用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉
go

瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉 [複製鏈接]

Sugar 2D
(Sugar 好想同Zoe, Easter同班)

hi mmak,
Sugar ask where is Zoe? She cannot find Zoe in the school bus.
Sugar is in 2D, her teacher said they may have new student, so the class no. cannot confirm yet.
i will be a lunch helper this year (i haven't done it before), what should i do? thx

hi mmak,
Zoe讀邊班, 課室係樓上定樓下?

Sugar話老師話佢班有一個同學退學, 只係返左一日學. 有一個就唔見左3日.點解有咁多人退學? 因為上年畢業時1D已有一個退學. 唔通學校會炒人!?

hi Felicia,
我以為你女兒叫Felicia, 上年一直誤會左, 唔好意思. 我改我女叫Sugar就係唔想撞名, 想老師記得佢. Sugar話2D有2 pair 同學同名. 我女已姓陳, 個姓太普遍, 所以要改個特別又簡單易記的. Sugar話Miss Hon好人, 成日笑.

sugar今日手冊只有3項, 只有1項功課(maths), 你地咁忙

請問點解maths wb 同 常識wb 無做過就收左? 我以為唔見左.

每日都要處理手冊的各項(要帶...唔洗帶...), 通告, 簽名, 過膠... 點解我每日都咁忙? 係我緊張成日形住有好多野做定係你地都係敢?

各位請幫手提提我星期六返學校聽講座(我上次唔記得左, 老師打電話來要我寫信解釋 )

8月26號個開學講座, 係我自己衰, 竟然唔記得

原帖由 NatalieMaMa 於 10-9-17 19:04 發表
do-re-me,

明天講座呀, 11:15am-12:15pm, 帶定錢去買書呀!

thank you so much, 我叫sugar提我, 佢仲話11:45 !我要帶埋sugar, 唯有叫佢帶功課去做. 張捐款通告我都有reply slip. 你睇下會唔會漏左.

mmak, clarachel,
sugar星期一,三PE, 跳繩可否預埋佢?

我地逢星期二,三默書, 兩日'chi'埋一齊, 救命!今個weekend好busy, 不停帶住sugar週圍去. 要做節, 聽講座, 交堂費, 課外活動, 仲要去同學仔生日會!默書的範圍我已copy好一張中一張英, 邊行邊讀, 而家d小朋友讀書真係辛苦.

回復 1# clarachel 的帖子

mmak,
謝謝你提醒我去lunch helper meeting. 我有去學校, 但無份聽. Sugar說星期一在操場找不到Zoe, 你們是在操場嗎?

請問本reading record有什麼規矩? 與P.1有什麼不同? 另外, 要做中英文八達通未?我無聽開學講座, 煩請各位指教. 謝謝.

原帖由 mmak 於 10-9-26 22:15 發表
do-re-me,

本reading record有什麼規矩? ...我囡個MISS 又好似無咩提過.... 我估應與P.1時有差不多??
嘩~ 中文本CLB我囡拎咗本《三字經》返嚟, 80幾頁呀~
讀咗好耐都仲未讀完, 星期二要交, 今次C梗~~

中文八達通  ...

thank you. 原來英文八達通唔一定要做? 早知我都一早放棄啦

原帖由 AngelChan 於 10-9-28 21:10 發表
Dear parents,

Anyone has the wide range readers workbook?

no, i'm also thinking about that.
and does the maths test really cover all P.1's syllabus?

原帖由 NatalieMaMa 於 10-9-30 19:40 發表

thanks a lot!!!

我在code打mcsps就得.入左去再改密碼, 我收唔倒email, 都係人地話我知

我同sugar都病, 未聯絡你唔好意思, 唔想傳染你地, 病好

尤其是數學, 直式每個數目字都要同下面果D對到齊一齊, 否則老師會向下畫兩條直線, 要改正 (其實我覺得已經好齊). 橫式答案下的雙橫線要'arm arm'好間到英文字的刪括號, 長DD或短DD都要改正. hundreds, tens, units畫珠珠每粒都要一樣size, 老師會畫條橫線睇下你有沒有對齊. 如果有一粒大左或者細左都要改正. 如果workbook無位做改正老師會貼張單行紙比你再做改正. 我女試過比老師留在課室做改正, 無得放小息.

至於做功課寫D字我要求好低, 無寫錯就算. 因為我知道愈擦愈衰. 擦左佢就無心機再寫. 好在佢在學校默書寫D字都幾好.

有D中文字中文書都唔'arm'的, 例如:極  書寫中間果'pit'唔突出來, 但老師話要突, 老師話以字典為標準. 有D字我唔肯定點寫我會寫張紙仔叫我女問老師. 不過老師唔係時時答, 我女話有時老師話'得啦'叫佢番埋位. 我女番左學我就在屋企逐隻字查字典, 好慘啊!

我女收到在學校訂的雜誌 (I LOVE ENGLISH), 原來好薄, 我睇單張以為好厚好多頁.

原帖由 Europa 於 10-10-19 22:39 發表
我囡在手冊上寫住
-Supp Ex 5,6,7
-Compre 3,4

應該是英測范圍, 但無寫幾時

可否告知幾時英測?

我女手冊寫11月4日

原帖由 muimuiyan 於 10-10-20 11:37 發表
兩星期前才測過,兩星期後又測, 今次測得咁"蜜"既, 真是想休息下都唔得。然後再過兩星期後又考試,真是忙到不得了。

下!? 咁快考試!? 死緊, 我無溫過!

原帖由 sweetma 於 10-10-30 00:10 發表
下星期係唔係唔使英文默書呢?

我諗唔使, 因為要考Oral

考Oral, WP 的生字會點考?我毫無頭緒.

mmak,
請問Zoe在那裡學英文? 想聽下你意見. Thx

del del del del

原帖由 Felicia726 於 10-11-4 10:35 發表
Hi do-re-me,
My daughter said that the oral assessment will be continued next Tuesday. I think the girls just need to read the WP words during the oral assessment. Hope that I am right on this.

Hi mm ...

thank you. Sugar考左oral 了,WP只考讀字, 不困難. 下星期好多默書測驗, 請問writing assessment會點考? 是否只考On Monday, I will...On Tuesday, I will...果D? 今日去左溜冰比賽, 全日都無時間讀書. Sugar好幸運地攞左冠軍,雖然係豬肉奬, 但都好開心.

原帖由 mmak 於 10-11-10 12:32 發表
do-re-me ,

我朋友囡囡都有去溜冰比賽, 7:15 am 又一城 比賽, 係咪好早??

thank you. 我女7PM比賽, 你朋友早上7:15真係好早, 未瞓醒點比賽, 慘!
‹ 上一主題|下一主題