用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St.cat or (律倫街)啟思
go

St.cat or (律倫街)啟思 [複製鏈接]

想向各位家長請教: 小兒同我在今年回來香港, 在律倫街啟思幼稚園返咗半年K2, 媽咪我覺得小朋友都返得開心, 無壓力, 老師都幾盡職, 之後在上星期, st cat call 話收小兒入K3, 家人認為: st cat 學術性比啟思強D, 可以幫兒子keep住D英文, 又可以幫妹妹年尾考st cat 做個準備, 而且朋友話, 好的幼稚園對投考好的小學會有好的幫助, 真的嗎? 但媽媽我那天接到st cat職員的電話時, 對方都幾惡, 幾串, 好似好趕時間, 唔想答我問題, 感覺是: 佢喺名校, 你唔來, 還有大把人來, (或者是媽媽我感覺錯, 又或許只是那一個職員的個別問題, 唔代表學校的立場) 所以媽媽我在考慮: 學校同家長之間的溝通好唔好呢? 是否真的可以幫助到小朋友呢? st cat是一間點樣的學校呢?     
明天就要註冊啦, 點樣取捨好呢? 請各位有經驗的家長比D意見, 十分謝謝!!!
   0    0    0    0

It's no doubt that St. Cat is a very school.

However, it may not be good for a kid to keep changing the school every year.

st cat is much better than creative

回覆 3# AA-dad 的文章

SC k3考到入插班,俾我卜到去.
如果第日考私小,直資,叩門真係佔優好多嫁,第1出名,第2英文和普通話都打好有個底,第3俾一年$有間名校讀兼畢埋業,good呀.
(個人愚見~~~)

原帖由 AA-dad 於 10-7-5 14:55 發表
想向各位家長請教: 小兒同我在今年回來香港, 在律倫街啟思幼稚園返咗半年K2, 媽咪我覺得小朋友都返得開心, 無壓力, 老師都幾盡職, 之後在上星期, st cat call 話收小兒入K3, 家人認為: st cat 學術性比啟思強D, 可以 ...

St. Cat比我感覺好好。我囡囡上次INTERVIEW

想向各位家長請教: 小兒同我在今年回來香港, 在律倫街啟思幼稚園返咗半年K2, 媽咪我覺得小朋友都返得開心, 無壓力, 老師都幾盡職, 之後在上星期, st cat call 話收小兒入K3, 家人認為: st cat 學術性比啟思強D, 可以幫兒子keep住D英文, 又可以幫妹妹年尾考st cat 做個準備, 而且朋友話, 好的幼稚園對投考好的小學會有好的幫助, 真的嗎?
係有d幫助, 不過唔係話單靠學校名氣, 只可以話st cat 會train up 小朋友勇於嘗試, present(口齒伶俐), 令小朋友轉數快. 你自己話口齒伶俐+轉數快對投考小學有無幫助?!?

至於可唔可以幫妹妹好難講, 同其他kg 比, st cat 唔係好睇"關係"

但媽媽我那天接到st cat職員的電話時, 對方都幾惡, 幾串, 好似好趕時間, 唔想答我問題, 感覺是: 佢喺名校, 你唔來, 還有大把人來, (或者是媽媽我感覺錯, 又或許只是那一個職員的個別問題, 唔代表學校的立場) 所以媽媽我在考慮: 學校同家長之間的溝通好唔好呢? 是否真的可以幫助到小朋友呢? st cat是一間點樣的學校呢?   
的確, st cat 係KLN & N.T. 中的名校, 至於串唔串我唔知, 因為每個人都有唔同感覺.  好似早排幫阿女in 左間hot kg, around 20人收1人, 校長問我老公prefer am or full day class, 老公答我地唔係當幼稚園係托兒所, 所以只想返am.  好多人聽到都話老公串, 我自己都   , 但係校長又buy 喎 重收左阿女, 前兩日見到校長講返當日佢話老公個人"夠真", 所以...
講到學校同家長之間的溝通, 我自己就覺得好好, 學校比d通告/資料好清楚; 自己班的老師亦好關心自己小朋友(返左1星期學已可以講出小兒所有問題及優點) 我好滿意 , 不過呢d 都係個別事件, 我相信亦有人 , 都係睇自己好唔好彩撞到好老師.

明天就要註冊啦, 點樣取捨好呢? 請各位有經驗的家長比D意見, 十分謝謝!!!

多謝晒大家寶貴的意見!
‹ 上一主題|下一主題