用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正幼稚園收生係收大仔, 咁細仔插班重讀一年正常嗎? ...
go

培正幼稚園收生係收大仔, 咁細仔插班重讀一年正常嗎? [複製鏈接]

原帖由 bee918 於 10-7-8 16:01 發表
咁... 九月出生又值吾值得係培正重讀呢? 真係好想隻bee讀佢呀!
如果培正小學吾收番, 咪好慘law?

值唔值得睇你自己點睇啦! 我個囝囝就係咁既case, 9月出世, 唯有係培正repeat一年K1囉

原帖由 Jeco 於 10-7-9 10:20 發表

咁即係點呀? 係培正插班讀k1後再重讀k1呀? 係咪咁呀? 正常培正已經full晒位, 但就有位插班? 請賜教…唔係好明 ^-^ 另外插班k1時如果小朋友跟得上, 係咪唔一定要重讀呀? 直升上k2得嗎?  ...

你理解錯左我意思啦! 係另一間讀kg讀k1, 跟住再去培正repeat k1呀! 就係因為咁, 所以培正好多"大仔"囉!
btw, 我諗就算個小朋友幾叻, 符合唔到個年齡要求, 都無得跳級架wo!

原帖由 soonayuen 於 10-10-28 13:35 發表
我都好想知這個問題.

因為我大仔現在讀緊培正K1但係細仔就九月出世所以今年不能考K1要等候年重讀.今年就月讀住另外一間幼稚園先.

阿囝係9月, 又係REPEAT K1, 又OK WO! 雖然D書全部以前都教過, 但又唔見佢話悶, 仲同我講佢同老師講話D歌已經識唱, 老師叫佢教下其他小朋友WO  唯一既問題係而家四樓裝修無得玩, 佢就話鍾意以前個間多D因為日日都有公園玩!
‹ 上一主題|下一主題