用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我的兒子是自閉兒童嗎?
go

我的兒子是自閉兒童嗎? [複製鏈接]

我的小兒剛滿2歲....
一向都不太有眼神接觸.....
近哩個月..對父母就多了一些....
但對比返playgroup的小朋友...
就真的很大同.....
會講單字....但未能有意思去表達一件事...
但同年的小朋友都已經可以有意思去表達了.....
他只會跟我們去講話.....
近排發現他好喜歡玩排直線遊戲...
無論書本...積本....都將它們排成一條直線.....
亦不會和同年歲的小朋友一起玩.....
每每上playgroup..就自顧自的玩得很開心....

我想請教各位...我小兒是否有自閉傾向....?
我已約了期...星期二去健康院見姑娘.....
真的好擔心.....
   0    0    0    0

每個小朋友  都不一樣   佢沒有眼神接觸   咁妳有無教佢
講野時 要望注人呢 ?

只識講 單字  係語障  定還是自閉呢 ?
積木排直線  咁妳有無教佢  要搭高呢 ?

點都好  去健康院時   記得一口咬定自己個仔係自閉
要講到自己 好擔心個仔  死都要  BOOK 期 見E生  先好走
如果唔係  佢會叫妳  等佢兩歲半再番來先算

多謝你的回應......

一向我都發覺小兒真的好少眼神接觸....
對父母都還可以...但對同年齡小朋友..就幾乎係0...

佢講單字.....我由小..已經有同佢玩FLASH CARD...
佢對英文生字的認字很好........
之前都有用英文講下red car....black ball之類...
但中文就好少講...要我講一句..佢先會講.....

但近哩2個星期...就發現佢好喜歡將書本積木排直線...
如果你整亂佢..佢會發脾氣....
又會行去檣邊..將眼貼到好近咁睇野.....
仲會鈄視去睇野......

我唔知要點教佢...係家..我應該以咩方式去教佢多d望人呢?

我對自閉真的唔太認識.....但在網上..
有好多症狀...我兒子都有少少....
所以真係好擔心.....唔知點好.....

我聽日去健康院...我都會覺你所講..
一口咬定佢係有自閉...我希望佢地會轉介我去睇專科.....

原帖由 laumyi 於 10-7-5 15:19 發表
每個小朋友  都不一樣   佢沒有眼神接觸   咁妳有無教佢
講野時 要望注人呢 ?

只識講 單字  係語障  定還是自閉呢 ?
積木排直線  咁妳有無教佢  要搭高呢 ?

點都好  去健康院時   記得一口咬定自己個仔係自閉
要講 ...

既然妳明天 都去健康院了  ,  所有野  就留番比E生  答妳

妳上網  睇咁多資料  月睇月驚 .. 係因為妳已經 先入為主了

樣樣特徵 睇完  回想番自己的兒子時   會產生共嗚

會覺得  係WOO   個仔都係咁 ..  妳月睇  只會月驚

我見意妳  最终都係 搵個專業既E生   幫妳仔做評估..

唔好再上網亂睇  只會加深  妳自己既  恐懼 !!!

希望明天   見完護士   妳會開心D   會有個 妳開心既答案啦

係...fash card..我而家都少玩咗....
我想知道....如果有自閉傾向的小朋友..
係咪唔識同大人溝通架......
因為我琴晚返Home...問我個仔....
佢叫咩名...佢又識答.....
我幫佢做一d野...佢又識自己講thank you mami....
又會拖我去佢想要我睇的野....
自閉小朋友...係咪唔會咁呢?

但佢又真係成日睇野好貼檣......
又成日排直線......又like fing手....
玩眼...鈄視....

但成日唱歌....首首歌都唱得好清楚....

係Home都會成日望我.....又會望住我笑...
但出街就好少望人.....成日自己玩.....

我都唔知點....總之個個老師都覺佢有dd不同...
因為好少望人.....
搞到我好擔心........

原帖由 ha! 於 10-7-6 09:06 發表
如果你有心做評估, 找健康院姑娘或找私人醫生寫信都得, 但只是第一步, 她們不會評估的, 用她們的信去申請cac的評估, 等3-4個月左右。 其實玩flash card令小朋友注意文字而overlook 其他環境同人物, 我小朋友都係um,  ...

心理學家話, 小朋友望人係點樣分別呢, 正常的小朋友佢同人對話時徐左會望住對方雙眼之外, 仲可以用眼神表達意思, 我個仔同你個仔好以, 以前佢細個都係會望人, 我就以為佢無野, 到佢大個左之後, 我覺得點解其他小朋友講野時的眼神同我個小朋友咁唔同, 我漸漸明白當中的差別, 眼神接觸可以訓練, 現在我亞仔無乜問題, 當然佢同正常小朋友相比都係差小小
以前我個仔都有好貼睇野, 斜眼, 吊腳行路, 但現在都無晒, 同佢做多D訓練, 會好起來
原帖由 ssiu777 於 10-7-6 10:21 發表
係...fash card..我而家都少玩咗....
我想知道....如果有自閉傾向的小朋友..
係咪唔識同大人溝通架......
因為我琴晚返Home...問我個仔....
佢叫咩名...佢又識答.....
我幫佢做一d野...佢又識自己講thank you mami.. ...

請問如何訓練能減少好貼睇野的情況呢? 我個仔都有呢個問題! 我依家的做法就係叫佢做第2樣野,分散注意。

原帖由 pocoyo123 於 10-7-7 00:03 發表
心理學家話, 小朋友望人係點樣分別呢, 正常的小朋友佢同人對話時徐左會望住對方雙眼之外, 仲可以用眼神表達意思, 我個仔同你個仔好以, 以前佢細個都係會望人, 我就以為佢無野, 到佢大個左之後, 我覺得點解其他小朋友 ...

好老實講, 我亞仔以前有的行為問題, 例如: 貼眼睇野, 斜視, 腳尖行, 唔刷牙, 偏食, 都係學校老師同OT幫手, 我在家有時見到佢有就會同佢講壞眼睛, 要戴眼鏡啦, 佢就好怕, (因為亞仔成日問點解爸爸戴眼鏡,我話爸爸眼睛壞, 因為佢好近睇野)講多左佢就小左啦, 但唔知用在你的小朋友身上WORK 唔 WORK 喎
原帖由 Capricorn2521 於 10-7-7 10:21 發表
請問如何訓練能減少好貼睇野的情況呢? 我個仔都有呢個問題! 我依家的做法就係叫佢做第2樣野,分散注意。

oic..... 原本學校老師真係咁重要 ! Hum...我屋企冇人戴眼鏡,應該不太effective.... anyway, thanks a lot!

原帖由 pocoyo123 於 10-7-7 23:19 發表
好老實講, 我亞仔以前有的行為問題, 例如: 貼眼睇野, 斜視, 腳尖行, 唔刷牙, 偏食, 都係學校老師同OT幫手, 我在家有時見到佢有就會同佢講壞眼睛, 要戴眼鏡啦, 佢就好怕, (因為亞仔成日問點解爸爸戴眼鏡,我話爸爸眼睛 ...

我仔仔都時時玩眼,好鍾意久唔久斜視望0野
但一叫他又會即刻回魂,有望番你
以前都無0甘,係呢幾個月先0甘
仲好密,但無貼檣睇野
我仔仔係發展遲緩,其他方面都進步番差不多同同年齡
只係玩眼就多0左,要時時叫他,比0野佢做先好些
仲有什麼方法改善??

http://iautistic.com/chinese/test_AD.php
自閉症障礙之測驗

另, CAC 一般快則半年慢則九個月先排到, 若你做完以上的測驗後覺得似的話, 建議你唔好等, 找私人評估中心, 快 d 排定政府服務先, 因為政府服務很多時都排一年二年(除非你無乜所謂邊間中心)

另外, 去 d 私人機構找訓練俾小朋友

越早介入, 幫助越大

加油

原帖由 ssiu777 於 10-7-5 11:15 發表
我的小兒剛滿2歲....
一向都不太有眼神接觸.....
近哩個月..對父母就多了一些....
但對比返playgroup的小朋友...
就真的很大同.....
會講單字....但未能有意思去表達一件事...
但同年的小朋友都已經可以有意思去表達 ...

咁岩睇到, 唔知對你有無用
http://star-angel.idv.tw/phpBB3/viewtopic.php?f=46&t=5956&sid=1a9fc866b1b10a635184b91586e17230

原帖由 apple~y 於 10-7-8 11:02 發表
我仔仔都時時玩眼,好鍾意久唔久斜視望0野
但一叫他又會即刻回魂,有望番你
以前都無0甘,係呢幾個月先0甘
仲好密,但無貼檣睇野
我仔仔係發展遲緩,其他方面都進步番差不多同同年齡
只係玩眼就多0左,要時時叫他,比0野佢 ...

這個星期我發覺仔仔好貼睇野的情況大幅減少,主要係佢依家愛上了寫字。以前無聊時會走去好貼來回睇野,依家佢無聊時就會去寫字 (用神奇畫板,寫a-z/1-99) ....一個一個寫...寫完一個好開心show比我地睇,要我地讚佢。冇人係附近就自已寫自己講。依家就算佢有好貼睇野(這個星期我見過2次) 都會於5秒內睇完走開.... 有時d野真係吾到你心急的!不過一樣野好真嘅,就係要發拓佢地嘅正常興趣活動。

原帖由 Capricorn2521 於 10-7-8 10:14 發表
oic..... 原本學校老師真係咁重要 ! Hum...我屋企冇人戴眼鏡,應該不太effective.... anyway, thanks a lot!

請立即停止 Flash card.....

我記得一年前左右有人爭議過,近年來很多自閉傾向的個案是否跟英語dvd,flash card盛行所影響。曾經有人說大致以下原因:
1) 一孩家庭,過度保護,缺乏感覺統合經驗
2) 外傭照顧周到,缺乏溝通意慾,自我中心
3) 常以英語tv/dvd為伴,單向溝道,缺乏真人互動機會
然後又有人說這是荒謬的,因自閉症是先天的,與後天如何養育是沒有關係的。其實我也聽過醫生都是這樣說的。

不過我個人反而覺得現今的問題是兩者合併而成的。孩子先天的條件(人際智能是否發展得好?) 固然重要,但如果一個高危的孩子(人際智能先天發展不好的)在0歲一出生後就有很多小孩及大人在身邊互動,我相信在孩子高速發展的首2年可能已經幫助了不少。孩子最初的3年可塑性很高。既然後天訓練是可以幫助孩子轉好的,那為什麼以上的3項環境因素對孩子自我封閉的情況沒有影響呢?

而flash card是第4項,孩子集中注意文字,忽視其他。我仔仔就係很熱愛文字及數字的,因我於佢18-24個月日日show flash card比佢睇,而家叫佢停止學習文字都吾得。我導師說孩子的學習應該是 : 實物>照片>圖片>線條>文字。所以依家都係跟據導師的引導,逐步逐步教。

反而我覺得依家很多雙職父母而又係小家庭的,對孩子的發展真的要特別留意。

以上只是個人小小愚見,有感而發,並非希望爭論什麼。

你小朋友幾大呢. 如果佢已行左4年, 都好長時間喎, 因我係在佢開始行路已發現呢個問題, 都係一路攪唔到, 到左佢2.5歲到啦, 我開始唔淮佢穿軟身鞋, (例如: 拖鞋, 大頭鞋)出街穿超硬底鞋, 大約一年到, 佢連在家都無吊腳啦, 你可以試下, 以前佢係屋企吊腳行呢, 比我地見到, 有時會捉佢隻腳, 有時用手打佢, 都有D用, 如果你小朋友好難攪, 你買多對超硬鞋(ONLY屋企穿), 等佢無得吊腳
原帖由 pccmama 於 10-7-23 22:44 發表
dear pocoyo,
請問你點樣改善你個仔吊腳的問題, 我個仔成日用腳尖行路, 行左四年啦, d人話後腳根會短d, 點算, 成日提住佢但佢依然係咁, 請問你用咩方法幫你個仔?  
萬謝!!!

...

請你先看看你的小朋友腳板有沒有硬皮,
試下他腳跟活動能力,
檢查他小腿是否很硬,是否需要按摩,
到DR KONG免費測試有沒有高弓足或其他問題,
然後到另外地方買鞋

原帖由 pccmama 於 10-7-25 22:40 發表
dear pocoyo,
多謝你, 我會試下你個方法, 都成四年, 我驚佢已習慣左, 不過我都會努力, 謝謝你!!!  
請問你d超硬鞋在哪裡買?
‹ 上一主題|下一主題