用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B被年齡歧視
樓主: stevetso
go

細B被年齡歧視 [複製鏈接]

我打去心儀的幼稚園到問,她們聽到係細B就已經話可能連IN都無機會,不過你都可send Fm try啦!唉!我都覺得好唔開心呀!好唔公平呀!我都好worry 啊仔無書讀。細B都可以好叻好出色!!!

TotallyAgree!其實都唔洗咁擔心, 我個女係07年細B, 報左7間九龍城區嘅KG, 1stRound, 得York收, 3間唔收, 3間Waiting, 我兩公婆最初都好擔心, 後來2ndRound, KLLC同MS都收左, 叫做放下心頭大石。所以唔應該介懷大細B, 大人同小朋友盡左力, 天父會給安排。

原帖由 yinghung1234 於 10-7-9 15:06 發表

投訴最終的目的是爭取權益 , 我覺得為呢樣投訴會好無謂 , 因為實際唔會幫你爭取到權益. 因為就算比你投訴寫明 "1 - 8月" 係有問題 , 你得值 , 到時所有學校都話會比你見 , 但實際你花左大量人力物力之後 , 學校都 ...

o麥9月出世都算係細仔呀?我個B係0909,佢早咗4個幾禮拜出世,我仲諗住佢變成適齡添...重要09出生率創新高,點算呀

我亞囡係十月尾細b,初初報咗幾間,交報名表時已經講到明呢d係"插班生",有位先通知interview,初頭真係完全冇消息,啲朋友的大b已經有好多offer,都幾令人擔心!!

後來1月開始有得interview,想讀嗰幾間都收咗,所以父母應該都唔使太worry!!

醒目開學勳章

我果囡係8月B, 問過幾間都話優先收1-7月, 至於8-12月的會成為waiting list, 有人唔讀你才可以補上 我都好想告佢地囉.

醒目開學勳章

oh!  月出世都係waiting list? 我囝囝8/8  tim.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

馬鞍山合一堂同大水坑崇真會都話要等開學有N班學生唔讀, 才可以補上

原帖由 jelly-pudding 於 10-7-23 10:51 發表
oh!  月出世都係waiting list? 我囝囝8/8  tim.

醒目開學勳章

原帖由 babyakambm 於 10-7-9 14:03 發表
The only solution is to have the baby born in Jan - July. I will try to plan to born my next baby in the first half of the year.

Me 2.  This is the only solution.

回覆 1# monkey05 的文章

The expected due date for my boy was mid-Jan.  I was so happy to have a big boy when I knew that.  Turned out he was borne in late Dec...人算不如天算...

我個人認為是歧視, 係做過mama都知年紀越細, 差距越大; 每間學校都應有若干班數留給細b, 比賽都要在同一個ground先有得比啦, 何況現在連參賽資格都冇... 唔係話全港冇學校收細b, 將來細b一樣可以出類拔萃, 但現況係Kln Tong D kinder: "歡迎大仔; 我們優先處理"; 我明這是商業策略, 應該在學校背景寫明嘛, 以後個個識年頭生仔; 這個只是細b問題,變成社會問題; 我support樓主, 習慣o下不公平或看不下去的事要出聲, 要爭取, 要討論...無人知結果

原帖由 tsobaba 於 10-7-12 17:56 發表
TotallyAgree!其實都唔洗咁擔心, 我個女係07年細B, 報左7間九龍城區嘅KG, 1stRound, 得York收, 3間唔收, 3間Waiting, 我兩公婆最初都好擔心, 後來2ndRound, KLLC同MS都收左, 叫做放下心頭大石。所以唔應該介懷大細B, ...

07年唔同08年, 09年更worse... 3間waiting即係standby 囉, 人o地揀完唔要... 比你囉

My second son will born in Dec 2010. I will let him to be a big B because he can learn better.  Study is a long term planning and i think study 1 year eailier will not have many benefits.

the problem is i checked some N, they stated that they only accept application of Jan - Aug BB! So for my Oct BB, even i want her to be a BIG b, she doesnt even have the chance!

So where should those Sep - Dec bb go??!

原帖由 5941 於 10-7-24 00:13 發表

07年唔同08年, 09年更worse... 3間waiting即係standby 囉, 人o地揀完唔要... 比你囉

人地唔take個offer係有多種原因,如果成日諗住人地唔要先俾你呢種心態,我諗呢世人經常都有唔開心了
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 5941 於 10-7-24 00:13 發表

呢個世界唔係你揀人就係人揀你架啦~
到時你一樣可以攞住幾個offer, 然後唔要幾個架!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 monkey05 於 10-7-23 23:03 發表

Me 2.  This is the only solution.

要小心d計到好準
一個唔覺意 EDD 一月變12月出世呀!

hehe~ 我係幸運嘅人.. 兩個都係4月預產期架!

d朋友個個都話我識生, 唔熱又唔凍! 媽媽同bb都舒服!
恐龍家

原帖由 mb2 於 10-7-27 09:55 發表
the problem is i checked some N, they stated that they only accept application of Jan - Aug BB! So for my Oct BB, even i want her to be a BIG b, she doesnt even have the chance!

So where should those ...

同意... 教育應是平等的...

我有一女一仔 (全部Dec B),阿女預產期是一月中,豈料她早產, 變成超細女。

當初我也有各位媽咪的想法,覺得細女能力不差,幫她報了K1做細女。 當時的那間KG也算名校,班中很多年頭出生的大B,我女比別人矮一個頭, 因為大小肌肉還沒有發展好,很多事情比大B 做的差, 結果小女讀得不開心。

之后我讓她去另一間 KG repeat K1, 做了大B, 理解能力/專注力好了,讀得很開心。

各位家長,如果出名的 KG 受了你的小朋友,但要和其他大B 競爭,你覺得對你的小朋友的發展是好事嗎? 大女的經驗讓我決定弟弟做大 B.
‹ 上一主題|下一主題