用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 2010 P.2 同學仔報到
樓主: Geni
go

2010 P.2 同學仔報到 [複製鏈接]

醒目開學勳章

下年我個仔讀2D, 你地呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 kcleung1973 於 10-7-4 08:43 發表
各位第一次留言.請多多關照和指點.我估唔到上小二會調班,我仔由A班調到C班.他的班主任說他班許多調到B班.Toys今年我仔和你同班.或者會見到..,我仔成績都算過得去,可惜最後期末考試考得差了,有少少失望(唔知同他考試 ...

全級十名內仲叫過得去~~~ 應該話係好叻仔o勒~~~

我唔知同我個仔玩開o個d同學仔讀乜o野班, 不過我佢如果唔同班會唔會唔開心, 佢話唔會~~~ 佢個人都真係幾"無情"~~~

醒目開學勳章

原帖由 kcleung1973 於 10-7-5 13:49 發表

toys 等阿仔放學回來才知.唔知小學係唔係女仔文課好過男仔.我仔次次中文和常識差過她.
我通常考試前一.二個星期和他溫書(唔好處如果考試前病了.就會發生這次失敗原因).好似你一樣溫考試內容,ok就做呢練習等,沒特別 ...

全級第一係咪A班4科都考第一o個個女仔?

我都係用你地咁上o下o既方法同個仔溫習, 又係中文同常識麻麻地.... 其實我都諗唔到仲有乜o野方法o勒~~~ 雖然我個仔冇你同toys個女咁叻, 不過我已經對佢o既成績好滿意o家o勒!

今個暑假我都有俾個仔去學游水, 其他就同平時學o個d冇分別o勒!

醒目開學勳章

原帖由 kcleung1973 於 10-7-5 15:35 發表
請問toys and geni 你係唔係全職照顧孩子?我和老婆都要工作,所以有時發覺教子女的時間太少!回去only看他有沒有做晒功課就完了..到時他大少少,功課深了唔知怎算.唉無計要搵食... ...

係啦, 我見到個board同一個人名出現4次都覺得好犀利!

其實你個仔都好成熟喎~~ 我個仔對自己考第幾都唔在意, 有時我覺得佢叻o左, 佢自己又冇乜特別開心, 退步o左o既話佢又冇話失望..... 都好o既, 咁佢會覺得讀書冇乜壓力o羅! 開開心心都幾好!

我地兩公婆都要番工o家, 每晚最早都要7點先番到屋企, 食埋飯過一陣佢地就上床訓覺o勒~~ 功課佢一般都已經做哂, 我就同佢對o下咁啦, 如果o個日要默書就同佢默一次, 真係要溫習o既就留番星期六日, 因為平日都冇時間o勒~~ 到大d功課深到佢自己搞唔掂先再算o勒~~

我都有打算o係呢個暑假搞搞佢d中文, 因為佢作文同閱讀理解都要加把勁先得~~~ 之不過我就未必自己教得到, 一來自己d中文都麻麻地, 二來冇乜耐性~~~

醒目開學勳章

原帖由 kcleung1973 於 10-7-5 16:56 發表

我仔知道考得唔好.返來唔講給我知成績(且係房哭了一場).
男子真係中文和常識係弱項.真係要寫多呢!你仔係唔一直D班?

係呀, 我個仔連續2年讀D班, 仲未搵到人同佢同班o忝~~

醒目開學勳章

原帖由 kcleung1973 於 10-7-6 09:07 發表
toys,geni:阿仔講全級第一留係A班,他常玩的同學去B班.要重新适應返新同學.到時唔知怎問功課?

我個仔都問o左佢d同班同學o勒, 玩開o個幾個都唔同班了~~~ 之不過佢適應力強, 應該好快會貪新忘舊~~

醒目開學勳章

原帖由 kcleung1973 於 10-7-6 13:32 發表

放暑假唔知你仔在家平時有什麼活動?

我就係怕佢唔知o係屋企做乜好, 所以暑假我幫佢報o左社區中心o既日託. o個度日日都有唔同活動, 又有做功課時間, 一個星期又有一日outing, 另外一個星期游3日水, 好忙~~~

醒目開學勳章

原帖由 堯堯豬媽 於 10-7-7 13:51 發表
toys

我個仔終於同你個囡同一班喇~~~~
我覺得學校話無分成績分班,查實係將d叻既分左去A班lu

唔會~~~ toys 個女同kcleung個仔都好叻o家!!

點解仲未有人同個仔一班呢~~~

醒目開學勳章

原帖由 kcleung1973 於 10-7-7 16:47 發表

好似有這情況.我仔第8去C班

我個仔無論上學期,下學期定全年平均名次都match唔到呢~~~

ps. 自己讀書o既時候又係成日估學校係點樣編班

醒目開學勳章

原帖由 asinai 於 10-7-7 20:32 發表
as I know係未分精0班g前係 gum 分班 --- 你試吓 gum 1A, 2B, 3C, 4D, 5E, then 6E, 7D, 8C, 9B, 10A, then 11A, 12B.......Z 型 gum 排翻落黎, 係mic 2D 班呢.... ....& 應該用全年全級名次計.
gum 會平均d ...

如果咁數就match到O勒!

醒目開學勳章

原帖由 chingko 於 10-7-8 00:56 發表
2D 報到

geni , 又係我呀!

終於搵到同班同學O勒~~~

醒目開學勳章

原帖由 kcleung1973 於 10-7-8 09:06 發表

講起教仔做功課,現在孩子一個字'懶',完全唔會主動看書和溫書,整天去玩,好被動,真係激死,阿仔看書ONLY係快.(快過我).但唔會領悟真正內容和學怎樣新的字,我經常話他這樣無用的,知識是靠自己看書學返來的,唔係靠父母教 ...

細路仔就梗係鍾意玩o家啦, 唔通細時唔玩留番幾十歲先o黎玩咩!  總知識得溫習時溫習, 遊戲時遊戲就得o
勒!  

我覺得讀書係一段好漫長o既路, 依家o岩o岩開始, 最緊要唔好嚇驚佢同俾多d成功感佢, 等佢覺得讀書好玩, 佢自自然然會比心機o家o勒! 反而依家同佢講讀書有幾緊好, 讀唔好第時冇前程呢d o野, 佢聽都聽唔明啦!

醒目開學勳章

原帖由 kcleung1973 於 10-7-8 15:15 發表

但有時我看住咁(Hea),真係忍唔住話他..(會唔會爸爸特別沒耐性)..

應該係我呢個媽咪冇佢咁好氣, hea就由得佢hea, 最緊要唔好搞著我就得o勒!

醒目開學勳章

原帖由 toys 於 10-7-21 15:34 發表
見到喇~~~嘩!!個個都好"西" 厲,好羨慕呀!!
e.......Geni,係咪有個係你仔仔呀??

‹ 上一主題|下一主題