用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有腦癎媽媽請分享另類冶療成果
樓主: aasee
go

有腦癎媽媽請分享另類冶療成果 [複製鏈接]

HI,我都好耐無入返來呢個主題啦~
我報告囝囝現況先:
佢40日大証實腦癎,而家已經20個月大,因為我好早排協康,係9月已經入左去早期訓練,都係物理,職業,言語治療,唔使個個星期去醫院治療。
1.而家囝囝未識自己行,我們雙手扶住佢都都可以行一陣
2.自己可以扶住企
3.未識叫媽媽
4.未識由坐轉企
5.企係度唔識自己坐,只是向後跌甘坐落地
6.唔識拍手,拜拜....
7.唔識踎同彎身執嘢
8.......
雖然佢就快2歲,好多基本的嘢都未識,但我覺得佢已經進步左好多啦!
所以大家都一起加油,同我們的小朋友一起努力呀~

醒目開學勳章

原帖由 rayjj88 於 10-11-5 17:34 發表
我報告囝囝現況先:
佢40日大証實腦癎,而家已經20個月大,因為我好早排協康,係9月已經入左去早期訓練,都係物理,職業,言語治療,唔使個個星期去醫院治療。
1.而家囝囝未識自己行,我們雙 ...

媽媽加油!囝囝加油!

各位媽媽好!我是一名剛証實患有腦癎小朋友的爸爸。我個仔今年八歲,於2008年,第一次在家抽筋,送往醫院。當時醫院EEG無位,三天後先照EEG但無發現。醫說如兩年內唔發就不當腦癎。不幸兩年零一個月即上星期,他在校車上抽筋,今次入院後剛好有位照EEG,結果係有不尋常的腦電波。腦科醫生即時話要食藥(Epilim),我太太唔肯。之後又再去睇私家,照過24hrs EEGMRI,私家都係話最好吃藥。
各位媽媽,我其實最關心的是副作用。而且他暫時都係兩年先發一次,值得吃藥嗎?。現時他讀P2,聽講食藥後會很眼
,實情係他現在每晚做功課也要做到八九點,食藥的話咪重無精神?

剛剛去完中環的港大中醫院,中醫說二年先發一次,加上抽得都唔恕嚴重,唔見議開始食西藥。但係前天東區醫院兒科再次叫我盡快決定,因為有臨牀表徵,穩陣計都係食啦!。再者他們說最巖重的情況係抽筋會導致腦細胞死忙就一世要訓牀又或會影响知商,催我要十號作决定!各位媽媽相信我的階段妳也曾經歷過,我以和我分响下嗎?其實我覺得腦癎又唔係咁大件事,比起其他病總起碼有藥控制,(重係好似控制得幾好)但我太太就好似天跌落來咁!心煩人

信大家都知道如果處理腦癇發作時的處理方法,要溫故知新,可看以下網址:http://www.hkepilepsy.com/handle.php

我個女吃了1年抽筋藥,後來醫生幫她慢慢停了藥。3年之後口吐白沫的抽筋,再2年後再抽筋。我特意看不同醫生,他們同樣給以下意見:
1. 要懂得如何即時處理;
2.抽筋對日常工作有沒有危險,如果是職業司機,這是絕對要處理的,可能吃藥都要轉行,但我個女成日都有人幫助,抽筋次數不算多,所以不需要吃藥。

無論中醫或西醫,不同醫生可有不同意見,真是難為了父母啊!

我是11個月CP BB的家長 , 抽筋是一個結果, 抽筋本身並不是成因, 吃抽筋藥只會比你見唔到堆 [垃圾] , 其實[垃圾] 仲係體內, 抽筋藥會影響器官與大腦溝通, 我暫時無資格話西醫一定冇用, 但我本著一個信念, 加強整體器官的正氣, 才是正道, 斷手斷腳找西醫, 但神經腦內科, 信西醫只有死路一條或醫番都sine L 氣, 沒有光明. 好簡單, 正常BB食左抽筋藥會唔正常, 你能期望負負得正, 唔正常BB食左抽筋藥會正常嗎?大家三思.

唉~~唔想食藥可以點呀~
雷B又試過抽筋時咀都黑埋,幾怕佢有生命危險,有時想同佢睇下中醫,又怕原本控制得好的抽筋又嚴重番,另西藥已經對佢發展影響左,所以我好煩呀~
原帖由 諾諾爸爸 於 10-11-7 19:19 發表
我是11個月CP BB的家長 , 抽筋是一個結果, 抽筋本身並不是成因, 吃抽筋藥只會比你見唔到堆 [垃圾] , 其實[垃圾] 仲係體內, 抽筋藥會影響器官與大腦溝通, 我暫時無資格話西醫一定冇用, 但我本著一個信念, 加強 ...

比著我的話, 停哂所有西醫葯物. 遲些我集合我所有意見落一個pdf file 上, 方便分享, 我的意見只係一個中醫fans 的深深體會, 我的CP BB 未好番, 我的idea你可聽了就算, 條路係點行, 你自己决定, 你笑, 我可跟你笑, 你哭我十秒內可跟你哭. 因CP是由十萬公升的眼淚而成.

我的身處加拿大cp BB 由9月的一隻[顛狗], 到看了中醫之後, 弟一次中醫湯, 直情可以說神積. 那天乖到不得了.  雖然未好番, 但已歸於正道, 面色已好左好多, 大便通到不得了, 每天都有便便.

首先你要知道我地o的BB唔係什麼新鮮蘿白皮,  我的信念是[一係快o的死, 一係同我自己起番身!]

實戰點醫:

1) 你自己看一下中醫體會下中醫先!!  (MUST !) 你唔條理一下, 我200% sure 你會死先過佢. 你死左, 佢點呢?

2) 你PRINT以下比任何中醫睇, 希望可幫到大家, 我深深感到你們的痛, 因我都有[一件].我好想幫下你地

中醫方法:一切以自然為主

小兒腦癱症中的“行遲”多為肝腎精氣不足,骨軟怯弱,筋骨無力;而小兒腦癱症中的“語遲”則為心氣不足,舌
本無力,發轉不得;小兒多動的根本原因在於肝腎精氣虧虛,腦髓不充,肝陽上亢,心神不寧所致。中醫理論認爲
主要是由於先天腎中精氣衰少,而後天脾胃化生的水榖精氣不足所致,故臨床上多以補腎填精、強筋壯骨、健脾益氣養血爲主。通過點穴推拿,刺激相關的經絡和穴位,同時輔以中藥,用以調節患兒的五臟六腑,四肢百骸,使其強健。内外兼治,肝腎精氣得補,則其行得健;心氣足、心竅開,則智力得復;心肝胃火得瀉,則無躁動而平靜如常;陰血足,内風滅,則痙攣抽搐得除。患兒的“諸内”得調,“諸外”當然就難以顯現;孩子原有的不正常行爲沒有出現,小兒腦性癱瘓(麻痹)症的診斷則失去臨床症狀依據,其症當然可以診斷為基本痊愈

針灸 +藥湯

針灸:

1)  1 week:  Sunday, 最初第一次只針[印堂穴] 比BB熱下身先, Mon-Sun, drink 藥湯 one time only everyday.

2) 1 week: Repeat 1)

3) 1 week: Sunday. 第三針:[印堂穴 + 百會穴] , Mon-Sun, drink 藥湯 one time only everyday.百會穴係勁好多架

4) 第四針:[印堂穴 + 百會穴+雙腳]

5)  問問中醫要否每星期針多幾次.  這裏有人話要每星期針3次, 或每日都針! Maximum 一次針二十幾枝又有. 問問中醫

一般人誤解以為中藥一定是黑黑的 ,BB點飲呀, 你傻咩?!
其實比BB飲的是湯, 而唔係坑渠水, 每日五至 六安.

中醫找間最近又最大就OK. 你知啦我地CP家長唔方便去咁遠.如中醫針[印堂穴]或[百會穴] 時話不會[留針] e.g 15 mins. 怕果樣驚果樣咁, 你可以即閃, 因那中醫冇料到, 你要知道 , extreme case 用 extreme action, 你亦要知道 我地根本冇barganing power

你怕針灸那支針仔有害?  難道你又不怕西醫開你個BB腦來[睇睇]放水嗎?

再問問中醫澳州(must not China) Honey有乜用? 唔好又話一般人說多BB不適宜了, drink 半安everyday !

橫掂比左咁多時間比西醫, 比一個月中醫吧, 藥湯可能要另加猪肉及龍眼,好好味, 全家飲得 .

最後suggestion, 只要你了解為何人體會發燒, 燒到40度, 我都不送院BB打針食藥 , 因為太遲, 亦不自然. 方法最好是沖涼+飲水+薄衫加通風+拍背. 15內分鐘下降1.5度, CP仔時常發燒當食飯, 唔通你下下去醫院等醫生? 你米醫生law !!

多哼 [天空之城] , BB喜歡!

原帖由 rayjj88 於 10-11-7 20:42 發表
唉~~唔想食藥可以點呀~
雷B又試過抽筋時咀都黑埋,幾怕佢有生命危險,有時想同佢睇下中醫,又怕原本控制得好的抽筋又嚴重番,另西藥已經對佢發展影響左,所以我好煩呀~  ...

我都信中醫對我們的cp小朋友有多些幫助.  我囡囡現時都有針救, 每次插在頭上的針都有10多支, 每次留針大約30-60mins.  已我也停了吃抽筋藥大約2-3個月, 看到她的進步很明顯.  在這2,3個月她由行的不太好, 到現在行路行的好了許多, 我可以不需要跟她太貼, 她可自己四處行.  另表達能力也明顯好了許多.  

所以我都認為cp的小朋友應該找中醫看看. 我也是抱著這信念是[一係快o的死, 一係同我自己起番身!], 不是我黑心, 已是她們如不能照顧自己, 將來當我們沒能力或不在時,她們很慘的.

我都信中醫對我們的cp小朋友有多些幫助.  我囡囡現時都有針救, 每次插在頭上的針都有10多支, 每次留針大約30-60mins.  已我也停了吃抽筋藥大約2-3個月, 看到她的進步很明顯.  在這2,3個月她由行的不太好, 到現在行路行的好了許多, 我可以不需要跟她太貼, 她可自己四處行.  另表達能力也明顯好了許多.  

所以我都認為cp的小朋友應該找中醫看看. 我也是抱著這信念是[一係快o的死, 一係同我自己起番身!], 不是我黑心, 已是她們如不能照顧自己, 將來當我們沒能力或不在時,她們很慘的.

Mandy23 , 忘記你的cp小朋友現在幾大呢? 我有個外國朋友的cp小朋友, 九歲都唔識行.

原帖由 Mandy23 於 10-11-8 12:09 發表
我都信中醫對我們的cp小朋友有多些幫助.  我囡囡現時都有針救, 每次插在頭上的針都有10多支, 每次留針大約30-60mins.  已我也停了吃抽筋藥大約2-3個月, 看到她的進步很明顯.  在這2,3個月她由行的不太好, 到現在行路 ...

已8 歲了

原帖由 諾諾爸爸 於 10-11-8 12:35 發表
Mandy23 , 忘記你的cp小朋友現在幾大呢? 我有個外國朋友的cp小朋友, 九都唔識行.

Hi rayjj

看見你囝囝的相很像我囡囡細個時.  

原帖由 rayjj88 於 10-11-5 17:34 發表
我報告囝囝現況先:
1.而家囝囝未識自己行,我們雙 ...

Mandy 你女女,大慨幾耐發一次?我個仔又係八歲。

係^^
我都覺得佢有D似女仔
原帖由 Mandy23 於 10-11-8 16:43 發表
Hi rayjj

看見你囝囝的相很像我囡囡細個時.  

Hi 我囡囡之前大約平均一個月一次.  但現在停藥後都有大約3個月沒有抽了.

原帖由 jackyccchan 於 10-11-8 16:51 發表

原帖由 jackyccchan 於 10-11-8 16:51 發表

jackyccchan :

你好!
我個仔又是8歲, 你小孩有冇食藥呀?

我女己經開始吃藥了, 請問吃西藥同時是否可以吃中藥調理呀, 香港邊度中醫有睇呢的病的, 一想到漫長的喂藥日子, 而前路茫茫, 心情真的好差

13/11協康會有個講座說兒童腦癎的成長問題, 你地有冇人去聽呀

月滿西樓 , 同你一樣, 心情真的比死更難受, 有我陪你.

協康會的網頁唔覺有這event , 去邊區睇呢? thanks
‹ 上一主題|下一主題