用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實大仔係咪會著數d?
go

其實大仔係咪會著數d? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我個仔係0802, 我無比佢讀N, 一直以黎都係KEEP 住每個星期上一次playgroup.....黎緊今年要報k1喇.....好多人同我講話"你個仔係大仔,實得啦"....
乜做大仔真係咁好咩? interview果陣唔係表現最重要咩?
另外,我真係比較擔心interview,因為亞仔比較活躍,"有時"都會唔聽我講野.....tks
   0    0    0    0

其實未必,上年幫亞仔報k1有好多06細b,不過比起同年就好好多.唔使擔心,亞仔都係好活躍,st.cat 同 kv 都收在咗.老師睇小朋友有冇禮貌.
原帖由 hitomiykk 於 10-7-6 12:34 發表
我個仔係0802, 我無比佢讀N, 一直以黎都係KEEP 住每個星期上一次playgroup.....黎緊今年要報k1喇.....好多人同我講話"你個仔係大仔,實得啦"....
乜做大仔真係咁好咩? interview果陣唔係表現最重要咩?
另外,我真係比 ...

醒目開學勳章

原帖由 bbmami07 於 10-7-6 13:56 發表
其實未必,上年幫亞仔報k1有好多06細b,不過比起同年就好好多.唔使擔心,亞仔都係好活躍,st.cat 同 kv 都收在咗.老師睇小朋友有冇禮貌.

我個仔禮貌上無問題..不過有d 怕羞.....

原帖由 hitomiykk 於 10-7-6 14:23 發表

多b帶佢去公園同其他小朋友玩.

醒目開學勳章

原帖由 bbmami07 於 10-7-6 14:31 發表
多b帶佢去公園同其他小朋友玩.

多謝你既意見啊~

原帖由 hitomiykk 於 10-7-6 15:01 發表

多謝你既意見啊~
唔使客氣,希望你仔仔讀到心儀學校.good lucky

原帖由 hitomiykk 於 10-7-6 14:23 發表

徐左帶仔仔去公園外,重要教仔仔主動d.我囝囝上年去in st.cat就好主動,老師叫囝囝玩個扣圈圈比佢睇,囝囝主動叫老師教佢玩,佢沒玩過.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 hitomiykk 於 10-7-6 12:34 發表
另外,我真係比 ...

大仔.. 能力上平均會比細過幾個月嘅小朋友好, 面試時就自然表現好d啦.. 你諗吓, 如果你小朋友e+ 要面試, 同10個月後先in, 係咪10個月後表現好好過e+呀?

我2個小朋友都是細b

面試的時候

年頭的小朋友已經2歲半以上

我們年尾的小b還未足2歲

所以今年我好擔心我個細b到時連先生問咩都唔識聽..
Ilovekay0101, 我想問你當時面試時你個b表現係點架?

原帖由 tiroro 於 10-7-7 08:32 發表
所以今年我好擔心我個細b到時連先生問咩都唔識聽..
Ilovekay0101, 我想問你當時面試時你個b表現係點架?
我會坐係隔離睇佢同老師玩,老師問完小朋友就會問你.(老師問小朋友不要加口代答佢哋唔鐘意)老師知道大b細b分別,問d問題都有小小唔同.

大仔,細仔,能力上上肯定有分別la, 大前題要唔怕生"步"+快熱
面試時間一般有限,不容許慢慢warm up
大仔,溝通,理解能力有優勢

肯定係著數好多好多好多 ....

I am still struggling whether to let my 0812 boy to be small B or big B ???!!!

KG is only a small part, primary is the big part. If he goes to interview for DSS & private school .... maybe he will be disadvantage ???!!!!

回覆 1# spmok1999 的文章

咁係咪即係大家都建議做大仔呀??

但到時已經成3歲尾,會否大過頭??

原帖由 棓棓仔仔 於 10-7-7 11:17 發表
咁係咪即係大家都建議做大仔呀??

但到時已經成3歲尾,會否大過頭??

你要搞清楚你個唔係 "大仔", 而係 "超大仔", 有d幼稚園係唔收"超大仔"的, 最好check清楚心宜幼稚園o既入學要求, 唔係你一相情願諗係咁就係咁 ...

I thought you can only choose to become "big boy" or "small boy" if your kid was born between Sept - Dec.  You said your son is 0802, meaning Feb 2008 correct?  Then I do not think you can choose, and that your son won't really be a big boy as there could / will be kids from Sept 2007 in his class.
‹ 上一主題|下一主題