月已經應該開始搵,有些已有interviews,不過現在仍大部分在招生,未deadline,快點搜尋一些私校、直資,然後報名及準備portfolio,那就不會太徬徨,因為抽學校真不可全靠彩數,亦不能等到11月知道沒學位才去找。

原帖由 klau687 於 10-9-6 23:32 發表
請問各位叻媽咪,爸爸:
私校應該系咩時候穩ar?
今日系第一輪報讀。。。
11月先知道入到無!

THANKS

Babellt,
A little bit higher academy in old Yau Tin, but better campus site in new Yau Tin. Old Yau Tin campus is really old. Both are quality schools, no such big difference. Choose which one, up to you.

Best regards,
chingchingfa

原帖由 babellt 於 10-9-8 15:20 發表
which one is better ? old or new ?
A friend of mine, who is a teacher, she said the old Yau Tin is better. but most of the BK parents said new Yau Tin is better....
so does anyone know about this ?  ...

回覆 1# kswiss 的文章

多謝你的意見!
不過,我已經系該址已置業,現在再選的話,已經來不及了!
再問一下:我第一二志願都填油天的話,入的機會有幾大?
THANK YOU!

醒目開學勳章

which one is better ? old or new ?
A friend of mine, who is a teacher, she said the old Yau Tin is better. but most of the BK parents said new Yau Tin is better....
so does anyone know about this ? and what is the difference between these 2?  Thanks in advance.

原帖由 Fionyiu 於 10-7-3 21:39 發表
1st choice - Yau Tin (Old or New)
2nd choice - Yau Tin (Old or New)
3rd choice - 循道

31網 vs 41網

請問各位叻媽咪,爸爸:
私校應該系咩時候穩ar?
今日系第一輪報讀。。。
11月先知道入到無!

THANKS

我想問下如果有20分, 抽Maryknoll or St. Mary or 天神    好呢??

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Thank you.

原帖由 alungma 於 10-8-4 12:20 發表
明白,多謝指點。咁第三要選邊間至好呢?

你可以參考吓 UNCLEDOS 網誌:
http://blog.uncledos.com/?p=542

明白,多謝指點。咁第三要選邊間至好呢?

原帖由 alungma 於 10-8-3 13:35 發表
多謝回應。如第三志願選九官,會否機會大D?
另九龍塘聖家和九龍城聖家,兩家邊關無咁谷成績?是否都一樣機會入聖家中學?

no la! 九官第三都好微!
其實九官/基華/兩間華德 都係2線熱門.基本上4間選一間放第二都有機會入到, 但放第三就應該機會不大.

多謝回應。如第三志願選九官,會否機會大D?
另九龍塘聖家和九龍城聖家,兩家邊關無咁谷成績?是否都一樣機會入聖家中學?

原帖由 alungma 於 10-7-7 10:00 發表
在31網內,放華德第二志願,基華第三志願,是否穩陣呢?

我覺華德好似競爭大d. 所以將基華放第二機會大d. 但如果你唔鍾意基華的話, 更不要放第三, 因為放第三ge機會都好微, 到時有可能派到好后.
講到好似有d亂 , 唔知你明唔明我講咩?

原帖由 alungma 於 10-7-5 13:09 發表
各位媽咪,大家好!

請問大家,我大女下年K3,選小一,有一個妹妹跟尾,九龍城本區,得15分。想選九龍塘聖家第一志願,有機會入嗎?餘下的志願應點選呢(一定不選Maryknoll)?

請各BK媽咪教路。謝謝! ...

以住幾年認識的朋友同學仔都可以係第一輪15分入到, 但2009年已經有幾位15分的同學仔入唔到了.

而你係九龍城區住, 如2次選九龍塘聖家入到機會都非常大了. 因報九龍城的同學當然想報Maryknoll啦.

知道有同學仔係2009年第2次大抽獎時, 報聖家係第2志願, 我好多同學仔都入到, 但亦都會放棄, 因他們會選擇私校了.

亦知道今年叩門的朋友, 有些只得15分都成功進入到了..(他們都係KV的學生)

several friends daugthers got HF (KLN Tong) offer as 2nd choice in round 2, think logically, great chance if it is your 1st choice.
原帖由 alungma 於 10-7-6 09:32 發表
多謝兩位BK媽咪的回覆。

因有兩個女兒,我們應該不會選讀私校,負擔太大。

想再請問,若自行無運。咁大抽獎,第一志願選九龍塘聖家,其他志願應如何填寫。聽講這區競爭大,好容易派去好後的志願。

請各位熱心的BK媽咪多多指教。 ...

Ho Man Tin is 34 Net.

請問何文田屬於校網幾?
‹ 上一主題|下一主題