用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有腦癎媽媽請分享另類冶療成果
go

有腦癎媽媽請分享另類冶療成果 [複製鏈接]

Ah B, 男仔, 21月, 有腦癎一歲開始,食西藥半年, 仍每天抽筋, 發肓遲缓,想試另類冶療, 有冇好介紹.

針疚,
顱氐
自然療法
脊醫
.....

有冇做完冇抽筋? BB肺很差成日咳? 好擔心)
   1    0    0    1

HI!你好, 需然我都不知道用咩方法, 但你一定要準備好心情, 因我小孩都有腦癎, 都要食藥, 你現在食那牌子?
我小孩食"E"牌子的...., 是否交政府醫院FOLLOW?
每天問自己點解是我......每天,每天,都問,
都就嚟發神經, 但一看見小孩, 就心痛, 他又辛苦..

回覆 2# 鋒媽 的文章

在食E,Col, and V藥, 24小時睇住,因唔知幾時抽築大家努力

原帖由 aasee 於 10-7-1 18:08 發表
在食E,Col, and V藥, 24小時睇住,因唔知幾時抽築大家努力

雖然辛苦, 自己都要保護身體, 因需要妳的照顧.....一起加油.

我囝囝雷BB都有腦癇症,他3X日大開始抽 筋,宜家16個月,政府跟開。
初時食笨巴比妥,宜家食卡馬西平。幸好自他6個月大時,轉左卡馬西平,已經控制得幾好,約個幾月抽一次,不過昨日覆診都要加藥。
  做左政府評估,雷BB要讀S位,智齡只有6-9個月。

原帖由 rayjj88 於 10-7-4 02:33 發表
我囝囝雷BB都有腦癇症,他3X日大開始抽 筋,宜家16個月,政府跟開。
初時食笨巴比妥,宜家食卡馬西平。幸好自他6個月大時,轉左卡馬西平,已經控制得幾好,約個幾月抽一次,不過昨日覆診都要加藥。
  做左政府評估,雷BB要讀S ...

雷媽媽: 一起加油!有時間可以上綱傾吓!

回覆 5# rayjj88 的文章

Hi rayjj88 你好,
我囡囡都有腦癇症,食藥都食了7年了,但最近因看到其中一個bk 媽說, 這些藥會影響到小朋友腦部發展, 所以我也try自行減藥. 減藥後我發現囡囡真是認知好了些和有進步.  因此如你小朋友控制得好, 可能的話不要加藥.  個人認為這對小朋友發展會有幫助 .

點解你要自行減藥呀?好大risk o架﹗你冇同醫生商量咩?

呢d 藥係會影響到腦部發展,不過最緊要係控制到個病情嘛

原帖由 Mandy23 於 10-7-7 13:55 發表
Hi rayjj88 你好,
我囡囡都有腦癇症,食藥都食了7年了,但最近因看到其中一個bk 媽說, 這些藥會影響到小朋友腦部發展, 所以我也try自行減藥. 減藥後我發現囡囡真是認知好了些和有進步.  因此如你小朋友控制得好, 可能 ...

因個人衡量過, 助腦部發展得益大過控制腦癇.  醫生一定不support減藥.  所以只可自行做.  而且囡囡發作的次數也不多.  食和不食都是一樣.

原帖由 annaanna 於 10-7-7 15:29 發表
點解你要自行減藥呀?好大risk o架﹗你冇同醫生商量咩?

呢d 藥係會影響到腦部發展,不過最緊要係控制到個病情嘛mouth:" />

因為雷B他在上個月都有一次,今次他個形式是瞪到好大對眼,但眼珠唔郁,叫都無反應。
所以都唔敢自己減藥,二來雷B只是16個月大(智齡重細D),怕他有事又唔識講。

Hi 、想問下大家照顧 " 遲缓又抽根BB 的心得.  

是否先冶好抽根再處理其他, 重点在那?

試下做多啲杜曼的 mask training 對抽根小朋友減小抽根的情況會有改善架!

原帖由 aasee 於 10-7-8 14:23 發表
Hi 、想問下大家照顧 " 遲缓又抽根BB 的心得.  

是否先冶好抽根再處理其他, 重点在那?

一定係醫好抽根先
因為抽根會嚴重影響bb腦部發展
就算bb學到新事件都會因為抽根令腦部受損而引致之前所學到的都失去~

除了吃藥、按摩和做合適的運動,還有其他處理方法嗎?
原帖由 tissue0522 於 10-7-9 13:05 發表

一定係醫好抽根先
因為抽根會嚴重影響bb腦部發展
就算bb學到新事件都會因為抽根令腦部受損而引致之前所學到的都失去~

抽簌每天都有10下,8下..巳加藥都系咁,好灰.西醫好似覺得少野都不太關心
所以給BB做顱抵冶療,剛開始六次手腳及頸進步了不少,擋做物理冶療

原帖由 tissue0522 於 10-7-9 13:01 發表
試下做多啲杜曼的 mask training 對抽根小朋友減小抽根的情況會有改善架!

請問可在那裹學 Mask Training? BB 肺弱多啖有咳

另類治療

有好多另類治療可以做:
- 高壓氧 (在香港及深圳人民醫院都有得做, 香港好貴)
- 針灸 (在銅鑼灣)
- 髗底骨按摩 (在旺角及油麻地)
- stem cell
- 清重金屬及铅毒治療
- 腳底按摩

愈細做愈有效, 把握時間, 努力加油啊!

原帖由 aasee 於 10-7-10 11:09 發表

請問可在那裹學 Mask Training? BB 肺弱多啖有咳

其實係用個我都係睇書學!
我朋友去完新加坡上完iahp個課程敎我!
"如何幫助腦傷兒童成立"
入面有教!

Tissue0522,

謝謝你早前早醫的資料, 你現在小朋友情況好嗎? 但我聽jenny講masking對肺或心臟差的小朋友不太好是嗎?
      我的小朋友現在做經胳按摩, 以及多主要飲食, (飲食真的很重要), 現在的身體情況也算ok. 但我就是不敢減藥...... 唉~ 食藥食到個人成日都好眼訓.....

原帖由 蝌蚪仔 於 10-8-12 20:57 發表
Tissue0522,

謝謝你早前早醫的資料, 你現在小朋友情況好嗎? 但我聽jenny講masking對肺或心臟差的小朋友不太好是嗎?
      我的小朋友現在做經胳按摩, 以及多主要飲食, (飲食真的很重要), 現在的身體情況也算 ...

其實我阿b係暑假上咗腦部訓練班!
短短一個月進步唔錯!
‹ 上一主題|下一主題