用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬頭涌官立小學(紅磡灣) vs 聖方濟各英文小學 ...
go

馬頭涌官立小學(紅磡灣) vs 聖方濟各英文小學 [複製鏈接]

我明白學業上無得比, 但我住在紅磡, 而且官立is free
   0    0    1    0

我們是小二插班的, 學業上應該可以的

Agree with seanandangus, SFA academic is better then 馬頭涌官立小學(紅磡灣), 紅馬 only 60% . but SFA far from me, it spend 1.5 hours daily for travelling, I think my son can learn more for this 1.5hrs * days * 5 years.
Right?

因剛收到英華小學的電話, 也confirm了小兒,我想馬頭涌(紅磡)是90%會放棄的了。
而家要想的卻是聖方濟各英文小學vs英華小學。現3所學校也註冊了及交了一個月學費。讓我有時間可再找各位給于意見‧
其實培正及拔萃小學也通知了會在今個星期考試,這個遊戲好像一玩就停不了,累!

Hi 奸奸豬,
我報所有學校也是同一format,
1) 一封一頁紙的信 (中文),
2) 學業成績單,
3) 一版小兒個人資歷的summary, 如學過的音樂体育, 學校比賽及課外活動等。
4) 証明文件副本

回覆 3# alexmum 的文章

Hi Alexmum, 因為我吾係抽架, 係考入去的, 插小2, 不是小1。

回覆 2# suewong 的文章

Hi SueWong,
中文信只是寫了要轉校的原因, 順便sell下個仔咁, 一頁紙only.

Hi 仔仔錫錫你, 其實我好中意馬頭涌, 因我是校友(馬頭涌上午),  二十幾年前, haha。
今天我收到聖方濟各同英華給我的書單, sfa真的明顯較深。但因一條龍, 我暫時想會放棄sfa 同馬頭涌,不過仍未作最後決定。

原帖由 suewong 於 7-7-2010 18:10 發表

請問一頁中文信是什麼信?  表達對lee間學校的喜愛?
#3)係portfolio, right?
因為小女今年2010 K3, 輪到我啦!  請指教.  thx.

Sorry Suewong, 未答你#3, 係咪portfolio呀, 我想吾算係。因為只是十分簡單的一個summary, 只寫了活動名稱, 及所得獎項, 如piano幾多級等, 約20多項。非常簡明。

原帖由 fatbb_mama 於 7-7-2010 23:11 發表
約20多項

Sorry, 可能令你誤會了, 約20多項不是很多或好叻的, 只不過我分了幾個groups, 無哩頭咁加加埋埋一大堆就有的了:
如音樂*2項;
運動*2項;
課外學習(如公文數等)*3項;
校內比賽, 班代表及校隊等*7項;
對外公開表演*6項 (功夫及跳舞)
等等..........

原帖由 S.H.K 於 8-7-2010 13:36 發表
樓主, 點解你想轉校? 你囝囝在紅馬考第幾名? 可以透露嗎?

Hi SHK,
又誤會了, 不是正在讀紅馬, 而係剛考了紅馬小2。
而小兒在其本校全年考第2

回覆 1# liktin 的文章

最後小兒都冇揀呢兩間,去了英華。

原帖由 daidai 於 27-9-2010 15:40 發表
Hi

英華係一間好學校, 相信你地冇楝錯, 小朋友都會讀得開心的, 請問英華插班, interview 要考啲咩架? thanks you

插班只考入學試,中英數,無需interview. 1take過。收左4名P2
‹ 上一主題|下一主題