用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 明珠檔案 about Autism
樓主: dada5
go

明珠檔案 about Autism [複製鏈接]

(1) GFCF多久才? 大概一至二個月, 同時跟醫生示吃殺菌藥, 加一些 supplement (e.g. vitamin B, fish oil, etc.) 他已沒有肚痛和, 專注力進步了, 少了發夢, 說話時自己望住人對眼等。
(2) 用什麼方法幫你的小朋友 排水銀、重金屬?每隔一日吃一粒 DMSA, 另外一日吃一粒minerals,都食左兩個半月。

原帖由 shanyeungbb 於 10-8-7 11:53 發表
myson727, 想請教你的經驗:

1.  請問你當時小朋友吃GFCF多久才開始見小朋友有進步?

2.  請問你睇開的馮醫生現時用什麼方法幫你的小朋友? 排水銀、重金屬? 服什麼類型的維他命? 相隔多久再去醫生覆診?

謝謝! ...

我仔仔吃了兩個幾月,暫時未見有甚麼異樣,關於DMSA的副作用,可參考香港自閉症聯X
http://www.autism.hk/asd-biomedical.htm

你醫生有無開minerals (礦物質補充丸)給你呢?DMSA隔幾時吃一次呢?用不用戎口呢?

原帖由 shanyeungbb 於 10-8-8 23:20 發表
謝謝myson727, 我想再問小朋友吃DMSA有没有副作用, 因為我的小朋友剛開始吃 DMSA, 醫生已經解釋了可能會有副作用, 所以我想問下你。

謝謝!

醫生應該會開益新菌給小朋友,我醫生開了兩種給我仔仔。我估會比益力多好

原帖由 Yvonne_ng 於 10-8-12 00:26 發表

如果飲益力多, 會吾會有幫助?

我個人覺得療程之中,覺得戎口最辛苦,以為麥XX的薯條食得,最近(星期六)覆診,醫生話這些都是加了麪粉(即有小麥),不能吃,米粉都是唔食得,最好是標明GFCF,才好買。這幾天戎足100%清,見他反應非常好,拉小提琴好聽好多,連印傭都有同感。

最近見百X超市都有GFCF的朱古力賣,$6.x一排,立刻掃貨。

原帖由 owl_2046 於 10-8-11 10:21 發表
請問你兒子在療程之中覺得辛苦嗎? 可否給我有關醫生資料? 謝謝!

我既醫生開頭都提及打針或食藥,我地唔想個仔打針哭成淚人,所以選擇了食藥。

原帖由 shanyeungbb 於 10-8-12 22:43 發表
除了戒口辛苦, 小朋友想吃, 但又吃不得外, 當然是要打針, 見佢打針哭成淚人, 十分心痛。

DxxxM 山莓不含奶黑朱古力, DxxxM 杏仁不含奶黑朱古力, 註明 Dairy Free, Gluten, 真係買得放心,食得開心。而且新出品做promotion,超值!我們一家大細吃了一pack之後,好味道,跟住就一次買左十packs !

http://www1.parknshop.com/WebShop/Home.do

原帖由 Yvonne_ng 於 10-8-12 22:52 發表
那個朱古力是什麼牌子?

hi ling 619,

Yes!! 朱古力牌子是叫DxxxM.  
第一次係normal supermarket 見到GFCF食品, 好開心。  Supermarket最緊要 Demand & Supply,我地班家長一定要「買」, 同講比多D人知,相信之後會有更多GFCF 既products!!

原帖由 ling619 於 10-8-12 23:36 發表
hi myson727
請問朱古力牌子是否叫DREAM?
thanks ^^

我個仔8歲,是返緊主流學校,間學校的課程都好深下,
例如數學,通常第二學期半,都教下年的書和作業。

原帖由 owl_2046 於 10-8-13 17:13 發表
我都係好怕呢類入侵性治療, 請問你兒子幾歲?
返緊主流學校嗎?

有Demand (需求), 就有 Supply(供應), 特別香港係一個商業社會,多人買就自然多人賣。好似近來D人興食低糖,就大把飲品都出低糖既款式囉。
e.g. 美國醫療有重視小麥/牛奶敏感既問題,多customers 要買 GFCF products,自然就去多人去製造GFCF食品,跟住多多shops/restaurants 去售賣!!

原帖由 ling619 於 10-8-13 23:03 發表

can you tell me one more for GFCF products  
Demand & Supply ,many thanks^^

上星期發現,百X超市,做緊個推介: "有機、天然、不含穀膠食物"

可以在百x的網,輸入關鍵字: "debol--" 及 在超市留意"imagi--"這個牌子。

原帖由 Yvonne_ng 於 10-8-16 23:31 發表
在百x的網, 如何找 不含穀膠食物?

唔知個talk的進展如何呢?有時間可睇下條link先。
http://www.littlegianthk.com/common/fz-zb-detail.html

原帖由 TV8 於 10-8-17 13:15 發表
pls count me for the talk.

1    豬_兜兜
2    owl_2046
3    BOC
4    shanyeungbb
5    金瑪姬
6    Elikinma
7    waterfall (2位)
8    rachncurtsmom
9    anan3388
10  jena2468
11 reiki
12 PowerSuit
13 ...

想問一問貴機構,大概何時會再舉辦Biomedical 講座呢?

原帖由 autism-hk 於 10-9-26 21:22 發表
我們『Autism HK』在過往二年都有主辦Biomedical 講座,由Dr. Ko主講,如果有需要我們可以幫忙免費借用HKIEd大埔或大角咀中心場地,大埔最多可容納600人,大角咀可容納120人,及透過網站autism.hk通知其他家長 ...

我寫電郵致Autism-HK,詢問過他一些生物療法講座的資料,他的回覆如下,他說可幫忙辨講座。
"We have held two major autism conference and co-organize one in HK before (for details, you may visit our website at www.autism.hk)
28/3/2009
27/3/2010
15-16/5/2010 (Co-organize with Autism Children Foundation)
I enclosed the 27/3/2010 conference schedule for your reference.

The Autism HK have connection with Dr. Tim Trodd, Dr. Lillian Ko, Dr. Paul Lam and Dr. Alfred Wong.  Our parents might have known Dr. Lau who might be a partner with Dr. Trodd.  
We are now planning the 2011 WAAD series events and would be glad to arrange independent bio-medical sharing in between.  I may help to find a suitable and free room for the 24/10/2010 (in Tai Kok Tsui or Tai Po, HKIEd campus).  The only condition is that you need to add HKIEd, CSNSIE and AHK as the co-organizer.  Please let me know if you need the venue for 24/10/2010 and the capacity.  The venue in HKIEd is fully equipped with notebook, projector and sound system.  "

Francis Yu
Autism HK

原帖由 pattsui11@yahoo 於 10-9-27 14:27 發表
Dr Lau可以在10月24日 星期日 下午2.30至4.00講生物療法,這星期我會安排地點,有興趣參加者,請PM你的e-mail 地址給我,詳細資料會send給你。

btw. Dr Lau 是DAN的醫生 ...

唔米兩個講座,autism-hk 說可以提供協助,例如場地,音響,講員(他與DAN doctor: Dr. Tim Trodd, Dr. Lillian Ko, Dr. Paul Lam and Dr. Alfred Wong有聯係),24/10講座如需協助,可以找他協辦。

原帖由 豬_兜兜 於 10-9-28 12:08 發表
The same date with pattsui11@yahoo's??

Is it the same seminar??

may we have other date for choose??

sorry...so much question

Autism-HK:
多謝你提供了很多專業的資料。
好認同你所講,"香港未有足夠空間去接納及了解自閉症的輔助療法",好似生物療法,唔米好多人知,也唔米好多去講。

原帖由 autism-hk 於 10-10-6 02:44 發表
其實在香港目前尚未有足夠空間去接納及了解自閉症的輔助療法(Complimentary & Alternative Medicine CAM),生物醫學療法只是 CAM中一種,不過情況在改變中,特別是全球(主要以美國為主)目前對自閉症生物醫學療法,早已十分普 ...
‹ 上一主題|下一主題