用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇9月份升p.1沙田保良局朱正賢ga媽咪呀~ ...
go

有冇9月份升p.1沙田保良局朱正賢ga媽咪呀~ [複製鏈接]

AndyMah
你好呀,我囡囡係讀1A班,日後請多多指教

我可能會去豐昌順或維多利買,近我
今日買書時,我見到1A班有31個人呀

係有兩本係開學時派呀
你係唔係要返工架,我昨天都係請了半天假同個囡買書

原帖由 AndyMah 於 10-7-13 01:50 發表

我今日叫家人幫我去買同交校車費, 所以我乜都唔知呀!
不過見佢有2本未有貨, 好似話開學先派喎!

但我地是自己去買,學校都無話一齊訂,咁即係無優惠價啦

原帖由 cantona888 於 10-7-13 10:26 發表

要講優惠價就要在學校一齊訂,無試身
親身去,無優惠價,可在試身

你好!
我囡是1A班的
日後請多多指教

原帖由 mingb 於 10-7-13 23:41 發表
Daddy入唔入得黎架?

你地好,我囝囝編左1A班呢,好似here有兩個同班wor~

學校暑假大裝修,地下都換埋,我地兒女真係幸福啊,開學有新課室!
...

你囡囡讀的幼稚園在附近,我都係喎,而且有很多同學都是讀朱小架,幼稚園是乙明村個間,唔知你係唔係呢

原帖由 yhk329 於 10-7-14 11:41 發表

亞囡讀的幼稚園在附近, 所以好多同學都係報朱小的
今年好似有成10個入到

andymah,

我同你一樣都係聽唔到老師話有多一DAY是著PE衫
唔知昨天你是不是一個人出席的呢,因我見到好多都是
只有媽媽出席,而我是帶埋小朋友去架

原帖由 AndyMah 於 10-8-30 12:24 發表

我仔係1A班, 佢day 1 & day 5 有PE堂,
不過我想問係咪除咗PE堂之外,
仲有另一個課堂都係要著PE衫返學架?

尋我聽唔到老師有講, 唔知係咪我聽漏咗呀!
因為之後我聽1B班的媽咪講, 佢地有3日要著PE衫,
而其中一日唔 ...

我都寫左唔去,因我都無咁多假,留番d假睇下日後有什麼重要的事才放

原帖由 AndyMah 於 10-8-31 17:16 發表
6/9 個家長座談會大家會唔會去呀?
又要請假了....

我都同個囡報左游泳,等佢早d學都好,不過我覺得很貴呀,一個鐘要110元,而且加埋其他課外活動,都成2千幾元,

原帖由 AndyMah 於 10-8-30 17:12 發表

見佢地D活動都係學校多, 所以應該係帶小朋友返學校學喎! 好似係得泳班先唔係, 泳班唔知可唔可以等 11月先 JOIN 呢?

我都想比個仔學乒乓球 & 魔術呀!, 不過都要問下咗佢有無興趣先得. 因為 SAT 已經有野學緊, 所以 ...

我都選左音樂基礎班,我估呢一班應該都好多人選,希望抽中啦

原帖由 yhk329 於 10-9-1 12:29 發表

亞囡選左音樂基礎班/兵乓球及小小科學家
唔知抽唔抽到呢

我都有考慮過呢個問題,因見佢話冬天時唔開班,咁如果學2個月又停下,咁學來都無用啦,所以我選左有恆溫的泳池,可能咁樣,學費貴d啦

原帖由 cantona888 於 10-9-1 22:03 發表

我仔仔暑假時就系O係呢間泳會學,麗豪泳池,90/堂,學七堂,就上O左五堂,因為雷暴警告取消兩堂,但只話補回一堂,如果要報就真系要報室內泳池,雷暴警告都唔使無得上。(果兩日雷暴警告,但好好太陽) ...

我選左石門個間,不記得係唔係浸大個間呀
我今日先交通告同比錢,因實在太多課外活動,都唔知選邊樣好,最後都選左音樂基礎,繒畫及游泳

原帖由 AndyMah 於 10-9-1 17:06 發表

e..我都會幫個仔報泳班呀! $110/堂差唔多喇!周圍都係咁上下價錢架喇! 不過我仔依家跟私人學緊, 我想知可唔可以報名報11月先開始呢? 你揀邊個池呀? 我打算揀浸大呀!

其他興趣班就揀咗 lego 機械人, 花式跳繩 & 小 ...

今日佢地要開始帶D書及習作返去,個書包好重呀,再加上水,零食...,更加重,唔知阿囡行上樓梯時,辛唔辛苦呢

你囝囝都係1A班架?
我個囡都係同以前的幼稚園同學仔一齊玩,佢間幼稚園都係好多都係呢間讀,你囝囝係唔係乙明村的幼稚園讀架?
我個囡昨晚同我說老師同佢地調了位,佢個組有兩個唔識的男孩子,唔知會唔會同你地的囝囝一組呢

原帖由 mingb 於 10-9-2 22:57 發表

嘻,咁我地應該見過面囉,不過唔記得有男家長最後入黎.....

真係好多野要處理同好多通告,我地家長都要適應小學生活呢,不過囝囝好開心,佢好鍾意間學校,好鍾意班主任,又鍾意d同學,佢話好多小朋友已經認識大家,可能佢地同一間幼稚 ...

我囡囡大致上都適應,可能未開始教書及做功課
我都問過我個囡,佢話老師會罵一些成日傾計的同學,包括我個囡,不過唔係罵,係用斜視眼望住佢,佢話見到老師咁樣,佢都識得做,唔講野

原帖由 AndyMah 於 10-9-2 12:30 發表

係呀, 不過我仔話唔重, 佢話佢仲可以跑到, ok喎

今日我轉咗唔用個保溫水樽, 改用蒸餾水既水樽,
希望可以輕少少, 同埋唔見咗都唔緊要.
我問過個仔, 佢話未識到新同學, 小息佢去搵隔離班搵
個同學仔(以前 ...

今天先見你的問題,星期一我個囡話什麼都不用帶
同你個囝一樣,都是這樣寫,常識一欄都見到佢寫1,1,我以為佢寫錯,因佢寫係1/9之前
數學一上A冊我都見老師咁寫要帶番去,但我問左個囡,佢話無教到喎
你上次講開,你個囝是第七組,我返去都問了我個囡,佢都係第七組架,你囝囝講的短髮女同學,我估係我個囡啦,佢話一個男仔是姓石,一個我都唔記得見什麼名了

原帖由 AndyMah 於 10-9-4 18:47 發表
請問有無1A 家長知星期一有無書要帶呢?
我見個仔手冊只係寫咗已取相片8張及已做足部檢查, 之後常識一欄只寫上1, 1, 唔知係唔係代表要帶晒2本常識書呢?

另外, 星期四手冊話帶數學一上A冊, 點知帶咗返學校之後又當日 ...

$100/hrs 一堂又唔貴喎,依家報學校個D都要$110啦,仲要1:4 OR 6
可唔可以介紹比我係邊間呀

原帖由 AndyMah 於 10-9-6 16:53 發表

我仔依家 1:2, 每人$100/hrs, 入場費自付, 係源禾路個公眾泳池, 不過轉季天氣凍就要轉室內暖水泳池囉!
但顯徑果個唔岩初學既小朋友,  因為練習池係戶外, 室內個泳池佢地唔到地. 我之前有考慮過去斧山道, 不過教練 ...

我個女叫姓譚架,英文名叫DORA

原帖由 AndyMah 於 10-9-6 16:31 發表

我仔姓馬架, 英文名ANDY 呀!
你囡囡叫乜野名呀?

你又講得啱的,加起上來都差唔多,只不過是多d人
其實男教練我都有少許介意的,最好是女教練,因聽得太多
負面新聞了
昨晚聽阿囡講,老師又同佢地調了位,佢話你個囝囝調了去另一組了,而且我又問她老師有無教過書,佢話無,但就有問她們的問題,類似活動教學之類,因我見呢度另一班的家長話有功課,我都覺得奇怪,點解人地已經有功課,佢地連教書都未教,呵呵,原來都有教,只不過未接觸D書
而且又話英文老師將佢地的個人相貼出來給他們看那個月份生日,佢話佢自己得一個人一份生日咋

原帖由 AndyMah 於 10-9-6 17:33 發表

1:2 - $100/堂, 但你要計番入場費, 其實差唔多價錢咋!
不過我覺得初學 1:2 係最理想架囉!
你依家要考慮係沙田無公眾暖水池岩初學小朋友, 加上天氣好快轉涼喎, 如果唔係我都唔會話11月轉去泳天, 就係為咗佢係室內暖 ...

唔係得我個女一組,都是4個人一組,只是我個囡無調到位,佢話三個同學仔都唔識架喎
明天就係佢地第一天正式上課,希望大家的小朋友都能適應啦
今日我打去問我個囡,佢話有功課了,是英文功課,而且又話多了兩張貼紙,係答中文問題時有的

原帖由 AndyMah 於 10-9-7 14:11 發表

其實去泳會都有可能係男教練, 好難避免, 所以要教佢保護自己, 同埋要知點先係被侵犯先係最重要.

我仔都有話佢同另一個女同學一齊調咗去第六組, 而姓石的同學仔就調去第三組, 第七組得番你個女喎, 我話 "下, 一個 ...
‹ 上一主題|下一主題