用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 英文及數學程度
go

英文及數學程度 [複製鏈接]

原帖由 S_Trader 於 10-7-3 16:13 發表
我係網頁搵唔到點可以睇陳瑞祺既學術程度.有冇人可以講解下呢?
因為有d學校會教深d, 有d就唔會, 我想知多d, 唔該晒.

我仔仔就讀小五
數學方面-會用同年級的課本,附加較深的補充和工作紙。
英文方面-程度中上,小兒在小四時並沒有任何補習/進修,就憑學校所教的英文,以自修形式投考劍橋考試有不錯的成績。

原帖由 ko06879 於 10-7-9 20:55 發表

請問介唔介意講投考劍橋考試那個 level, 事關現在有D K3小朋友已經考到 flyer。真係人都癲。

KET(Merit)
我仔仔只是平凡人吧!

原帖由 mandy2003 於 10-7-13 23:30 發表
請問有冇担心過程度唔夠深啊???

程度中上啦!一D都唔淺,讀上去就會知

原帖由 wensi 於 10-7-14 11:15 發表

cskjj

你有無發覺係教得淺考得深?
P3 英文做3至4 個閱讀理解,  我仔英文文盲.  失好多分.

係!份卷課外題多,主要是考英語的理解力和運用,肯温想讀都末必高分。小五上學期考試的閱讀理解比classrxxm的Pre S1練習還要深!
wensi,
我有一份坊間的英文考試攻略,指導小朋友在考試時的作答技巧......如有興趣,我可寄比你/開學時叫你仔仔揾我仔攞都ok。

原帖由 wensi 於 10-7-14 12:33 發表

好!  我仔搵你仔有難度都唔俾去另一層.

你有無返工? 我搵couries 攞都得ga! scan 俾我都可以. 寄ge 我俾返錢你.  Thanks!

我都想叫個仔補英文.

我仔好易揾,他經常企門口的(風紀)
我無返工的,你pm個 e mail add.比我scan比妳丫!
趁暑假進修吓都好啊!但補習社良莠不齊,真係好難揾到間既全面又有料的。

原帖由 tomatowu 於 10-7-14 20:57 發表

csk家長jj,

見到妳講很擔心仔仔唔識,請問小五英文和小四分別大嗎?

小五的閱讀理解明顯深咗,我仔仔在這part勁失分
題目亦較著重文法運用,作文則大同小異。

原帖由 tomatowu 於 10-7-15 16:32 發表
唉!我個仔已經中文麻麻,依家加埋五年級英文,我都唔敢諗D成績會變成點

我仔仔科中文都跌咗!

原帖由 tomatowu 於 10-7-16 01:21 發表
會唔會大圍都跌晒,你仔仔名次有冇跌好多?

我仔仔在中文科的閱讀解理失分最多,他的理解力不佳,加上今次呈分試壓力好大,他的總排名跌了幾名,跌出了他以往一直辛苦保持的範圍mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />

原帖由 ko06879 於 10-7-19 21:06 發表
唔好意思, csk家長jj and wensi, 點解你講D程度好似咁大分別?
csk家長jj : 「小五學生並沒有任何補習/進修,就憑學校所教的英文,以自修形式投考劍橋考試 KET(merit)」好高的水平喎。
wensi : 「P3 英文做3至4 個閱讀 ...

KET是我仔仔在小四時自修考到的,在小五到現在升小六就有外出揾外語老師進修會話(每星期三課),為升中面試作好準備。
其實在考KET之前,我一直都唔知我仔仔在CSK學到的英語屬於那一個程度,我仔仔在校內的英文考試成績是A等,但外人一般認為屋邨津小的A級是不入流的,我也因此而受過多間自命非凡的補習社白鴿眼,他們只願收名校/私校學生。我「的」起心肝幫某BK媽買了一套2手KET書叫仔仔自修,最後就憑學校教的知識基礎,在KET考試Speaking和Listening分別考到最高的級別成績,而reading&writing則考到good的級別成績。所以我相信CSK所教的英語程度屬中上。

wensi,
你仔仔英文有8x分好ok喇!點可以叫文盲呀!

原帖由 ko06879 於 10-7-20 00:49 發表
唔好意思, wensi, 我寫得唔清楚, 令你可能有點誤會, 先說一聲對不起。

我想討論的當然是學校的水準, 不是個別同學。因為我覺得只靠校內的「3至4 個閱讀理解」很難培育出「小四生考到 KET with merit」。

Thank you ...

ko06879,
我是非常明白的,作為一個準小一家長,對學校當然想作深入d嘅了解,正和我現在想了解某幾間中學的心態一樣,想為自己的寶貝作出最好的選擇和準備。

我非常願意和你去分享我所知的點滴,但當中少不免存有個人的主觀和矛盾(一時又讚,一時又彈),希望你見諒啊!

CSK的英文課主要是用Longman Express的教科書,而學校會加添很多工作紙(超過100張)作為練習和增潤,令課程更加深入和實用。CSK的英文課很著重文法運用的,所以在高小的功課很多環繞在文法和寫作的練習。CSK也鼓勵學生閱報,校方為學生訂閱兩份英文兒童報刋,老師會挑選特別/有趣味的題材作剪報功課,當然少不免又要作一大篇讀後感喇!加上圖冊功課是規定要閱讀2X本英文書,在多看、多寫、多聽(老師用英語上英文課)的環境下,學生們的英語能力和程度應該OK,但唯一在Oral方面還欠一點點,始終傳統教學是聽多過講,所以在speaking這方面我要靠「外援」了。

‹ 上一主題|下一主題