用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香島中學
go

香島中學 [複製鏈接]

Hi,

我兩個小朋友都讀香島,校風幾好,師資唔錯......
我幾滿意架

原帖由 CCCHUNG 於 10-7-7 17:00 發表
SHamShuiPo - 香島中學
Anyone can help of above school ?? What;s the preformance of the students and the result of HKCEE & AL.

Thanks
CCC
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

據我所知,好快知結果....祝你們成功la...

原帖由 candylfl 於 10-7-8 12:59 發表
昨天我都去叩門.. 您入唔入到呀! 我都是聽人說不差的.

f1 唔太多, 只可以選一樣,睇下你選d乜,如果入步操 or繩 隊,就一定用好多時間練習 同出外比賽...

原帖由 honly421 於 10-7-9 17:28 發表

我小朋友都入咗, 唔知多唔多課外話動?

恭喜.. 呢到比較小人讀香島.....

大女中5會考,細仔今年 S1....希望唔洗留班LA...聽日先知... 驚緊......細仔成績麻麻

谷就年年都有,因為有幾多 TEST 架,仲年年都"西" D 人走...不過通常都係品行同成績差既人.....
S3 係會 "西"多小小,呀女個年係, 但334 佢地話會"西"小D ..唔知係唔係呢 ...操行好通常有得留低..

原帖由 CCCHUNG 於 10-7-12 00:33 發表
Candylfl - how is your child that whether you recd the call from school ??

Mother Lau - what's the grading of your 2 children ?? Is the school hard pushing after S.3 ...??

My daughter will studing ...

hi,

好開心呀 ,我泡 bk 咁多, 今年係最多香島家長既一年

你同邊個係副校傾呀 有兩個,如果係女既,佢教我大女數架 (死!!比學校知我係邊個添 )超好人架!!你有咩問題都可以個佢講,佢好細心,會幫到你既

原帖由 bencyli 於 10-7-13 14:21 發表
今日個仔考分班試,同副校傾了很久,應還有2-3個位,如有興趣可去考,每個cycle都有test, 佢哋雖屬Band 2,但對學生管教很嚴,我選第4志願都派唔到,放榜當日去考才考到。論成績可跟band one 學校去比,中ニ開始分中or 英文 ...

基本上由F.1 - F.7 d 學生都鐘意係學校食飯, or 買飯返學校食....

原帖由 bencyli 於 10-7-13 14:21 發表
今日個仔考分班試,同副校傾了很久,應還有2-3個位,如有興趣可去考,每個cycle都有test, 佢哋雖屬Band 2,但對學生管教很嚴,我選第4志願都派唔到,放榜當日去考才考到。論成績可跟band one 學校去比,中ニ開始分中or 英文 ...

我諗唔會....佢收你,都要你肯讀先得,就算註冊證比左學校,都可以返,可況註冊證係自己手..

原帖由 ALAL 於 10-7-12 10:09 發表
有些網友說七月六日後到此校扣門不可到派到的學校註冊,是否真有其事?

check pm...

check pm...

hi,

香島D程度點樣?

開頭都唔深既,但慢慢就開始深,中文、數都比較深,英文就一般啦,唔太深....

你個女中幾?

大女未代考生,等緊放榜,希望原校升到la...有15分都安全升到.......

可否分享多些校園生活?

仔仔今年好開心,老師、同學都關係好好...佢地有自己班既facebook 群組架,佢班主任今年結婚,仲成班去觀禮 ....

香島D數是否好勁?

都幾啦!佢地d數出名深,我初初都唔知架,係我中數教數既呀 sir 同我講先知。大女出去同d小學同學溫過書之後,都發現,原來佢地學校d數真係深架  

是否有好多來自國內的勁學生?
每班都有幾個啦,好多時佢地都係講"煲冬瓜",所以我兩件都講到"煲冬瓜" ,佢地d中文同數都好勁 ,不過唔會認叻架,佢地重會教d唔識既同學,帶起學習氣氛

原帖由 CCCHUNG 於 10-7-16 12:23 發表
I also want to know more !!!

恭喜

原帖由 bwmama 於 10-7-15 15:07 發表
你好,

相問你小朋友中一讀那一班, 我小朋友中二張會讀英文班, 你呢?

條件性升班......

原帖由 bwmama 於 10-7-22 13:02 發表
Thanks

那你的小朋友如何? 希望有好消息.

They will use chinese version in S1. but they will give some english translation notes for addition.

原帖由 CCCHUNG 於 10-7-23 12:23 發表
Mother Lau,

One more question that whether the Maths's book has english translation ....that is same as the Maths exercise for SUMMER homework ???

Thanks
CCC

Does she need to join the 補習班 in summer holiday? If not, that mean she had the good result in the 中一入學試, no need to worry about that...
原帖由 CCCHUNG 於 10-7-22 13:47 發表
Mother Lau,

Thanks a lot of your inf...

However, my daughter is weak of Chinese & Maths..So I really hope the teacher and classmate can help her alof of learning ....

Hope can see you in school  ...

我個女文科,佢話15-16分都得la...理科就20幾.....
學校話文科平均19分 ...........

依家我都驚到 佢估自己12-18分
唔知有冇la...

原帖由 Gogojuly 於 10-7-25 16:09 發表

我路過的,15分就升到中六啦? 1x年前文科收18分,理科收20 or 22分喎........

thanks...
依家都係金字塔式升學架 不過文科好d, d分冇爭得咁勁囉 但都係得廿幾個位
尋日同呀女搵定d資料時,佢先死死地氣講...... 第一輪先收16分....之後有位先收15-14 分個d 佢話舊年有師兄14分收,返唔知呀女有冇咁好彩

..........依家先講 真係想殺左佢

原帖由 Gogojuly 於 10-7-26 00:30 發表

n年前香島是金字塔式升學的,所以到預科時只有很少同學能升原校.當年的福建中學亦沒有預科班,香島會預留少許位收其轉來會考成績佳的的學生.沒記錯的話,本校生文科最少16分,校外生收18分.但如今學位多了,就不大清楚 ...

Thank you

係英、數........要 30/7 先知.......

原帖由 bwmama 於 10-7-26 12:24 發表
要補考那一科, 如果是中文, 數學應該知道,
希望收到好消息

bwmama

呢個係我想佢可以原校升既原因,當然,佢地入 U%高都好吸引

原帖由 Gogojuly 於 10-7-28 21:46 發表

而家的學生只要佢想繼續讀書,係有許多機會的.當然若能在原校升學係好事啦.香島的老師真係好有心去教書,且身教亦好.

其實中六七係精英制,大部份學校都係由4-5 班縮為2-3班.......入到大學個d真係精英中既精英....

原帖由 Gogojuly 於 10-7-29 21:47 發表

因是金字塔式升學的效果嘛,入u的機會當然大啦.

回復 44# 多利是 的帖子

welcome...

‹ 上一主題|下一主題