用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 小六畢業禮
go

小六畢業禮 [複製鏈接]

29/6舉行小六畢業禮,今日嘅心情好感觸,時間過得真喺好快,真喺好鍾意依間小學,每個小朋友都有良好嘅品行,我好感謝天父比我個小朋友在這個帶有温暖的學校成長,特別多謝Ms Lam.
   0    0    0    0

係吾係5,6年级D 老師好D呢? 自從小兒升讀小四後, 遇到D老師真係 , 暫時仲未感受到呢間係有温暖既學校,但係, 小兒在1,2年级時,真係遇到用心教學,真正關心小朋友嘅老師 。例如梁校長, Miss Kwan, Miss Wong, Miss Ho, Miss Tong
小兒仍然好掛住呢幾位老師, 耐何, 到左4年級, D老師真係

原帖由 さかな 於 10-6-29 20:57 發表
29/6舉行小六畢業禮,今日嘅心情好感觸,時間過得真喺好快,真喺好鍾意依間小學,每個小朋友都有良好嘅品行,我好感謝天父比我個小朋友在這個帶有温暖的學校成長,特別多謝Ms Lam. ...

我覺得聖若瑟小學的老師只會關心和重視品學兼優的學生,對於一些普普通通的學生不會重視,甚至被睇底。所以我都未感受到呢間學校的溫暖。

絕對同意!  例如有D課外活動,只係比成積好既學生參加,
我真係覺得D老師重視成積多過品行,亞仔有個classmate, 成積好好, 但品行差, 不過都可以做到童軍, 我諗大家都知St.Jo 童軍係好難入, 可想而知, 呢間學校只會重視成積

原帖由 cch18 於 10-6-29 23:34 發表
我覺得聖若瑟小學的老師只會關心和重視品學兼優的學生,對於一些普普通通的學生不會重視,甚至被睇底。所以我都未感受到呢間學校的溫暖。

醒目開學勳章

原帖由 さかな 於 10-6-29 20:57 發表
29/6舉行小六畢業禮,今日嘅心情好感觸,時間過得真喺好快,真喺好鍾意依間小學,每個小朋友都有良好嘅品行,我好感謝天父比我個小朋友在這個帶有温暖的學校成長,特別多謝Ms Lam. ...

阿魚:

無論囝囝派到去邊,祝佢都會係開心同相信係天父最好意嘅安排。
希望妳都釋懷,得閒嘅話係SJC Forum or PM 報告吓囝囝嘅近況啦

嚟緊嗰四日Camp,叫囝囝要玩盡情啲呀
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

回覆 1# Derdad 的文章

Dear Derdad
   好多謝你嘅祝福,距離放榜重有幾日,真喺好擔心,因為我填表時填咗 D 多位嘅喺前面,但又唔喺Band 1 學校,所以而家好內疚,覺得累咗個仔,因當時諗到好亂,老師又話兩曰內交,見灣仔網D學校間間得幾個位,覺得機會好微,唔敢博,所以就填咗多位嘅學校先 Band 2,Band 3 ,不過唔喺我心儀嘅選擇,最後一次呈分試之後老師話仔仔是Band 2c ,我連ST JO College 都冇填落去搏,我真喺好內疚,而家諗緊到時去咩學校叩門和塭直資學校,你比D 意見我呀.
謝謝你

さかな,

請問band 1 今年有多少人?  

原帖由 さかな 於 10-6-30 17:35 發表
Dear Derdad
   好多謝你嘅祝福,距離放榜重有幾日,真喺好擔心,因為我填表時填咗 D 多位嘅喺前面,但又唔喺Band 1 學校,所以而家好內疚,覺得累咗個仔,因當時諗到好亂,老師又話兩曰內交,見灣仔網D學校間間得幾個位,覺得 ...

回覆 3# Derdad 的文章

我囝囝都入了Camp, 希望佢能盡情玩啦!
‹ 上一主題|下一主題