用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年小一派得唔好,可唔可以明年再叩門小一津校 ...
go

今年小一派得唔好,可唔可以明年再叩門小一津校 [複製鏈接]

今年小一派得唔好,可唔可以明年再叩門小一津校

(因是12月細女)?
   0    0    0    0

點解要"自動重讀"小一? 你小朋友是細B嗎?
今年讀好D小一,明年考插班小二好過啦.
你就算叩門,都冇揀過果D學校(因為都冇參予抽獎),我諗好多學校都唔會理你喎,只會叫你插小二.

原帖由 bb200 於 10-6-30 23:40 發表

(因是12月細女)?

是的, 12月細女

SORRY,太攰,睇漏了你最尾果句.
如果係細B,應該重讀K3. 小一派位只有一次權利,冇得咁"奸茅", 派得好就照讀,派得唔好就"因為係細B"所以想有多一次參與小一學位爭霸戰.

原帖由 愛愛地球 於 10-6-30 23:59 發表
點解要"自動重讀"小一? 你小朋友是細B嗎?
今年讀好D小一,明年考插班小二好過啦.
你就算叩門,都冇揀過果D學校(因為都冇參予抽獎),我諗好多學校都唔會理你喎,只會叫你插小二.

...

原帖由 bb200 於 10-6-30 23:40 發表

(因是12月細女)?

理論上可以,但小一學位競爭仲大過小二插班位.
如果你小朋友成績唔掂,校長唔會係咁多人中選你...如果佢成績好好,校長又唔會要你留班.

所以都係谷好佢小一成績,考吓公開試...博吓小二有人退學,考插班位實際d....不過你到時可以在application form/letter上寫多句"如果小二無位,可以重讀小一",以表誠意.

係呀, 插小二好似易過插小一.

如果比我, 我會努力考一間good私小, 再等小二try插good津校, 就算唔得, 最多都係留響good私小/直資.

唔會全部聽天由命. (個人意見)
‹ 上一主題|下一主題