用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88綱 - 你地派到第幾志願?
go

88綱 - 你地派到第幾志願? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 babytai 於 10-6-29 22:13 發表
好消息好消息..
頭先食完飯收到個電話
第二志願間學校 (新翠循理)收我個囡呀
連面試都唔洗呀..佢話無時間喎...哈哈哈

恭喜恭喜!! 見都唔駛就收, 又幾好喎!

醒目開學勳章

原帖由 Wingwingtong 於 10-7-3 00:55 發表
請問讀沙小, 中學最多入邊間?

我都唔知喎~~ 因為學校只會同準備升中O既家長講, 不過我諗最多都應該你沙官中啦, 始終都係聯係學校, 易入D.

係呢, 大家介唔介意講O下你地O既頭3志願你揀O左邊幾間, 等大家知道邊D學校要放前D.

醒目開學勳章

原帖由 babycherry22 於 10-7-4 08:33 發表

geni
我想問聯繫學校是不是會變,因我看了離誌,好像是親子x利,它說聯繫學校的機制會在2012推遲到2015,如學校不考慮和聯繫學校結龍,就不可再有聯繫學校的關係,會在升中的制度下人人平等,

而好多學校不考慮結龍是因會令好的 ...

你唔講我又真係冇留意喎~~ O岩O岩去教育局睇O左D資料, 佢話就算學校申唔申請做一條龍都好, 都係影響O個年同之後申請入學O既小一生, 唔係即時生效.

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_638/cm194chi.pdf

之前同D教書O既朋友都傾過, 佢都話有直屬/聯繫/一條龍O既中學變相少O左揀學生O既quota, 而且無論間有關係小學d學生係band幾都好, 都要收足咁多個%, 多多少少會影響間中學o既收生質素.
‹ 上一主題|下一主題