用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 開始發夢...心籮籮攣未ar
樓主: ho3186
go

開始發夢...心籮籮攣未ar [複製鏈接]

原帖由 Penguink 於 10-7-2 01:49 發表
我查閱林護網頁,是要五、六年級上下學期共 4 次試 (不是3次)最低中英數有10A2B或全級5名前才派表。

...

那是如果沒有4次成績,就以3次考試計數.

原來有咁多媽咪好似我咁發夢都夢到放榜既事.....我發夢佢派咗去中中.....好驚....點算....

再說其實分數又可代表什麼?每間學校試卷深淺程度水準不一樣,純以分數論英雄是不公平,不過,在人屋簷下,不得不低頭.

我又發夢, 今次派左位, 知埋學校名----吾中

原帖由 RainyDay 於 10-7-2 13:08 發表
原來有咁多媽咪好似我咁發夢都夢到放榜既事.....我發夢佢派咗去中中.....好驚....點算....

更何況現階段連成績高低都唔睇, 大家係同一個池度抽籤, 講彩數, 真係唔公平. 其實, 有d中中都辨得唔錯, 英文水準不比英中差.

唉!我好驚呀
胡思亂想, 仲想到個仔會派到一間不知名中學
我已作了最壞打算, 續間扣門, 但扣門人太多, 都害怕會吾得

原帖由 天娜 於 10-7-3 07:48 發表
我又發夢, 今次派左位, 知埋學校名----吾中

好彩發夢派到第一志願,哈哈!!!!!

醒目開學勳章

我終於係尋日同今日都發左夢, 尋日就發夢派到去第一定係第二志願, 但係就唔知第一定第二, 亦唔知個學校名.

好啦, 到今朝又發啦, 今次知道係第一志願啦, 但係又係唔知學校名, 只係知道個校徽係有少少黑色野的.

死都唔俾我知係邊一間!!

你地都好.... 我根本就目訓唔到.. 一目訓著就醒

醒目開學勳章

個心跳得好快,.....................

原帖由 kyng3 於 10-7-5 12:05 發表

我都是.心卜卜跳,完全沒有心機做任何事.知道得多,驚得重多.上網打電話問叩門位,如果成績不是top top,又冇特異功能有公開獎狀,若考得全級5或10名前,英皇更要操行A-以上.我區間以前是band2頭,今是band 1尾,要求也跟傳統名校一樣咁升呢.如此叩門,難過登天.去叩門,只是盡人事,也算對仔仔交代.講真,我覺得仔仔成績比起我同年紀時好得多多,但入讀比較好的中學,難上10倍.

還是一陣做下駝鳥,放套劇集看看,不要思想了.

我琴晚連夢都發唔到la
因為0訓唔著low....仲睇左兩集神探伽俚洛tim
唉....今早無晒胃口....ar
老細仲請食晏tim....真系想嘔wor

好驚今晚ar

原帖由 kyng3 於 10-7-5 12:05 發表
比較同計較都一樣令自己唔開心

我係畢業生, 我都有發夢
第一個夢, 我等極都等唔到結果
第二個夢, 去左一間唔存在既中學[因為我醒番就即刻查資料]
今日, 聽格黎班同學講, 佢地班主任話發左個夢:
大部分同學都好理想, 但有一個係"冇中學學位比佢", 另一個係去左d小島既中學..不過係夢黎架姐..
我班主任放學前話已經有結果, 但未睇
聽日就知啦, 今晚都唔知訓唔訓到!
唉..個心真係好蘿蘿攣

學校已經有資料咁刺激? 好緊張

依家心情又驚且喜 - 驚 : 唔知派到咩學校, 喜 : 終於等到7月6日, 明天開始就唔駛再受時間煎熬. 個女真真正正踏入另一階段.

醒目開學勳章

我今日lunch後都 羅羅lu 忐忑不安...........個心好亂定唔到落黎.

我想問我去叩門係以全港定係本區的呢?
因為我全港係2中,本區係3頭
相差很遠的

我係油尖旺區的3頭學生
聽曰放榜la
大家認為如果我派左去諸聖/潮洲需唔需要叩門呢?
如果叩門我諗住去以下的
新亞/基道/香島
如果我想try下2尾的有冇可能呢?
有咩2尾的可以試下呢?
有邊D中學叩門一定要全部科pass嘅呢?
因為我數學唔合格(就係因為咁先搞到我係band3)
‹ 上一主題|下一主題