用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

中一派位 [複製鏈接]

Rattie,

你好, 小女黎緊升小六, 心急想早D知道點填表, 可否請教?
請問自行收生部份(最多面試試2間), 即是否甲部?  如果驚出面唔收又要保證隔離收番, 是否乙部第一志願要填隔離中學?

原帖由 Rattie 於 10-7-16 12:17 發表
第一階段 : 自行收生計兩次考試 (五下、六上)揀兩間,不限區域,港九新界都可以。要注意嘅係除非你囡冇信心升過隔離中學,否則唔應該揀d差過隔離中學嘅學校,因為如果自行收咗,你囡就冇得升去隔離或更好嘅中學。自行兩間分第 ...

Rattie,

如果佢(六上)既成績可以有top ten我會第一階段同佢試其他再好D既中學, 請問第二階段甲部係唔係應該填第一階段果2間? 乙部就填隔離中學, 咁自行同甲部都唔收就應該去到乙部, 所以乙部第一志願就一定要填隔離中學,係唔係咁既意思?

原帖由 Rattie 於 10-7-19 14:45 發表
正確,只要乙一揀隔離中學,如果自行唔收、甲部又抽唔到,咁band1生就一定係過隔離。Top Ten、Top Ten ..... 四班加埋就係 Top Forty。(今年計) 去咗其他再好D嘅中學大約18人,E 18人大部分都喺Top Forty,亦有D係 ECA好勁嘅人 ...

完全明白晒. Thank you! 我都係抱平想心費時攪到我同阿囡壓力過大, 先預咗過隔離.
‹ 上一主題|下一主題