用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 全日班一問 ! 幫幫手
go

全日班一問 ! 幫幫手 [複製鏈接]

1. 每日最遲幾點小朋友一定要離開學校?
2. 下午正餐幾點食? 茶點又幾多點食? 食咩多?
3. 九龍塘mtr近, or , 石硤尾mtr比較近? mtr行去學校幾多分鐘?
4. 英文方面又ok唔ok呢?
5. 品德方面又如何?

really thanks.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

放學D學生要走架! (9月開始放學時間:4:30) 不過如果家長有特別需要可以同學校傾。

午餐:12:00,茶點上下午都有:10:30 和 2:30。因為9月開始,放學時間改為4:30,所以可能會有出入。
開學時,每位家長都會有一個account登入學校的intranet,每月的餐單(午餐、茶點)會上載上去比家長睇。

3. 九龍塘mtr近, or , 石硤尾mtr比較近? mtr行去學校幾多分鐘?

石硤尾MTR比較近,大約行5-10分鐘左右。

英文都OK,佢地有兩位外藉老師教英文,同講英文故事。大過唔可以同一D其他名校比,因為又一村係唔會谷D學生,所以讀得比較開心(學生、家長)

5. 品德方面又如何?

都OK,我個仔都教得幾有禮貌架!!

總括來講,我對又一村學校都幾滿意,我個細女9月會讀K1全日班添!!
原帖由 9284 於 10-7-7 12:25 發表
5. 品德方面又如何?

really thanks. ...

聽聞好像沒有早餐的,是嗎?那麼要很早起身食早餐才可上學?大人小朋友也很慘呀

其實係一個習慣,如果簡單食個包,飲杯水或奶,可以十分鐘內食完個早餐,夜晚早睡一點,早上早起一點就可以了。順便養成早睡早起習慣吧,對大人小朋友都係一件好事。

原帖由 9284 於 10-7-11 23:56 發表
聽聞好像沒有早餐的,是嗎?那麼要很早起身食早餐才可上學?大人小朋友也很慘呀

我小朋友來年K2, 佢都唔習慣食早餐, 第一日返學, 我買個包比佢, 佢都無胃口食, 後來問左老師, 原來9點半左右已食早餐, 所以我就開多少少奶比佢, 當然頭幾日, 叫老師留意下佢有冇肚餓啦, SO FAR無問題

原帖由 9284 於 10-7-11 23:56 發表
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

醒目開學勳章

我仔仔今年K3畢業,9月上小一。我這3年日日都有做早餐比佢食Wor。學校10點半才有茶點,我都怕仔仔肚餓。所以我為有早30分鐘起身,做好早餐,快快手叫佢起身食早餐、換校服..辛苦D,不過都無辦法啦!!

原帖由 winwin815 於 10-7-21 18:10 發表
我小朋友來年K2, 佢都唔習慣食早餐, 第一日返學, 我買個包比佢, 佢都無胃口食, 後來問左老師, 原來9點半左右已食早餐, 所以我就開多少少奶比佢, 當然頭幾日, 叫老師留意下佢有冇肚餓啦, SO FAR無問題

...

回覆 1# Whitepine 的文章

hi, Whitepine,
我有事想請教,但點都pm吾到你!:( :(

醒目開學勳章

hi jacky123

可能因為你係新會員,所以pm唔到。我以前都有這樣問題,當你發表多D,logon多D,遲D就pm到!!

你是否有乜野問我呀?

原帖由 jacky123 於 10-9-17 18:56 發表
hi, Whitepine,
我有事想請教,但點都pm吾到你!:( :(
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人
‹ 上一主題|下一主題