用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉
樓主: mmak
go

瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉 [複製鏈接]

8月26號個開學講座, 係我自己衰, 竟然唔記得

The teacher didn't take my daughter's workbooks, I think different teachers have different practice.  I also marked down those important things on my calendar at home like when to return library books, when to bing this & that, when is the dict. & the area covered etc.  The calendar is very helpful as there are so many things happen at school, need to mark them down so that I can use my brain to remember something else.

原帖由 Felicia726 於 10-9-15 11:37 發表
Hi do-re-me,

請問點解maths wb 同 常識wb 無做過就收左? 我以為唔見左. >>> I think the teachers keep these for the pupils to lessen the weight of their schoolbags. = )

每日都要處理手冊的各項(要帶...唔 ...

do-re-me,

哦~唔怪得啦, 其實MISS 都係希望幫你, 等你唔好錯過D重要事情啫 !!

你多D入嚟BK啦, 實有人會記得, 就可以提醒自己有咩漏咗囉??

BTW, 明天交 Scholastic Book Club Order form.

原帖由 do-re-me 於 10-9-16 00:44 發表
8月26號個開學講座, 係我自己衰, 竟然唔記得

all,

早2日我囡抄漏手冊, 我由得佢呀.
佢好多藉口 又話唔係有心.... 等等.
我一早講咗唔會幫佢問人, 我叫佢自己解決??
最終, 佢翌日返去學校問同學借手冊抄返, 點知佢話D同學同佢一樣都抄唔齊, 有個同學仲漏得多過佢, 佢唔算最差喎~

OMG

講開又講,
今年 library lesson 係不定期的, 都幾亂吓~
咁多嘢要記低, 個日曆都差D唔夠位寫呀??

我叫阿囡要幫手提吓我,
點知佢淨係記得要帶錢for recess買嘢食,
仲有最重要係 著PE衫嗰日要帶跳繩返學校玩~~

激C我

原帖由 muimuiyan 於 10-9-16 11:31 發表
The teacher didn't take my daughter's workbooks, I think different teachers have different practice.  I also marked down those important things on my calendar at home like when to return library books ...

原帖由 mmak 於 10-9-16 13:00 發表
我叫阿囡要幫手提吓我,
仲有最重要係 著PE衫嗰日要帶跳繩返 ...

極之同意啊!!!
囡囡嘅銀包仔我幫佢放在書包前面嗰格,佢識得自己放在小食袋入面,話方便去買嘢食...第二樣暫時未見咁精靈!!!

好攪笑, 我個女都是咁樣, 最重要是帶錢買野食同玩.........

講開又講,
今年 library lesson 係不定期的, 都幾亂吓~

我叫阿囡要幫手提吓我,

Hi, mmak,

我個囡都話要帶跳繩返學校玩(其實佢唔係玩得好叻的),因為之前見到d姐姐玩(唔知係咪zoe呢!),所以又想跟人玩,但佢話d繩唔係學校的,係自己帶的??想問係咪著PE衫果日先玩得同幾時喺邊度可以玩?我驚佢喺不適當的時間做會比老師罰呀!謝謝!

講開又講,

我叫阿囡要幫手提吓我,

clarachel,

Yes, 跳繩係要自己帶的.

我囡以前試過帶其他嘢返去玩, 但老師話:只可帶跳繩??

一年級學生好多規矩都唔清楚, 老師都會教佢地, 唔會罰嘅...
但下學期開始都成日做錯事, 就多數會捱鬧架啦, 嚴重的會寫手冊~

我囡就係舊年見到d姐姐帶跳繩返學校玩, 佢又要我幫佢準備. 如果嗰日下雨無得出去玩 佢就會學嗰個廣告..呻~ 唉,點解跳繩嗰日先嚟落雨架??

著PE衫果日會著波鞋, 先可以去操場玩.
我囡見過有學生著裙, 但又著住波鞋都可入去玩?? ... 可能係D高年班??

原帖由 clarachel 於 10-9-16 23:19 發表
Hi, mmak,

我個囡都話要帶跳繩返學校玩(其實佢唔係玩得好叻的),因為之前見到d姐姐玩(唔知係咪zoe呢!),所以又想跟人玩,但佢話d繩唔係學校的,係自己帶的??想問係咪著PE衫果日先玩得同幾時喺邊度可以玩?我驚佢喺不適當 ...

muimuiyan,

咪係囉~ 最重要係食同玩...

你囡開始溫默書未吖??

我囡好多中文字都唔記得晒lu~

原帖由 muimuiyan 於 10-9-16 15:15 發表
好攪笑, 我個女都是咁樣, 最重要是帶錢買野食同玩.........

all,

fun n friends 開咗啦, check intranet la.

Hi do-re-me,
This is to remind you of tomorrow Reading Seminar. = )

原帖由 mmak 於 10-9-17 10:17 發表
all,

fun n friends 開咗啦, check intranet la.

Hi mmak,

yes, I need to go check it out and set the password.
A bit worried if we've gotten the time to do the fun n friend this week because so many family gatherings (mid-Autumn festival prelude) and also dictations... ho worry.

原帖由 mmak 於 10-9-17 10:17 發表
all,

Felicia,

我都係呀, 要同屋企人食飯 星期六要去學校聽講座, 仲要返教堂, 好彩阿囡未有ECA返, 否則識分身都唔掂吖~

原帖由 Felicia726 於 10-9-17 10:23 發表
Hi mmak,

yes, I need to go check it out and set the password.
A bit worried if we've gotten the time to do the fun n friend this week because so many family gatherings (mid-Autumn festival prelude) a ...

mmak,

Thanks a lot! 得閒約埋一齊玩下啦! (小囡星期一及三著PE衫).

另外,請問Fun N Friends有咩玩呢?是否比咗$先可以用,好似有試玩??

原帖由 mmak 於 10-9-17 09:56 發表
clarachel,

Yes, 跳繩係要自己帶的.

我囡以前試過帶其他嘢返去玩, 但老師話:只可帶跳繩??

一年級學生好多規矩都唔清楚, 老師都會教佢地, 唔會罰嘅...
但下學期開始都成日做錯事, 就多數會捱鬧架啦, 嚴重的會寫手 ...

mmak,

我女本手冊寫交 reply slip, 但張家長信冇 reply slip, 係咪唔駛交呀?

do-re-me,

明天講座呀, 11:15am-12:15pm, 帶定錢去買書呀!

NatalieMaMa,

係咪C035 ??
reply slip 印咗係另一張紙的.

原帖由 NatalieMaMa 於 10-9-17 19:03 發表
mmak,

我女本手冊寫交 reply slip, 但張家長信冇 reply slip, 係咪唔駛交呀?

明天會有書展嗎??

原帖由 NatalieMaMa 於 10-9-17 19:04 發表
do-re-me,

明天講座呀, 11:15am-12:15pm, 帶定錢去買書呀!

clarachel,

我囡星期一, 四 著PE衫, 星期一可以一齊玩,
我囡話可以約係操場等, 我地互相PM D囡張相,等佢地自己相認啦。

Fun N Friends 係網上英文練習,學英文囉, 都幾有趣, 是免費玩的.
早排好似有派D單張, 叫人俾錢join, 我就無join 唔係佢唔好, 而係根本無時間做, 俾咗錢又無做好浪費.
你check 吓intranet, 應該全校學生都可login玩的.

原帖由 clarachel 於 10-9-17 15:23 發表
mmak,

Thanks a lot! 得閒約埋一齊玩下啦! (小囡星期一及三著PE衫).

另外,請問Fun N Friends有咩玩呢?是否比咗$先可以用,好似有試玩??
‹ 上一主題|下一主題